Închide

Cel mai mare scandal sexual din istoria sportului: clujeanul Bela Karolyi „a creat o cultură de frică și intimidare” care a permis abuzuri sexuale decenii

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 01, 2018 0 3079

Presa din Dallas arată cum a fost ferma antrenorului clujean Bela Karolyi mediul propice pentru cel mai mare scandal sexual din istoria sportului.

Când era o fetiță care aspira să devină o gimnastă de talie mondială, Jeanette Antolin zbura o dată pe lună din casa sa din sudul Californiei la Houston, unde se urca pe un autocar și ieșea din oraș în pădurile adânci, către un altar al sportului său, începe Dallas News ampla relatare a celui mai mare scandal sexual din istoria sportului, petrecut la ferma clujeanului Bela Karolyi din SUA, loc timp de decenii al antrenamentelor echipei naționale de gimnastică a Statelor Unite.
Era ferma Karolyi, 8 kilometri pătrați la 273 kilometri sud-est de Dalas, în pădurile din Sam Houston National Forest. AIci, elita elitelor din gimnastica americană venea în speranța că va deveni următoarea Nadia Comăneci ori Mary Lou Retton. Era un loc aproape mitic în ochii fetițelor ca Antolin, unde legendarii antrenori Bela și Martha Karolyi guvernau între cabane, două săli de sport și o menajerie de animale care includea căprioare, llame, cai, păuni și măgăruși.
O dată ajunsă în fermă, orice umbră de misticism a lăsat loc realității antrenamentelor istovitoare, exercițiilor îndelungi, criticilor umilitare și unui stil de antrenorat conceput pentru dedicare absolută căii lui Karolyi.
E puțin discutabil dacă metodele soților Karolyi au contribuit la crearea celor mai mari gimnaste din lume. Bela și Martha Karolyi au campioni olimpici care o demonstrează. Dar acum există acuzații publice, inclusiv pretenții în două procese, că antrenamentele severe ale soților Karolyi, inspirate din sistemul sovietic – și ferma secretă, izolată pe care au construit-o – au creat o cultură de frică și intimidare care i-a permis doctorului Larry Nassar, doctorul echipei naționale de gimnastică, să abuzeze sexual tinere gimnaste pentru aproape două decenii.
Unul dintre procese, deschis în California de Antolin, susține că mediul nociv de la ferma Karolyi au permis ca aceste abuzuri să se întâmple. „A creat un mediu toxic, perfect potrivit pentru ca Nasar să abuzeze sistematic copii minori, inclusiv petenta, care erau captive la fermă”, se arată în proces. Antolin a spus pentru The Dallas Morning News că prima dată când a fost invitată la fermă, la 14 ani, „eram extrem de încântată! Eram fericită să fac parte dintr-un grup atât de exclusiv de fete care urmau să ne reprezinte țara”.
Urma să ajungă să-și urască deplasările acolo.
„Era ca și cum mergeai la închisoare”, a spus Antolin. „Te îndreptai spre închisoare. Așa se simțea”.
Ferma Karolyi e țăndări acum, iar supraviețuirea sa e improbabilă. În 18 ianuarie federația e gimnastică a Statelor Unite a tăiat orice legătură cu ferma, punând capăt unei închirieri de lungă durată pentru antrenarea gimnastelor de elită ale țării.
Dallas News arată cum mediul creat de soții Karolyi la fermă i-au permis doctorului Nassar asemenea abuzuri: „Metoda manipulărilor lui Nassar era pe cât de simplă pe atât de întunecată”, a spus Antolin. „La Ferma Karolyi, unde antrenorii împingeau atleții dincolo de epuizare, Nassar apărea ca singurul prieten al fetelor, cu acces complet la copii și încrederea adulților”.
„Îți e teamă de toți adulții din jurul tău”, a spus Antolin. Nassar „era prietenul tău. Te înveselea. Și îți aducea gustări pentru că nu aveau voie să aduci nici un fel de mâncare în cantonament”.
Mattie Larson, fostă membră a echipei naționale de gimanstică, a deschis și ea un proces împotriva soților Karolyi. „Detașarea completă de lumea exterioară, plus adulți neglijenți și iresponsabili, au făcut ferma mediul perfect pentru abuzuri”, a spus Larson în procesul lui Nassar.
Dallas News a făcut mai multe încercări ca să-i contacteze pe soții Karolyi direct și prin avocatul lor din Houston, Gary Jewell, care doar a repetat o declarație scrisă pe care clienții săi au făcut-o la postul TV CBS: „Soții Karolyi nu au fost niciodată la curent că dr. Nassar 1) ar opera orice procedură ce face acum obiectul prezentelor acuzații sau 2) vizita atletele în camerele lor fără supraveghere”.

La sfârșitul lunii ianuarie guvernatorul Greg Abbott a cerut rangerilor texani să investigheze acuzațiile de abuz sexual la ferma Karolyi. Situația acestei investigații e neclară, iar rangerii au refuzat să comenteze, relatează Dallas News. Congresul SUA investighează de asemenea cum abuzul ar fi putut exista pentru atât timp fără să fie detectat. Ferma Karolyi e în centrul acestei investigații. Comitetul a stabilit o dată-limită, pentru această săptămână, în care cere documente de la soții Karolyi și de la federația de gimnastică.
Ridicarea spre faimă a soților Karolyi este una dintre cele mai iubite și rezitente în timp povești din gimnastică: la jocurile olimpice din 1976 din Montreal, echipa prost cotată a lui Bela Karolyi, din săraca și opresata Românie a luat medalia de argint. Fani din toată lumea au fost captivați de Comăneci, o gimnastă cu coregrafie de balerină, totuși puternică la cei 14 ani ai săi, care a primit primul 10 perfect din istoria Jocurilor Olimpice. Karolyi, cu un zâmbet patern și ochi strălucitori, a ajuns instantaneu o legendă în gimnastică.
În 1981 Bela și Martha au fugit în Statele Unite și s-au stabilit în Houston, ademeniți de investitori care voiau să deschidă o afacere de gimanstică pe care Bela Karolyi urma să o preia.
Faima sa a crescut la Jocurile Olimpice din 1984, unde a fost antrenorul personal al lui Mary Lou Retton, prima femeie americană care câștiga toate medaliile de aur, împreună cu alte patru medalii. A fost în jurul acestei perioade când Karolyi și-a cumpărat prima parcelă din fermă, o porțiune de 40 de acri pentru vânătoare în interiorul pădurii naționale Sam Houston. Pe la începutul anilor ’90 ferma urma să crească la 2.000 de acri.
Karolyi a dispus ca terenul să fie desțelenit, curățat de lemne, și a construit o cabană din lemn și prima sală de sport. A adăugat terenuri de tenis, un bazin de înot și un teren de fotbal, și a dragat un lac pentru canotaj. El și Martha au început să organizeze tabere de vară de gimnastică la fermă, atrăgând mii de tineri pentru sesiuni de câte o săptămână.
A început să aducă gimnaste de elită la fermă, și până în 1989 mutase toate operațiunile de antrenament aici.
Perioada de succes olimpic a lui Karolyi a continuat și la jocurile olimpice de vară din 1996 din Atlanta, unde a fost antrenorul personal al lui Kerri Strug și Dominique Moceanu, foste membre ale echipei naționale de gimnastică ce au câștigat aurul olimpic.
S-a retras temporar după jocurile din 1996, dar a fost atras înapoi la sfârșitul anilor ’90 după ce performanțele echipei de gimnastică au scăzut brusc. Angajat în calitate de coordonator al echipei naționale în 1999, Karolyi a cerut ca toate membrele echipei naționale și antrenorii lor să parcurgă tabere de antrenament lunar la ferma sa. Când Martha Karolyi a preluat rolul de coordonator al echipei naționale în 2001, echipa a continuat să se antreneze regulat la fermă. Deja metodele soților Karolyi nu mai erau un secret. Dar să auzi de ele și să le experimentezi pe pielea ta erau două lucruri diferite. Antolin participa regulat la tabere în fermă. Bela Karolyi rar pierdea o ocazie ca să o critice pentru greutatea sa, spune Antolin. „Într-o zi în sala de sport „mi-a prins fundul și mi-a spus că trebuie să-l dau jos”, a spus Antolin”, relatează Dallas News.
Mesele erau strict supervizate iar soții Karolyi căutau valizele și camerele în căutare de mâncare ascunsă, se arată în procesul deschis. Antrenorii hărțuiau regulat gimnastele despre greutatea lor și le depreciau dacă se plângeau de accidentări, susțin Moceanu și Antolin.
Moceanu a venit la fermă, prima dată, în 1991. „Îmi amintesc că la 10 ani eram îngrozită de acești oameni. Nu aveam voie nici măcar să mă cer la baie. Atât de frică ne era”, a spus Moceanu pentru The News.
Sportivele erau total speriate cât timp erau acolo, își amintește ea. „Tacticile folosite la antrenamentele cu soții Karolyi erau frica și intimidarea”, spune Moceanu, care acum locuiește în Ohio cu soțul și copiii săi.
Fetele nu-și puteau vorbi una alteia. Zâmbetul nu era permis, mai spune Moceanu.
Autoarea Joan Ryan a zugrăvit un portret alarmant al metodelor de antrenament ale soților Karolyi, în cartea sa din 1995 „Little Girls in Pretty Boxes: The Making and Breaking of Elite Gymnasts and Figure Skaters”. Soții Karolyi își depreciau tinerele cursante care se plângeau de accidentări și le mustrau aspru dacă nu executau un exercițiu fără cusur, a scris Ryan.
Chiar și părinții știau că nu trebuie să se plângă, a spus Geza Pozsar, fostul coregraf al soților Karolyi, care a fugit și el în 1981 din România și a lucrat cu ei până în 2002. „Știau că dacă se plâng, fata e dată afară”, a spus el.
În procesul său, Mattie Larson susține că gimnastele care ajungeau în taberele de la ferma Karolyi se antrenau în condiții care erau „opresive și abuzive emoțional”.
Era o mentalitate de „câștig cu orice preț, implementată prin frică și intimidare”, se arată în proces, ceea ce a lăsat gimnastele vulnerabile unui pedofil.
În pofida criticilor publice tot mai vocale, federația de gimnastică a mizat în continuare pe soții Karolyi, numindu-l pe Bela Karolyi coordonatorul echipei naționale în 1999 și a stabilit ca ferma sa să fie tabăra de bază a gimnastelor americane cu vise olimpice.
În acest mediu, notează Dallas News, și-a făcut apariția Larry Nassar.
(…)
În depoziția sa, Larson a arătat cât de izolată era ferma de civilizație. „Nu există semnal la telefon, e total izolată și nu din greșeală”, a spus ea luna trecută în Michigan. „Era așa cum voiau soții Karolyi”. Ea a descris ferma ca stranie și a vorbit despre atacuri de panică pe care le suferea înainte să plece de acasă ca să ajungă la tabăra de antrenament a echipei naționale, la fermă.
Întrebată dacă ea crede că soții Karolyi au știut despre metodele lui Nassar de tratament pentru gimnaste, Antolin a spus că soții Karolyi știau tot ce se întâmpla în sala de antrenament „până la ce anume împachetam în bagaje … e foarte greu pentru mine să cred că nu știau ce se întâmplă”.
Moceanu e de acord că soții Karolyi „știau totul” ce se întâmpla la fermă, inclusiv „cine fură o felie mică de pâine”. Și ca adulți în tabăra de gimnastică, era responsabilitatea lro să știe ce se întâmplă, au spus Moceanu și Antolin. „Ei au ales să facă antrenamentele echipei naționale la ferma lor. Ar fi trebuit să fie principala lor prioritate să se asigure că era un loc în care copiii să fie în siguranță”, a spus Antolin.

Citește și:

Clujeanul care a antrenat-o pe Nadia Comăneci, fugit în SUA în anii ’80, în mijlocul unui scandal sexual după ce la ferma sa ar fi fost abuzate tinere gimnaste

De la el a început totul: istoria antrenorului care a pus gimnastica din România pe harta lumii și cum era să ajungă handbalist la Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare