Închide

UDMR propune regiuni separate. Președintele UDMR, zeflemitor: „Nu vă fie frică, frați români, nimeni nu fură Ardealul”

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 04, 2018 3 1090

UDMR a inițiat o propunere legislativă care dacă se va adopta ar urma să asigure minorităților naționale – printre altele – posibilitatea înființării unor regiuni de dezvoltare separate. Aceste regiuni vor putea să ceară, prin lege, un statut de autonomie specială, în cazul județelor din regiuni istorice în care minoritățile naționale ocupă o proporție semnificativă. Pentru că această inițiativă a stârnit multiple dezbateri și reacții negative în spațiul public, liderul UDMR Kelemen Hunor, a simțit nevoia să iasă public și să-i ironizeze pe români. „Nu vă fie frică, frați români, că nimeni nu vrea să vă fure Ardealul. Loialitatea se poate câștiga prin foarte multe feluri, dar o minoritate etnică va fi loială statului și țării în care locuiește în momentul în care identitatea etnică națională nu este pusă în pericol”, a comentat Kelemen, potrivit Mediafax. Atât el cât și alți reprezentanți UDMR insistă să sublinieze în spațiul public că cerințele formulate în inițiativa legislativă nu sunt decât prevederi stabilite în Rezoluția de la Alba Iulie, de la 1918.

„În An Centenar, UDMR propune ridicarea la rang de lege a subpunctului 1. al punctului III, din Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Prin urmare, reprezentații Uniunii au depus, astăzi, 3 decembrie, în Parlament, un proiect de act normativ în acest sens, prin care cer transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918” – a transmis UDMR printr-un comunicat de presă.

Kelemen Hunor susține că Rezoluția de la Alba Iulia este considerată baza Unirii, astfel că și punctele din cuprinsul documentului ar trebui luate în serios. Mai mult, el are pretenția ca parlamentarii români să sprijine această inițiativă legislativă, și nicidecum să-i critice pe maghiari.

„Noi așteptăm încă din 2018, dar, de fapt, de câțiva ani, din partea majorității, a politicienilor români să existe o inițiativă, un gest simbolic la 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, prin care puncte ale Rezoluției de la Alba Iulia pot fi puse în legislația românească. Totuși, au trecut 100 de ani după care o majoritate puternică și o națiune care are încredere în sine și care tratează corect minoritățile ar trebui să se gândească la ce s-a întâmplat în această perioadă și la Rezoluția de la Alba Iulia. Dacă această Rezoluție este baza Unirii, atunci și acele puncte trebuie luate în serios. Dacă am văzut că nu există un astfel de gest, am pregătit acest proiect la începutul lunii noiembrie dar am decis să nu îl depunem înainte de 1 decembrie, pentru a nu perturba pregătirile pentru sărbătoarea societății românești și a nu exista discuții, ci să îl depunem după această dată. Nu am discutat cu nimeni despre proiect, nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu partidele din opoziție, dar eu cred că ar fi nevoie de voturile tuturor parlamentarilor partidelor politice din Parlamentul. Eu aștept o susținere din partea tuturor forțelor politice din Parlament”, și-a continuat Kelemen discursul, potrivit Mediafax.

Inițiativa legislativă propusă de UDMR prevede:

  • Reprezentare proporțională în instituțiile administrative la nivel local, județean, național și european
  • Reprezentare proporțională a minorităților naționale în instanțe și tribunale
  • La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naționale istorice, atât la nivel național, cât şi la nivel local
  • Modul de administrare autonomă a vieții culturale, învățământului şi culturii minorităților naționale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităților naționale din România
  • Posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, care vor putea obține, prin lege, un statut de autonomie specială (în cazul județelor care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă şi care, împreună, corespund cerințelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003).

 

3 comentarii

  1. nu e vorba nici de frica nici de furat Ardealul.
    Ardealul nu e pamant unguresc si basta.
    Voi ungurii ati invadat Ardealul,ati venit ca si cotropitori.
    Ardealul e romanesc.

  2. Ridicarea pragului electotal la 8%, examenul de bacalaureat la limba română pentru elevii minorităților să aibă același barem ca pentru toți elevii din România, sancționarea conform Legii a activităților antistatale și anticonstituționale etc.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.