Închide

„Charlie Hebdo” de Cluj: Scandal la un liceu de top, zeci de elevi sancționați pentru că și-au criticat profesorii

ActualitateEducaţieTop News by Mihai Prodan - feb. 26, 2015 5 2024

Scandalul de la liceul „Gheorghe Șincai” din Cluj se încheie azi – aproximativ: nu mai puțin de 62 de elevi au fost audiați, 61 au fost sancționați cu scăderea notei la purtare. În plus unii au fost mustrați scris iar doi au fost mutați disciplinar în altă școală.
Decizia a fost comunicată azi de directorul Radu Todea într-un comunicat de presă, care spune că e generos, se putea și mai rău: „nu s-au aplicat sancțiunile maximale, care constau în exmatricularea elevilor”, spune el. Pentru elevii sancționați cu scăderea notei la purtare, în total 61, ar putea fi ridicată sancțiunea de către Consiliul Profesoral, dar numai dacă până la sfârșitul semestrului elevii dovedesc un comportament ireproșabil, adaugă Todea.

Decizia e una nedreaptă, consideră consilierul local Ioan Bîldea, care spune că va ridica problema în următoarea ședință a Consiliului Local, având în vedere că forul deliberativ are reprezentanți în Consiliul de Administrație al școlii. „Mi se pare exagerat”, spune el. „Consiliul Local are trei reprezentanți în Consiliul de Administrație al liceului. Cred că se impune ca ei să prezinte un punct de vedere în Consiliul Local”, susține el.

L-am întrebat pe inspectorul școlar general Valentin Cuibus cum comentează decizia Consiliului de Administrație și dacă i se pare că sancțiunile sunt blânde sau aspre. „Nu comentez”, spune el. „Nu am văzut toate materialele ca să mă pot pronunța în cunoștință de cauză, dar cine e nemulțumit poate ataca decizia la Consiliul de Administrație și apoi în instanță, în contencios-administrativ”, spune el.

Deocamdată, însă, deciziile nu le-au fost comunicate elevilor; acestea trebuie înmânate de către diriginte după ce au fost redactate ca să includă și legile pe care cei 61 le-ar fi încălcat. După ce elevii iau la cunoștință sancțiunile luate împotriva lor, aceștia le pot ataca la Consiliul de Administrație, care le va rejudeca.
Scandalul de la liceul Șincai a pornit după ce mai mulți elevi au înființat un grup pe rețeaua de socializare Facebook, ce a ajuns să cuprindă, în scurt timp, nu mai puțin de 800 de elevi iar discuțiile s-au încins. Todea spune că aici unii profesori au fost și înjurați sau insultați iar unii elevi au folosit un limbaj obscen. Grupul de pe Facebook a fost șters însă între timp – au rămas doar o parte dintre imaginile inofensive publicate pe acesta.

5 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.