Închide

Cele mai scumpe trei tablouri din lume

ActualitateSocial by Actual de Cluj - iun. 18, 2020 0 543

Deținerea unor opere de artă nu reprezintă doar o pasiune, ci și o afacere pentru destul de mulți oameni. În ultimele decenii, tablouri importante au fost vândute pe sume colosale. În cele ce urmează vă prezentăm câteva detalii ale celor mai scumpe 3 tablouri din lume.

Locul 3. „Jucătorii de cărți”, de Paul Cezanne (250 de milioane de dolari) 

  „Jucătorii de cărți” este o lucrare care înfățișează țărani eliberați de grijile cotidiene, relaxându-se la un joc de cărți. Ideea realizării unui astfel de tablou i-a venit lui Paul Cezanne după ce a descoperit un tablou olandez / francez din secolul al XVII-lea, care înfățișa jocuri de cărți, cu oameni care consumau alcool în taverne.

Această serie de picturi în ulei, care conține cinci tablouri, a fost realizată de Paul Cezanne la începutul anilor 1890. Coincidență sau nu, era chiar perioada în care apărea cea mai populară variantă de poker, texas holdem. Aceasta ar fi fost inventată în jurul anului 1.900, în Robstown, Texas. Totuși, explozia de popularitate a texas holdem-ului și a jocului de poker în general a avut loc începând cu anul 1970, când era organizată prima ediție a World Series of Poker, la cazinoul Binion’s Horseshoe din Las Vegas SUA. Astăzi, milioane de oameni joacă poker pe internet la operatorii de top, iar numărul celor ce participă la evenimentele live este și el în creștere.

Nu se știe exact dacă personajele conturate de Cezanne practică jocul de poker, dar este cert că „Jucătorii de cărți” reprezintă unul dintre cele mai cunoscute opere pictate vreodată de francezul Paul Cezanne. Din această serie există cinci tablouri, dintre care unul a fost vândut în aprilie 2011 de George Embiricos statului Qatar în schimbul a 250 de milioane de dolari.

Un tablou din această serie a fost furat în 1961, iar guvernul francez, în semn de recunoaștere a pierderii, a lansat un timbru poștal. În schimb, celelalte tablouri se află la Institutul de Artă Courtauld din Londra și într-o colecție privată. De asemenea, în 2010 și 2011 a avut loc o expoziție comună, atât la Londra cât și la New York, pentru a afișa tablourile „The Card Players”.

Locul 2. „Interchange”, de Willem de Kooning (300 de milioane de dolari) 

Opera expresionistului abstract americano-olandez Willem de Kooning datează tocmai din anul 1955. În septembrie 2015, fundația David Geffen i-a vândut acest tablou lui Kenneth C. Griffin, un miliardar american care deține compania Citadel, în schimbul sumei de 300 de milioane de dolari. Până în 2017, Interchange a fost cel mai scump vândut vreodată în istorie.

Experții din domeniu consideră că opera cu dimensiuni de 200.7 cu 175.3 centimetri a fost una dintre primele cu peisaje abstracte realizate de Willem de Kooning și a marcat o schimbare radicală a stilului său, fiind influențat de Franz Kline. Tabloul a fost vândut de De Kooning la scurt timp după ce a fost finalizat cu 4.000 de dolari, iar primul cumpărător a fost Edgar Kaufmann Jr., fiul unui om de afaceri din Pittsburg. Acesta l-a vândut în anul 1989 unui japonez pe nume Shigeki Kameyama în schimbul sumei de 20.7 milioane de dolari, dar acesta l-a cedat peste doar câteva luni pe o sumă mai mică.

1. „Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci (450.3 milioane de dolari)

Cunoscut și sub denumirea de „Salvatorul lumii”, acesta a fost pictat de Leonardo da Vinci în jurul anilor 1500 din dorința regelui Ludovic 16 al Franței. Acest tablou a fost vândut în noiembrie 2017 de magnatul rus Dmitry Rybolovlev prințului Badr bin Abdullah al Saud, cel care este și ministrul Culturii din Arabia Saudită. Vânzarea s-a produs în schimbul sumei de 450.3 milioane de dolari, după o licitație organizată de casa Christie’s din New York. Anterior, Rybolovlev cumpărase tabloul cu 127.3 milioane de dolari în 2013.

Tabloul are însă și o poveste aparte deoarece, timp de aproximativ 150 de ani, a dispărut și în acele vremuri se credea că a fost distrus. La finalul secolului al XIX-lea a reapărut, dar lumea nu știa că a fost realizat de Leonardo da Vinci. Așa se face că, în anul 1958, el a fost vândut pentru doar 45 de lire sterline la casa Sotheby’s. Abia în 2005 a fost autentificat ca fiind realizat de Leonardo Da Vinci. Chiar și așa, mai există însă voci care susțin că autorul ar fi fost altul. Spre exemplu, Carmen Bambach, director la Muzeul de Artă Metropolitan din New York și expert în opera lui Da Vinci, susține că autorul ar fi altul. Astfel, potrivit spuselor lui Bambach, un ucenic al lui Da Vinci ar fi realizat pictura, iar acesta din urmă doar ar fi făcut mici retușuri.

După ce a fost cumpărat de Badr bin Abdullah al Saud, tabloul ar fi trebuit să fie expus în Muzeul Luvru din Abu Dhabi, dar presa internațională a descoperit că a ajuns, de fapt, pe un yacht deținut de șeicul arab, spre consternarea iubitorilor de artă.

Acest text are caracter de ADVERTORIAL

Nici un comentariu

Scrie un comentariu