Închide

Cel mai vechi și popular eveniment comercial din Transilvania, Târgul de la Negreni, rămâne închis și în acest an

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 15, 2021 0 1383

Cel mai vechi și popular eveniment comercial din Transilvania, Târgul de la Negreni, rămâne închis și în acest an. Deși a fost programat să aibă loc în perioada 7-10 octombrie 2021, conducerea comunei Negreni a hotărât, astăzi, anularea târgului. Decizia a fost luată ca urmare a unor adrese venite din partea DSP Cluj și ISU Cluj prin care se semnala că lumea se află la începutul unui nou val de infectare cu coronavirus iar rata de vaccinare în comuna Negreni este foarte scăzută, de doar 11,69 la sută. „Avem convingerea că vom depăși cu bine criza epidemiologică instituită la nivel mondial și vom reveni la normalitate pentru a putea organiza în condiții de siguranță acest eveniment tradițional, așa cum se cuvine”, a transmis primarul Dorin Manea, citat de ziarulfaclia.ro. ”Legislația nu interzice, administrația locală a decis anularea”, a comentat prefectul Tasnadi Szilard, care e și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cel care ia decizii privind restricțiile sau relaxarea acestora în comunele și orașele din Cluj în funcție de rata de infectare cu coronavirus.

În fiecare an, în al doilea sfârșit de săptămână din luna octombrie, de cel puțin două sute de ani, mii de oameni vin în Negreni la cel mai mare târg de antichități din Transilvania. Târgul are două părţi – una în care se vând obiecte noi de uz general, haine, încălţăminte, și o alta cu vechituri, porturi populare, mobilier, scule, picturi și altele.

Târgul de vechituri din comuna clujeană Negreni adună anual zeci de mii de oameni. Târgul are și o ediție de vară în iunie, „Târgul Coaselor”, însă aceasta e mult mai puțin vizitată, deși nimeni nu știe de ce: și aceasta din urmă are deja tradiție de mai bine de un secol, totuși numărul mușteriilor e la sfert față de ediția de toamnă. Primarul Manea a încercat recent o explicație entru actualdecluj.ro: „încerc să-mi dau și eu un răspuns, dar nu știu să vă răspund. Noi am încercat să explicăm din tradiția târgului, în sensul că în sezonul rece ar exista o mai mare cerere din partea cumpărătorilor: încălțăminte, haine groase. Dar am constatat că și sectorul de antichități, foarte îndrăgit, este dublu dacă nu triplu, la târgul de toamnă, și asta chiar nu are explicație, ar trebui să fie la fel. Poate târgul de vară nu are așa mare tradiție pentru că nu are o atât de mare tradiție, e de o sută de ani”.

Citește și:

Secretul celui mai vechi târg din Transilvania, vechi de 400 de ani

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare