Închide

Un jurnalist și un salvamontist din Cluj pleacă cu însemnele județului să cucerească cel de-al optulea vârf al Planetei, Manaslu din Himalaya

ActualitateAdministrațieSocial by Actual de Cluj - aug. 11, 2016 0 332

Vasile Cipcigan, şef formaţie în cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj şi Titus Crăciun, jurnalist, vor pleca într-o expediție în Himalaya pentru a cuceri vârful Manaslu, cel de-al optulea vârf, ca înălţime, al Planetei -8156 m. Aceștia au primit astăzi însemnele județului de la președintele Alin Tișe pe care să le arboreze pe respectivul vârf.

Proiectul ”Manaslu 2016 – Performanță pentru Cluj” a fost iniţiat de salvamontistul şi alpinistul Vasile Cipcigan, unul dintre cei mai experimentaţi atleţi montani din Cluj și parte a Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Cluj.

„Voi pleca din țară împreună cu colegul meu Titus Crăciun în 30 august și vom ajunge în tabăra de bază în 8 septembrie. Din tabăra de bază ascensiunea spre vârf depinde de vreme, sper ca în 23 — 24 septembrie să ne finalizăm aclimatizarea, iar în 24 septembrie vom fi pregătiți să urcăm spre vârf. Vrem să ducem pe vârful Manaslu tricolorul României și un fanion al Consiliului Județean Cluj. Pe durata ascensiunii, nu vom folosi șerpași și oxigen suplimentar”, a declarat astăzi Vasi Cipcigan.

Pentru jurnalistul Titus Crăciun va fi prima expediție internațională, dar și una prin care își propune să popularizeze practicarea alpinismului. „Voi face fotografii, voi filma pentru a populariza practicarea alpinismului. Vom avea un telefon prin satelit și vom trimite sms-uri pentru updatarea unei pagini pe o rețea de socializare pe care am creat-o, pentru toți cei care ne urmăresc. După ce ne vom întoarce, vom publica o carte despre această aventură”, a spus Titus Crăciun.

Cei doi au început pregătirile pentru respectiva ascensiune în urmă cu peste un an de zile, ea incluzând atât pregătirea fizică, cât și psihică sau logistică.

„Manaslu 2016 – Performanţă pentru Cluj” este un  proiectul montan prin care Clujul dorește să atingă performanţa în alpinism – un vârf de peste 8000m. Pentru un alpinist,atingerea unui vârf de peste 8000 de metri echivalează cu o medalie olimpică. Dacă această performanţă este obţinută în mod “curat” – fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor– este, putem spune, echivalentul unei medalii olimpice de aur. Anul 2016 este anul în care se încearcă – şi se va reuşi –  spargerea unei bariere pentru sportul alpin clujean– bariera celor 8000 de metri. Expediţia, 100% clujeană, este preconizată a se desfăşura pe parcursul a 46 de zile şi va fi organizată într-un stil modern, fără tabere intermediare permanente, fără utilizarea de oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor pentru ascensiune, fapt care va spori, în mod evident valoarea reuşitei. Se va încerca, astfel, spargerea uneibariere pentru sportul alpin clujean – bariera celor 8000 de metri, proiect care înseamnă nu doar performanţă din punct de vedere sportiv, ci, mai ales, încurajarea practicării sportului alb de către un număr cât mai mare de clujeni şi nu numai”, au mai ținut să transmită inițiatorii.

Vasile Cipcigan a mai lansat alte proiecte prin care clujenii și-au propus să cucerească vârfuri montane din lume. Cel mai amplu este ”Şapte paşi pe acoperişul lumii”, demers ce s-a concretizat deja în patru reuşite:  Elbrus (Europa) – 5642m, McKinley (SUA) – 6194m, Aconcagua (America de Sud) – 6960m, Kilimanjaro (Africa) – 5895m.

De asemenea, Vasile Cipcigan a fost participant la expediţia Khan Tengri 2008, co-iniţiator şi participant la proiectul “Expediţia Românească Manaslu 2013”.

În ultimii ani au mai fost câteva tentative de cucerire a vârfului din Himalaia: Török Ioan pe Nanga Parbat (8125m) sau  Vasile  Cipcigan,  Adrian Vălean şi Vlad Căpuşan pe Manaslu (8156m), care, din cauza condiţiilor de vreme neprielnică şi a situaţiei în teren (prea multa zăpadă) s-au oprit înainte de atingerea vârfului.

„Nu vrem să rămânem în urmă, mai ales că orașe din România au deja simboluri arborate pe un vârf de peste 8000m. Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Piteşti, Timişoara, Arad sunt oraşe ale căror comunităţi  au susţinut proiecte montane la mare altitudine şi care se pot mândri cu reuşita sportivă a atleţilor care au atins unul sau maimulte vârfuri dintre cele 14 care depăşesc graniţa celor 8000m. Este astfel un paradox având în vedere faptul că viaţa alpină cea mai activă din ţară este în Cluj. Clubul Alpin Român – secţia Universitară Cluj este clubul montan cu cei mai mulţi membri – peste 200, un puternic iniţiator de proiecte montane la nivelul României. Acest proiect este foarte important atât prin prisma reușitei sportive cât și pentru că el încurajează practicare alpinismului. Reușita proiectului “Manaslu 2016 – Performanță pentru Cluj” nu înseamnă doar atingerea vârfului de 8156 m, ci și încurajarea unui număr cât mai mare de practicanți ai acestui sport, persoane ce vor deveni interesate de acest fenomen, care vor începe prin a vizita frumusețile montane ale României, prin a proteja aceste frumuseți și vor continua prin promovarea acestora departe de granițele țării noastre. Motivarea persoanelor care doresc să exceleze în unul dintre cele mai frumoase sporturi este unul dintre obiectivele echipei dinspatele expediției “Manaslu 2016 – Performanță pentru Cluj”, au mai spus reprezentanții Consiliului Județean.

Președintele Consiliul Județean, Alin Tișe, a înmânat astăzi însemnele județului celor doi clujeni care se vor aventura să cucerească vârful Manaslu din Himalaya.

Despre vârful Manaslu

Manaslu (cunoscut şi drept Kutang) din masivul Gurkha, muntii Himalaya, este, ca înălţime, al optulea vârf al planetei (8.156 m). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba română, se traduce prin Muntele Spiritului. Muntele Manaslu are în componenţă trei vârfuri importante: Manaslu Nord 7157 m, Manaslu Est 7992 m şi Manaslu 8156m.

Toate aceste trei vârfuri au fost atinse şi sunt o atracţie şi o provocare pentru alpiniştii din toată lumea. Primii oameni care au reuşit să ajungă pe vârful acestui colos au fost japonezii Yuko Maki şi Tashio Imanishi, împreună cu nepalezul Gyalzen Norbu la 9 mai 1956. Timişoreanul Horea Colibăşanu este primul român care a cucerit Manaslu, în anul 2006.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare