Închide

Cine a adăugat inscripția „Kolozsvar” pe automatele de bilete din Cluj și cum îi îndeamnă pe clujeni să vandalizeze automatele ca să fie lăudați pe Facebook

Actualitate by Mihai Prodan - aug. 22, 2015 0 583

Membrii unui grup informal din Cluj sunt cei care își asumă gestul de a lipi inscripția „Kolozsvar” pe automatele de bilete din Cluj-Napoca. Inscripția a fost îndepărtată de autorități iar acum aceștia la cer clujenilor să le continue gestul.

La o lună după ce pe automatele de bilete a apărut inscripția „Connect Cluj” plus „Kolozsvar” și la o săptămână după ce Primăria Cluj-Napoca s-a trezit în final să admită că acestea sunt două inscripții diferite iar a doua a fost adăugată ilegal, un grup de activiști sociali declară că sunt autorii acestora.

E vorba de grupul Most – Acum, care artă într-un comunicat de presă că sunt cei care au lipit inscripțiile, „în cadrul unei fapte ilicite”. Iată declarația acestora: „Membrii grupului MOST – ACUM au lipit inscripţiile acum câteva zile în cadrul unei fapte ilicite, faptă prin care automatele de bilete au fost considerate bilingve. Presa română şi maghiară locală, precum şi majoritatea locuitorilor oraşului o considerau ca o acţiune importantă în privinţa normalităţii. Tocmai succesul acţiunii dovedeşte că oraşul nostru este pregătit pentru o viaţă multilingvă de zi cu zi. Însă inscripţiile au fost îndepărtate de către Compania de Transport Public în circumstanţe necunoscute, cel mai probabil la ordinul conducerii. Potrivit opiniei grupului MOST – ACUM, gestul poate fi considerat ca o excludere lingvistică. În urma acţiunii s-a dovedit că ignorarea valorilor culturale nu mai este tolerată de către clujeni: inscripţiile Kolozsvár îndepărtate au fost deja înlocuite de necunoscuţi, aceştia scriind cu mâna denumirea oraşului pe automate.
După părerea noastră, am ajuns la acel moment critic în care clujenii – români şi maghiari deopotrivă – trebuie să transmită un mesaj cu mijloacele lor modeste. Aşadar îi încurajăm pe locuitorii şi organizaţiile care se apreciază reciproc să substituie inscripţiile maghiare pe automate – reproducând cu mâna denumirea Kolozsvár sub „Cluj”. Cele mai creative şi originale inscripţii vor fi premiate şi postate pe pagina noastră de facebook”.

Most – Acum e un grup de activiști civici. „Credem că a scrie, a citi, a vorbi în limba maghiară sau în orice altă limbă minoritară oriunde și oricând în Ardeal este la fel de firesc ca în cazul limbii române. Considerăm comunicarea unilingvă între autorități și sectorul privat a fi discriminatoriu”, susțin aceștia. „Scopul nostru principal este de a atrage atenția asupra faptului că în Ardeal excluderea și defavorizarea la nivelul limbii folosite este privit ca fiind normal. Acțiunile noastre doresc încurajarea sferei civile cât și a autorităților în formarea unui mediu lingvistic demn de tradițiile multiculturale ale orașului. Totodată dorim să ne desfășurăm activitatea ca civili, în afara vieții politice, prin mijloace pașnice”.

Grupul are și o pagină de Facebook, ce are până acum aproape 1.000 de like-uri – aproape toate în ultimele două zile.

Automatele de bilete pentru transportul în comun din Cluj-Napoca fac parte dintr-un proiect european, „modernizarea  şi  extinderea  sistemului  public  de  transport  în  comun  în  Zona Metropolitană Cluj”. E vorba în total de 61 de astfel de automate, ce au fost recepționate de Primăria Cluj-Napoca în urmă cu o săptămână. „Aparatele au fost inscripţionate fără însemnul „Kolozsvar”, modelul şi forma autocolantelor fiind aprobate în cadrul proiectului european. Inscripţia „Kolozsvar” a apărut ulterior recepţionării, doar pe o parte dintre aceste aparate.”, arăta municipalitatea în urmă cu câteva zile.

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu