Închide

Centrul pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități: elevii liceului pentru deficienți de auz din Cluj, obligați să semneze că nu mai filmează în școală

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - iun. 13, 2018 1 129

Conducerea liceului pentru deficienți de auz din Cluj, în mijlocul unui scandal după ce o elevă a fost agresată de o angajată a instituției iar incidentul a ajuns pe Internet, i-a obligat pe elevi să nu mai filmeze în școală.

Elevii liceului au fost obligați de conducerea unității de învățământ să semneze o declarație pe proprie răspundere prin intermediul căreia se angajează să nu mai filmeze și transmită pe rețelele de socializare aspecte petrecute în școală sub amenințarea sancțiunilor, după cum arată Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD). „Precizăm faptul că acest act nu poate produce efecte juridice, fiind lovit de nulitate. În cazul în care elevii semnează acest act, consimțământul acestora este obținut prin violență (art. 1216, Cod Civil[1]), prin constrângerea morală exercitată asupra acestora, prin poziția de putere deținută de reprezentanții școlii asupra elevilor, cărora le este insuflată indirect temerea privind securitatea fizică și emoțională pe care o au în acest liceu, mai ales în lumina revelării evenimentelor recente puternic abuzive”, arată președintele CEDCD, Mădălina Turza. „Mai mult decât atât, obligarea elevilor la semnarea acestor acte, ce vizează restrângerea abuzivă a dreptului la liberă exprimare a elevilor din cauza publicării unor informații de interes public, cu amenințarea sancționării, reprezintă hărțuire. Considerăm reprobabilă atitudinea conducerii acestui Liceu, care în loc să dea dovadă de bună credință și să gândească măsuri de remediere, se îndreptă tot împotriva copiilor și îi obligă la restrângerea unor drepturi. Pentru această categorie de oameni nu există decât interesul personal și prezervarea privilegiilor cu orice preț. Inclusiv cu prețul suferinței și al vieții unor copii izolați în spatele zidurilor și ușilor închise. Nu este suficient că nu se pot exprima verbal, că nimeni din școală nu cunoaște limbajul mimico-gestual, le interzicem orice canal de comunicare, exprimare și protecție într-un mediu dovedit a fi extrem de ostil”.

Un comentariu

  1. Nu va e rusine, nenorocitilor? Va e frica ca astfel, prin filmuletele facute de copiii agresati, se afla toate abuzurile si furaciunile pe care le faceti pe spatele sarmanilor elevi cu probleme? Oare care e autoritatea in subordinea careia functioneaza aceasta gloata de impostori sinistri? Cat mai permitem ca unii din copiii nostri sa fie tratati ca animalele de catre o gloata violenta, pompos autodenumita ‘cadre didactice’? Inspectoratul scolar, primaria, nimeni, nimic, nicio reactie?? Rusine sa le fie tuturor care permit ca in urma atacului asupra unui copil si asa cu destule probleme, au gasit de cuviinta ca cea mai ‘entelijenta’ reactie e sa ascunda rahatul sub covor?

Scrie un comentariu

Articole similare