Închide

Scandal la Muzeul Național de Artă, concursul la șefie e câștigat de un clujean, fosta directoare în funcție de 22 ani amenință cu anchetă DNA

Cultură by Mihai Prodan - apr. 30, 2016 0 1886

Ministrul demisionar al Culturii Vlad Alexandrescu arată într-o scrisoare deschisă cum nu a reușit să schimbe directorul Muzeului Național de Artă, în funcție de 22 de ani, deși concursul pe post a fost câștigat de un clujean.

Vlad Alexandrescu a trimis o scrisoare deschisă Grupului de Dialog Social și spune că aceasta era destinată exclusiv acestuia; totuși, aceasta a ajuns în presă iar acum fostul ministru și-o asumă public. Situația vine pe fondul demisiei din funcție a ministrului și a declarațiilor acestuia că încercările sale de reformă s-au lovit de directori „inamovibili” din subordinea ministerului.

„În confreria inamovibilă a directorilor de muzee din subordinea ministerului, am organizat evaluări și concursuri cu specialiști adevărați. La Muzeul de Artă al României, Roxana Theodorescu, aflată acolo de 22 de ani, a fost evaluată de o comisie compusă din Anca Oroveanu, Ruxandra Demetrescu și Călin Dan, și a obținut nota de 8,73, adică o notă sub 9, ceea ce a permis organizarea unui concurs deschis. La acest concurs, cu un juriu internațional (am invitat pentru prima oară în România un specialist de la Muzeul Luvru, cu gândul de asocia Luvrul în viitor la activitățile Muzeului), Ruxandra Theodorescu (care s-a prezentat din nou) a fost clasată a treia, iar poziția întâi a fost obținută de Călin Stegerean, de la Cluj. R. Theodorescu a depus împotriva mea o plângere în care m-a amenințat cu o acțiune a DNA și cu punerea sub sechestru asigurator a bunurilor mele până la concurența sumei de 500.000 euro”, explică el.

Călin Stegerean a fost directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca până în decembrie 2014, când concursul pe post a fost câștigat de actualul manager al instituției, Lucian Năstasă-Kovacs.

Alexandrescu dă și alte exemple – la Muzeul Țăranului Român, la Biblioteca Națională a României ori la Muzeul Național de Istorie unde a organizat concursuri, nu toate lăsate cu scandaluri, ori rămâne de văzut, căci la bibliotecă concursul e programat săptămâna viitoare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.