Închide

Cine credeți că se întoarce la masa lui Boc? PSD face mișcări dezastruoase

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 08, 2016 1 1419

Exclusiv:  În prezent lider al UNPR, Ștefan Dimitriu va reveni în Consiliul Local Cluj Napoca cu sprijinul PSD. Liderii PSD au reușit să ajungă la o înțelegere și cu grupul ALDE, în privința unei alianțe pe municipiul Cluj Napoca, dar la schimb trebuie să cedeze trei mandate de consilieri locali.

Cele mai mari negocieri în partide, în această perioadă, au ca scop definitivarea listelor de aleși locali. Dacă în PNL Cluj lucrurile par cât de cât așezate, în PSD planurile se schimbă de la o zi la alta. Inițiativa Aureliei Cristea de a numi în plenul Consiliului Local oameni tineri, de perspectivă, angrenați în societatea civilă, pare complet compromisă. PSD a scos-o mai întâi pe ea din cursa pentru Primărie, înlocuind-o cu un așa zis „independent”, omul de afaceri Octavian Buzoianu (care n-are nici pe jumătate notorietatea Aureliei Cristea). Acum, pentru că alianțele și interesele o cer –  iar vocea liderului de facto al partidului, afaceristul Ioan Rus, e mai puternică ca oricând – sunt reîmpărțite și mandatele prevăzute în Consiliul Local. În prim plan este readus fostul PSD-ist Ștefan Dimitriu, actualmente lider al UNPR Cluj. Dimitriu deține și calitatea de președinte al Camerei de Comerț și Industrie Cluj, iar de numele său se leagă și fondarea celei mai controversate companii de construcții din Cluj: Construcții Napoca.

Cine este Dimtiriu?

Pe vremuri extrem de influent în PSD, Ștefan Dimitriu s-a aflat ani la rând la masa Consiliului Local, în mandatul primarului Gheorghe Funar și apoi în cel al primarului Emil Boc. S-a învârtit constant în cercul de interese al omului de afaceri Ioan Rus – fost ministru la Interne, la Transporturi – omul al cărui nume îi fac pe toți PSD-iștii să se încoloneze și să tremure. Dimitriu a stat pe tușă în ultimele două cicluri electorale, fapt care, cel mai probabil l-a și determinat să migreze spre UNPR (un soi de anexă social-democrată și acest partid). Recent, el a fost chestionat de Actualdecluj.ro dacă intenționează să candideze la alegerile locale programate în 5 iunie și a răspuns că da, că și-ar dori să intre cu liste de candidați, separate, atât la Consiliul Local, cât și la Consiliul Județean. La distanță de numai câteva zile, membrii organizației clujne a UNPR au migrat în bloc spre o altă formațiune politică, lăsându-l singur pe Dimitriu. Sursele Actualdecluj.ro spun că nimeni din conducerea PSD Cluj nu-și dorea o alianță cu UNPR, dat fiind faptul că acest partid e cotat cu sub 1% în intențiile de vot ale clujenilor. Însă, comanda lui Ioan Rus nu putea fi ignorată. Așa se face că în cel mai scurt timp PSD o să iasă să anunțe alianța formală cu UNPR-ul. Și astfel Ștefan Dimitriu îi va lua locul unuia dintre cei câțiva tineri de perspectivă, pe care Aurelia Cristea a reușit să-i convingă să i se alăture în echipa pentru Primăria clujeană. Întrebat de Actualdecluj.ro dacă a avut negocieri cu PSD, el a admis că urmează să primească un loc eligibil pe lista Consiliului Local. Trebuie menționat că în calitatea sa de șef al Camerei de Comerț, Ștefan Dimitriu a fost trimis în judecată pentru folosirea de documente false în scopul obținerii unor finanțări europene. Construcții Napoca, compania pe care o reprezintă, este și ea implicată într-unul dintre cele mai grele dosare de corupție de la nivelul Clujului, alături de omul de afaceri Ioan Ben, care de asemenea se învârte în cercurile de interese ale lui Ioan Rus, potrivit datelor din rechizitoriul procurorilor DNA.

Iar lucrurile nu se opresc aici

PSD nu se alege doar cu Ștefan Dimitriu în forul Consiliului Local, ci și cu Dan Canta, un alt membru cu state vechi în administrația publică locală. Consilier județean cu experiență, Dan Canta era recunoscut ca un veritabil om de opoziție. Treptat, în numele unor interese de grup, avântul său s-a cam stins, însă. În prezent, în momente importante când în plenul de ședință se dezbate, de pildă, situația cheltuielilor inoportune de la Aeroport, Dan Canta știe să tacă mâlc. Ba chiar a învățat să se transforme din opozant în propagandist. Așa se explică probabil și faptul că mai nou a ajuns să lucreze în aceeași companie celebră: Construcții Napoca. Se știe că marele dosar de corupție în care e implicată această firmă vizează modul în care au fost umflate contractele de lucrări de la Aeroport. Sursele Actualdecluj.ro spun că Dan Canta va fi primul om al PSD care va ocupa un loc eligibil pe lista Consiliului Local. Rămâne de văzut dacă va mai fi păstrată vreo persoană din echipa formată de Aurelia Cristea.  Și desigur, urmează să vedem și cine vor fi nominalizații ALDE. Amintim că pentru susținerea candidatuiui Octavian Buzoianu la Primărie, ALDE merge alături de PSD și vrea trei mandate în Consiliul Local.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.