Închide

O biserică din Gherla a amenajat săli de clasă la demisol pentru ca elevii unei școli în renovare din localitate să aibă unde învăța

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 15, 2021 0 389

Mai mulți elevi ai Școlii nr. 1 din municipiul Gherla au început anul școlar în Biserica Sf. Treime din localitate în patru săli de clasă amenajate la demisolul lăcașului de cult. Clădirea unității școlare este în curs de modernizare iar Primăria Gherla a prelungit contractul pentru lucrări, după ce constructorul nu a reușit să termine șantierul la termen.

Ca să evite cursurile după un program în două schimburi, conducerea școlii din Gherla a căutat spații alternative și a primit propunerea de la Protopopiat, așa au ajuns 120 de elevi să învețe în biserica din localitate. S-a primit și avizul temporar de funcționare a școlii în biserică iar elevii au început anul școlar în sălile de clasă amenajate la demisolul bisericii, a arătat directoarea Liliana Diana Pop pentru TVR Cluj.

De fapt, a spus pentru aceeași sursă preotul Iulian Paul Isip, protopop al Protopopiatului Ortodox Român Gherla, spațiul de la demisolul bisericii Sf Treime a fost gândit cu această destinație de către proiectanții lăcașului de cult. “Faptul că s-a putut materializa este pentru noi o mare satisfacție. Pentru mine personal este semn concret al lucrării lui Dumnezeu”, a spus Isip pentru TVR Cluj.

Lucrările de modernizare a școlii nr 1 din Gherla nu au fost finalizate la timp, în luna septembrie. Primăria a prelungit contractul cu firma Castrum Corporatii. până în 2022, după cum a arătat primarul Ovidiu Drăgan.

Biserica Sf. Treime din Gherla este, potrivit proiectanților, unicat in arhitectura bisericeasca ortodoxa și îmbină elemente neobizantine cu elemente moderne. Proiectul bisericii a fost executat de arhitectul Emanuil Tudose, iar lucrarile de construire au început in anul 1993, constructori fiind Martin Tasnadi si Martin Fulop.

Biserica are o inaltime de 55 metri. Edificiul a fost terminat în octombrie 2014.
Arhitecții din Comisia de urbanism a Județului Cluj au atras atenția în repetare rânduri, când au discutat proiecte pentru biserici și case parohiale, că toate lăcașurile de cult ar trebui să își deschidă porțile pentru activități educaționale destinate copiilor din aceste comunități.
sursă foto: Captura TVR Cluj și gerlainfo.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare