Închide

Istoria celui mai vechi pod al Clujului are aproape un mileniu

CulturăIstorieTop News by Mihai Prodan - apr. 30, 2016 2 3574

Care a fost primul pod al Clujului? Adună la capetele sale unele dintre cele mai impozante clădiri private – de la acea vreme – din oraș. De exemplul palatul Szeky, funcțional din 1893, ori, pe malul opus, Palatul Babos.

 

podulhoreavechi2 podulhoreavechi3 podulhoreavechi5

Puțin mai înainte în timp, în secolul XVIII, podul de piatră e de fapt unul de lemn. Pe atunci se afla în afara zidurilor cetății, dar vechimea podului e chiar mai veche: prima atestare documentară despre o casă din Cluj, în 1362, vorbește despre Strada Podului, ce urma traseul actualei străzi Regele Ferdinand. Puțin mai târziu aici e ridicat și un turn de apărare, numit Turnul Podului, întreținut de breasla lăcătușilor, care apăra Poarta Podului de intrare în oraș, semn al importanței acestui pod în activitatea orașului.


Podul de lemn de peste Someș e înlocuit cu un pod de piatră în 1573. A fost reconstruit după al doilea război mondial în 1949 și consolidat în urmă cu câțiva ani, cu fonduri europene.

Un scurt tur virtual, dacă n-ați fost demult prin zonă:

 • author photo two

  Mihai Prodan

  Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

  2 comentarii

  1. Buna ziua. Super poze vechi despre orasul unde am copilarit timp de 8 ani in perioada 1973-1981. Ma numesc Beladan Claudiu si am mers la 4 ani in anul 1973 la o gradinita speciala pentru copii surzi, eu fiind surd din nastere. Am stat 4 ani la aceasta gradinita. Doresc sa stiu daca a fost demolata respectiva gradinita si daca aceea cladire era pe strada unde e si Gradina Botanica. Din cate imi aduc aminte fosta gradinita era pe o strada in panta acolo pe strada victor Babes parca. Puteti sa va interesati pentru mine sa vedeti si sa aflati cate ceva despre aceea cladire? Va multumesc mult! Cu respect, Claudiu Beladan.

  Scrie un comentariu