Închide

Cer demolarea gardului și eliminarea taxei de intrare în parcul de lângă Someș administrat de UBB

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 24, 2019 4 1543

O nouă cerere din partea societății civile și a clujenilor a fost lansată către Universitatea Babeș Bolyai dar și către Primăria din Cluj pentru renunțarea la taxa de intrare în parcul Babeș dar și la gardul care imprejmuiește această zonă verde de 10 hectare înspre râul Someș. Acum 5 ani când a fost formulată pentru prima dată solicitatea, UBB a refuzat să dea curs cererii pe motiv că există o clauză semnată cu autoritățile europene prin care timp de 5 ani nu se poate elimina taxa de acces, având în vedere că la momentul respectiv zona a fost reabilitată printr-un proiect cu bani europeni de 7 milioane de euro.

Potrivit unei scrisori deschise adresată UBB și Primăriei se solicită, în numele a 1200 de clujeni, eliminarea taxei pe alei și iarbă, nu pe terenurile de sport din Parcul Babes, amintindu-se că este vorba despre partea din parc de aproximativ zece hectare care a fost concesionată de Primărie, în perioada interbelică, la prețul simbolic de 1 leu pe an pentru înființare respectivei zone sportive. Mai mult, eliminarea gardului este cu atât mai de dorit cu cât face parte din planurile orașului de a deschide zonele verzi către Someș, așa cum și proiectul asumat de Primăriei pentru transformarea malurilor Someșului prevede – eliminarea gardurilor sau deschiderea mai multor porți către râu.

„UBB a refuzat în 2014 deschiderea parcului și renunțarea la gardul perimetral  pe motiv că există o clauză semnată cu autoritățile europene prin care timp de 5 ani nu se poate elimina taxa de acces. Chiar dacă părerile erau împărțite la nivel de conducere, unii fiind din principiu împotriva eliminării taxei de acces, alții pe motive procedurale, nu era scoasă din ecuație opțiunea de a deschide parcul spre râu, ca în planurile inițiale ale dr. Iuliu Hațieganu, dacă Primăria este dispusă să preia o parte din costurile deschiderii parcului și realizării mai multor porți la apă. Recent, primarul Emil Boc a declarat public la o ședință de Consiliu Local că este de acord cu propunerea deschiderii Parcului Babeș spre Someș, mai ales acum când clauza de 5 ani se încheie”, atrage atenția deputatul independent Adrian Dohotaru în numele asociației SOS.

În prezent, parcul Babeș este singurul parc din Cluj unde se percepe o taxă de intrare pentru vizitatori, de 2 lei. Acum 5 ani, unul dintre oamenii apropiația ai primarului Emil Boc, Dan Lazăr, prorector UBB spune că taxa ajută pentru plata cheltuielilor de întreținere a acestui parc care sunt extrem de mari.

Acum, deputatul spune că orașul e deficitar la capitolul spații verzi, Parcul Central e suprasolicitat și că parcul Babes ar suplini lipsa de zone verzi dar ar fi și o zonă de tranzit și plimbare care leagă două cartiere importante ale Clujului, Mănăștur și Grigorescu.

Spațiile verzi se amenajează cu fața la apă, nu cu spatele, așa cum a gândit inițial și Iuliu Hațieganu legăturile spre râu și Canalul Morii, acum obturate de garduri și garaje. Deschiderea ar respecta astfel planul inițial al fondatorului parcului. Parcul Sportiv, chiar dacă are funcția de campus pentru UBB, trebuie deschis spre rezidenți, așa cum se întâmplă în țările civilizate, unde nu există taxe de acces pentru rezidenți în campusuri. Și la nivel de Cluj, există exemple pozitive, așa cum am colaborat cu Primăria și USAMV să deschidă singurul spațiu public verde din cartierul Zorilor, Parcul Iuliu Prodan. La nivel de București, USAMV acceptă accesul gratuit al rezidenților în campus și în Grădina Botanică a universității. Universitatea are un rol decisiv în educarea societății, iar democrația nu poate exista fără spații publice pentru a se exercita. La discuții informale, Parcul Babeș nu se deschidea din cauza țiganilor care ar invada locul, a homeleșilor care s-ar aciua, a băieților din cartier din Mănăștur care ar vandaliza parcul. Sunt argumente rasiste și clasiste care înseamnă abdicarea de la valorile universitare. Aceste păreri pot fi combătute, dacă mai apar, printr-o dezbatere rațională”, a mai argumentat activistul.

4 comentarii

  1. Parcurile sportive au acces public controlat. Dohotaru vrea de fapt sa transforme un parc cu caracter sportiv intr-un parc cu acces public nelimitat. Pai pentru asta ar trebui ca terenul sa apartina municipiului.

  2. hai sa respectam intimitatea celor care merg acolo sa faca sport, si sa nu amestecam sport caini carucioare spart seminte peste tot.
    fiecare loc are menirea lui.
    parcul trebuie sa ramana asa cum e

  3. Ideea este sa ridicam nivelul de educație prin accesul celor mai puțin privilegiați în acest spațiu frumos, nu sa ne închidem noi, merituosii în turnurile noastre de fildeș pe care le meritam ca, no, am reușit sa accedem la o casta mai înaltă cumpărând un abonament acolo. Și ce ziceți de cei care locuiesc fix la întrarea în parc, în Plopilor, și vor doar sa ajungă la podul de peste Somes? Sa ocolească, nu? Sau sa dea 2 lei? Din 2019 nici concesiune nu mai exista asupra parcului.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.