Închide

Cercetători clujeni, descoperire importantă în tratarea malariei, care ucide anual un milion de oameni

ActualitateEducaţieSănătateTop News by Actual de Cluj - apr. 18, 2018 1 359

Cercetătorii unei universități din Cluj fac experimente ca să trateze malaria, care ucide anual un milion de oameni, și descoperă plantă medicinală cu rol important în tratarea bolii.

Cadrele didactice de la Universitatea Sapientia și Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș publică articol în una dintre cele mai citate reviste științifice din lume, Frontiers in Plant Science, după ce o cercetare coordonată de clujeanul Balog Adalbert de la Universitatea Sapientia și Domokos Erzsébet de la UMF Târgu Mureș descoperă un mod de a crește substanța activă artemisinină dintr-o plantă medicinală cunoscută popular ca năfurică, Artemisia annua.

Am vorbit cu cercetătorul Balog Adalbert și l-am întrebat ce înseamnă această descoperire, și aflăm că rezultatul, creșterea cu 17% a secretării artemisininei, nu a fost unul pe care cercetătorii îl așteptau: „cu aceste ciuperci facem cercetare încă din 2012. am încercat să vedem efectul la mai multe plante – la roșii, ardei, căpșuni, iar cu planta aceasta, năfurica, am început anul trecut. Producția de artemisinină, care în mod normal e la planta respectivă, crește cu 17% în cazul în care acest efect simbiotic există. Noi artificial am făcut aceasta, am inoculat planta respectivă, iar un efect e acesta. Ne-am așteptat să vedem un fel de creștere, dar nu la nivelul la care am observat noi. O creștere de 17% raportat la 100 de grame e destul de mare dacă luăm în considerare că plantele cresc la 2 metri înălțime. Și biomasa, creșterea producției de frunze, a crescut cu 30%. Chiar a fost o creștere neașteptată”.

Cercetările au avut loc într-un câmp experimental al universității Sapientia din târgu Mureș iar Balog spune că echipa va continua cercetările acestei simbioze prin schimbarea solului, „să vedem și alte tipuri de soluri, care s-ar putea să aibă un efect, punem planta pe diferite tipuri de sol după care dorim să vedem niște efecte, ce alte microorganisme ar putea fi prezente în sol. Dacă ar fi să simplific, vrem să vedem producția în masă, dacă rămâne efectul, noi sperăm că da. Dorim să testăm și mai precis acel efect observat, pentru că și necesitatea de apă a plantei a scăzut”.

Artemisinina este cel mai important compus chimic utilizat până în prezent în tratarea malariei, descoperită de cercetătoarea chineză Youyou Tu, care a și primit premiul Nobel în 2015 pentru această reușită.

În jur de 550 de milioane de persoane sunt infectate anual cu plasmodiul malariei și aproximativ un milion, cei mai mulți copii, mor anual din cauza acestei boli. Experimentele derulate la Universitatea Sapientia au rezultat într-o creștere semnificativă a conținutului de artemisinină, de 17%, în cazul plantelor tratate cu ciuperca simbiotă Rhizophagus irregularis.”Experimentele au demostrat rolul acestor ciuperci simbionte în rezistența plantelor față de secetă, o descoperire importantă, deoarece Artemisia annua este cultivată în regiunea tropicală și subtropicală, unde lipsa de apă este o problemă majoră, care afectează culturile de Năfurică”, explică cercetătorii.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare