Închide

Ghenie vinde un tablou vechi de 15 ani cu 105.000 euro la o licitație în București, dublu față de evaluările inițiale, și altul pe un preț de 5 ori mai mare

Cultură by Actual de Cluj - nov. 20, 2019 0 1119

Un tablou realizat de cunoscutul artist clujean Adrian Ghenie, care-și vinde lucrările pe sute de mii sau milioane de euro, a fost vândut aseară pe o sumă record, la un concurs al unei case de licitații.
Artmark a scos aseară la licitație un tablou realizat de Ghenie, ”Untitled”, vândut pe 105.000 de euro, mai bine de dublu față de evaluarea inițială, între 35.000 și 55.000 de euro. Ghenie a mai vândut o lucrare aseară, ”Anemone”, pe 24.000 euro, de aproape cinci mai mult decât evaluarea inițială, de maxim 5.000 euro.

”Untitled” e o lucrare în ulei pe carton, cu dimensiuni de 68×77 centimetri, realizată de Ghenie în 2004.
Aici detalii

„Nu sunt un pictor de istorie, dar sunt fascinat de ceea ce s-a întâmplat în secolul XX și cum continuă să influențeze ziua de azi. Nu simt nicio obligație să spun asta lumii, dar pentru mine secolul XX a fost un secol de umilire – și prin tablourile mele încă încerc să înțeleg asta”, a explicat Ghenie într-un documentar, cu referire la lucrările sale, dintre care mare parte se referă la această perioadă istorică.

Ghenie a fost unul dintre artiștii români care s-au format după căderea regimului lui Ceaușescu în 1989 și guvernelor eșuate care i-au urmat, notează Christie’s. „Mulți dintre acești pictori locuiau în Cluj, al doilea oraș ca mărime al României, și creau la Fabrica de Pensule, o fostă fabrică de pensule transformată în spațiu de artă contemporană în 2009. Au ajuns cunoscuți ca Școala de la Cluj, iar Ghenie a apărut ca starul ei fără dubiu. În 2016 tabloul său Nickelodeon s-a vândut pentru 7,1 milioane la Christie’s în Londra, un record mondial pentru artist”, notează casa de licitații. Secția de artă contemporană a Christie’s e condusă de românul Cristian Albu. „Nickelodeon a fost un moment transformativ pentru piața lui Ghenie”, spune Albu. „De atunci încoace lucrurile au fost incredibile. În fiecare sezon, vezi o lucrare a sa că face valuri la licitații. Există o așteptare că el e purtătorul de torță pentru pictura secolului XXI”. „Ghenie e un maestru în a spune mai multe povești într-o singură lucrare”, notează Albu, „și aceste povești de obicei sapă adânc în sufletul oamenilor”.

Amintim, pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj și-a bătut în octombrie 2016 propriul record cu tabloul “Nickelodeon”, vândut pentru 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s. Anterior Ghenie vindea la aceeași casă de licitații din Londra lucrarea “Flori de Floarea Soarelui în 1937″ pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost în 2015, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.  E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu