Închide

Cercetare Internațională în Peșterea Ghețarul de la Scărișoara, coordonată de speologii din Cluj, reconstituie climatul din urmă cu milioane de ani

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 06, 2024 0 90

Cercetare Internațională în Peșterea Ghețarul de la Scărișoara, coordonată de speologii din Cluj, reconstituie climatul din urmă cu mii de ani.

E vorba de un atelier de lucru care a vizat climatul de iarnă din Sud Estul Europei în perioada târzie a holocenului, derulată de cercetătorii de la Institutul de Speologie ”Emil Racoviță” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, la Ghețari în județul Alba. Pe parcursul celor cinci zile au fost prezentate și discutate studii științifice din domeniile speologiei și ale paleoclimatologiei susținute de cercetători din Croația, Grecia, Macedonia de Nord, Norvegia, România, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii și Ungaria. Studiile prezentate au fost selectate astfel încât să acopere întregul parcurs al unui demers științific având ca scop reconstituirea climatului din trecut: monitorizarea parametrilor climatici din prezent și stabilirea mecanismelor de înregistrare ale semnalului climatic în arhive sedimentare, reconstituiri climatice propriu-zise și rolul schimbărilor climatice în dinamica societăților umane din trecut.

În paralel cu dezbaterile științifice, au fost efectuate mai multe studii de climatologie, geomorfologie, geochimie și glaciologie în Peștera Ghețarul de la Scărișoara. În timpul vizitelor în peșteră s-a realizat scanarea integrală a acesteia, obținându-se un model tridimensional, au fost efectuate mai multe măsurători geofizice ale blocului de gheață, s-a instalat un sistem de monitorizare a climatului subteran și au fost colectate probe de apă, gheață, calcit și materie organică pentru analize geochimice și geomicrobiologice. Totodată au fost colectate probe de apă din sursele de alimentare cu apă ale localităților din zonă și din peșteri, pentru studierea nivelului de poluare a apei și a modului în care aceasta afectează mediul subteran.

Holocenul este actuala epocă geologică. A început acum aproximativ 11.650 de ani în urmă, după ultima perioadă glaciară. Holocenul este a doua etapă a Cuaternarului, după Pleistocen. Holocenul corespunde cu proliferarea rapidă, creșterea și impactul speciilor umane la nivel mondial, inclusiv toată istoria sa scrisă, revoluțiile tehnologice, dezvoltarea civilizațiilor majore și tranziția către viața urbană din prezent.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu