Închide

„Cine dă mai multe goluri câștigă!” Aplicația Clujului pentru a înscrie în cursa Capitalei Culturale Europene, lansată spre București

ActualitateAdministrațieCultură by Luminiţa Silea - aug. 11, 2016 0 317

Cu o zi înainte de data limită, aplicația Clujului cu care vrea să cucerească titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 și să câștige competiția națională lansată în acest sens a fost trimisă astăzi, cu curierul, spre București, la Ministerul Culturii.
La începutul lunii, programul Clujului rescris anul acesta de la 0, la recomandarea juriului a fost prezentat și asumat de Consiliul Local.
AICI DETALII DESPRE PROGRAMUL CU CARE CLUJUL VREA SA CONVINGA JURIUL CA MERITA SA CASTIGE:
Președintele Asociației Cluj-Napoca 2021, Florin Moroșanu, a postat astăzi o fotografie mărturie a momentului în care Clujul „a șutat” către București și și-a trimis aplicația finală. „Servus! Am trimis astăzi către Ministerul Culturii dosarul de candidatură pentru etapa finală a competiției CEaC. TNT Express Romania va avea grijă ca el să ajungă la destinație”, a fost anunțul făcut de Asociație.
Moroșanu și directorul Asociației CLuj-Napoca 2021, Ștefan Teișanu, flutură steagul su Servus, salutul Capitalei-Cluj și stau cu mingea la picior, încadrând curierul cu aplicația finală împachetată și gata să plece spre București spre a fie evaluată de juriul internațional al competiției.  „Cine dă mai multe goluri, câștigă. Eu și Ștefan Teișan (directorul Asociației – n.red.) am învârtit mingea destul”, a explicat momentul de astăzi, Moroșanu.
În competiția națională din România s-a calificat, pe lângă Cluj și orașele Baia Mare, București și Timișoara. Juriul internațional va stabili câștigătorul până la finalul acestui an. Competiția este coordonată de Ministerul Culturii. Termenul limită până la care toate cele patru orașe rămase în cursă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021erau obligate să-și trimită aplicația finală este ziua de 12 august.
„Dacă în primă fază am avut mai mult timp pentru scrierea proiectului, acum am reușit în cinci luni să rescriem aplicația la recomandarea juriului, ținând cont de criterii stricte care au fost fixate pentru toate orașele participante. Aplicația prezintă strategia culturală a orașului, o viziune artistică și are obiective clare. Să devenim oraș de referință, să acționăm ca o comunitate, iar cultura să devină un factor de dezvoltare durabilă.  Juriul a recomandat să dezvoltăm programul cultural și să punen accent pe excelență și să scoatem ce a drăguț și concret din dosar. De asemenea, pentru că Clujul este poarta de intrare în Transilvania, iar Transilvania pentru turiști înseamnă Dracula, atunci acesta nu trebuie să lipsească din dosarul de candidatură. Așa că l-am inclus. Nimeni nu își dorea să facă proiecte cu Dracula, însă până la urmă am reușit să îl avem în proiectul musicalului susținut de toate instituțiile muzicale din oraș sau în parcul intergalactic. A fost o cerință a juriului să-l avem. La fel cum am primit recomandare să nu ignorăm și să ascundem proiectele comunității rome. De asemenea, ne-am focusat focus pe proiecte pentru elevi, publicul nostru din 2021 și pe  modalități de implicare concretă a universităților din oraș în proiecte”, a explicat Florin Moroșanu, președintele Asociației Cluj-Napoca 2021, cea care pregătește dosarul Clujului, în momentul în care a prezentat la începutul acestei luni proiectul Consiliului Local.

Repere ale calendarului Capitale Europeane ale Culturii 2021

10 decembrie 2014 Lansarea apelului
16 februarie 2015 Sesiune de informare
10 decembrie 2014 – 10 octombrie 2015 Perioada de pregătire a candidaturii de către orașele care doresc să obțină titlul de Capitală Europeană a Culturii și depunerea candidaturilor. (10 oct. 2015 – DATA LIMITĂ DE DEPUNERE A CANDIDATURII)
7-10 decembrie 2015 Întâlnirea de preselecţie şi adoptarea listei scurte a oraşelor preselectate
8 – 14 septembrie 2016 Vizitele în situ în cele patru oraşe preselectate
15-16 septembrie 2016 Reuniunea de selecție
Până la sfârșitul anului 2016 Desemnarea formală a oraşului câştigător
(sursa: http://www.capitalaculturala2021.ro)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare