Închide

Cine a câștigat cel mai mare concurs de soluții organizat în România pentru Centrul Integrat de Transplant din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 07, 2020 0 2742

Arhitecții Alberto de Pineda Alvarez, Jenică Craiu, Alexandra Demetriu, Șerban Țigănaș și Alexandrina Kiss au semnat proiectul câștigător al celui mai mare concurs de soluții organizat în România, raportat la valoarea premiilor, cel pentru Centrul Integrat de Transplant cu 300 de paturi dorit în Cluj-Napoca pe un teren de 1,5 hectare din centrul orașului.

În cursa pentru premiul I (contractul de proiectare de peste 3,2 milioane de euro) s-au înscris 44 de proiecte din care 4 au fost descalificate. Jurizarea s-a făcut timp de 4 zile iar rezultatele au fost anunțate în 7 septembrie, pe stadionul Cluj Arena, proiect din care a făcut parte arhitectul Șerban Țigănaș.

Din partea câștigătorilor a fost prezentă arhitecta Alexandrina Kiss de la Dico și Țigănaș care a mulțumit pentru premiu în numele întregii echipe.

Proiectul câștigător propune cele mai bune circuite medicale pentru o astfel de clădire, dar și cele mai prietenoase relații cu vecinătățile, după cum a spus arhitectul șef al Județului, Claudiu Salanță, parte din juriu. După cele 10 zile cât este perioada de contestații, Județul va intra la negocierea contractului cu echipa câștigătoare. „Probabil va fi nevoie de 12 luni de proiectare. În 2021 sperăm să obținem finanțarea din bani europeni, după care ne vom apuca de execuție”, a explicat el.

Toate proiectele au fost expuse în holul Sălii de Conferințe de la stadionul Cluj Arena. Proiectul câștigător a fost primit cu îndemnul „acum mai trebuie să se și facă”.

Cum va arăta viitorul Centru de Transplant cu heliport  propus la Cluj-Napoca

Premiul II de 60.000 euro a revenit echipei arhitecților Vlad Rusu și Octav Olănescu care au câștigat deja trei concursuri de soluții organizate de Primăria din Cluj pentru Turnul Pompierilor, Parcul Feroviarilor sau proiectul noului cartier dorit pe 250 de hectare în Sopor.

Premiul III de 30.000 euro a revenit STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCȚII, DESIGN, cei care au câștigat concursul de soluții recent organizat de Județ pentru extinderea sediului instituției.

Mențiunea I de 5.000 euro a revenit PRACTICE ARQUITECTURE Y URBANISMO, S.L.P. in association with PLANHO CONSULTORES, S.L.P.

Mențiunea II, tot de 5000 de euro a revenit pentru proiectul Exhibit Arhitectura.

Centrul Integrat de Transplant cu 300 paturi, unic în România, urmează să se construiască pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca, după cum a anunțat Consiliul Județean. Concursul de soluții e cel mai mare din ultimii treizeci de ani.

Oficialii Consiliului Județean au anunțat la începutul lui 2019 că instituția pregătește un Centru Integrat de Transplant (unde să se realizeze operaţiunile de transplant în ceea ce priveşte partea de rinichi, plămâni, inimă sau ficat) pe un teren de 1,5 hectare de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Este vorba despre terenul unde a fost început un proiect de mall, Akademia Center, la care s-a renunțat după criza din 2008. Pe teren, instituția a mai avut idei să facă un parking sau o clădire pentru Spitalul de copii. De anul trecut, proiectul a fost reorientat înspre acestă nouă funcțiune medicală, de Centru de Transplant, mai ales că s-au făcut sesizări că Institutul de Transplant Renal din Cluj funcționează în spații improprii. Noul centru va include și un heliport.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare