Închide

Top cei mai puternici constructori din România. Clujul are șapte firme în clasament, cu afaceri de 1 miliard de lei și peste 1300 de angajați

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 07, 2020 0 4547

 

Au afaceri de zeci de milioane de euro și gestionează șantiere pentru ansambluri de blocuri, fabrici, birouri și spitale: șapte companii din Cluj apar în topul din acest an al celor mai puternici antreprenori în construcții, realizat de consultanții de la IBC Focus pe baza rezultatelor financiare din 2019.

IBC Focus, companie care monitorizează șantiereler active din România, realizează anual topurile celor mai puternice companii de antrepriză generală în domeniul construcțiilor: Top 100 Antreprenori Generali în Construcții. Clasamentul va fi publicat în toamna acestui an și va include, pe lângă clasamentul propriu-zis, și analize din piață și interviuri cu oameni din domeniu. Conform rezultatelor obținute în anul fiscal încheiat (2019), în top 10 la secțiunea antrepriză generală se află nume cu rezonanță din piața construcțiilor, care au reușit să controleze o mare parte din totalul veniturilor, arată realizatorii clasamentului. Mai precis, principalii zece jucători care conduc piața sunt Astaldi SPA, Strabag, Construcții Erbașu, Bog’Art, PORR Construct, CON-A, Concelex, Tancard, P.A.B. Romania și Wincon. Cu un total de 5886 de angajați, cei mai puternici 10 jucători pe segmentul de antrepriză generală în construcții au produs o cifră de afaceri cumulată ce depășește 5 miliarde lei și un profit de peste 201 milioane lei. „Surpriza din acest an vine din partea companiei Wincon, care a reușit o urcare semnificativă în clasament. După ce în ediția de anul trecut a Top 100 Antreprenori Generali în Construcții se regăsea pe locul 49, anul acesta ajunge în top 10. Fostei ocupante a locului 1, compania Bog’Art, îi revine în acest an locul 4”, precizează realizatorii topului.

Companiile din Cluj care prind topul sunt, la fel ca anul trecut, în număr de șapte, arată datele transmise pentru Actualdecluj.ro. Mai precis, prima firmă din clasament cu sediu în Cluj este Wincon (loc 10 în clasamentul general). Compania are în portofoliu o serie de proiecte industriale și logistice, iar printre cele mai recente șantiere se numără lucrări pentru World Class, Record Park sau Bosch. Cifra de afaceri  a firmei a ajuns în 2019 la 276 mil lei, cu un profit de 17,3 milioane și 148 angajați. Mai regăsim în top următoarele firme cu sediu în Cluj: Electrogrup (loc 13), ACI Cluj (loc 14), KESZ Constructii România (loc 25), Hexagon Structures (loc 65), TCI Contractor General (loc 70) si Societatea de Constructii Napoca (loc 80). Cifra de afaceri cumulată a acestor companii depășește 1 miliard lei (1,102,493,647), iar profitul ajunge la 63,8 milioane lei. Cele șapte firme au, laolaltă, 1352 de angajați.

Aceleași companii apăreau și în Top 2019. În clasamentul de anul trecut, prima firmă clujeană din Top 100 era însă Electrogrup, plasată pe locul 7 în clasament. Urma în clasament Kesz Constructii Romania (loc 28), care are în desfăşurare şantierul pentru restaurarea bisericii Sf Mihail din centrul oraşului sau noul sediu al Băncii Transilvania din Cluj. Urmau ACI Cluj (loc 41), Wincon (loc 49), TCI Contractor General (loc 67), Hexagon Structures (82) şi Constructii Napoca (loc 83). Cifra de afaceri a acestor şapte companii trecea de 753 milioane de lei, din totalul de 11,57 miliarde lei la nivel de top 100.

La ce să ne așteptăm pentru 2020 în ceea ce privește piața construcțiilor, într-un an în care și economia a fost afectată de situația sanitară și restricțiile necesare, impuse pentru limitarea infecției cu SARS- CoV-2? „Din informațiile primite de la antreprenori, provocarea cea mai mare apărută după instalarea stării de urgență a fost clarificarea normelor care au trebuit respectate pe șantiere. În mod cert, au existat și ușoare amânări în cazul investițiilor care s-au aflat în stare de proiect la acel moment sau chiar s-a simțit și o ușoară reținere din partea investitorilor, care au preferat în multe cazuri să fie mai precauți, însă industria construcțiilor a continuat să activeze. În prezent, marea majoritate așteaptă o implicare mult mai sporită a statului în materie de investiții publice. Astfel ar atenua puțin impactul cauzat de pandemie și ar contribui substanțial la creștere curbei care indică evoluția domeniului de construcții”, ne transmite Mihaela Ghiorghiu, de la IBC Focus.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare