Închide

Clujeanul care a antrenat-o pe Nadia Comăneci, fugit în SUA în anii ’80, în mijlocul unui scandal sexual după ce la ferma sa ar fi fost abuzate tinere gimnaste

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 31, 2018 0 2872

Guvernatorul din Texas cere o anchetă la ferma clujeanului Bela Karolyi din Statele Unite, unde au avut loc zeci de abuzuri sexuale asupra lotului de gimnastică al Statelor Unite; autorul acestora, doctorul Larry Lasar, a fost condamnat la închisoare pentru 175 de ani.
Ferma lui Karolyi e la 80 de kilometri la nord de Houston și funcționează de la începutul anilor ’80, când Karolyi și soția sa Marta au deschis-o după fuga din România comunistă. Acum cei doi se află în mijlocul unui scandal sexual. „Declarațiile publice făcute de sportive care s-au antrenat la Ferma Karolyi sunt tulburătoare”, a spus guvernatorul Greg Abbott într-o declarație de presă. „Acele sportive, la fel ca toți texanii, merită să știe că nicio piatră nu va rămâne neîntoarsă ca să ne asigurăm că acuzațiile sunt verificate amănunțit și autorii și ajutoarele sale sunt aduși în fața justiției”.

USA Today relatează că mai multe sportive au fost abuzate sexual de doctorul Larry Lasar și au spus că o parte dintre aceste abuzuri au avut loc la fermă. Săptămâna trecută Nassar a fost condamnat la 175 ani în închisoare după ce a abuzat mai bine de 150 de femei și fete în 25 de ani. „Ferma a devenit un punct focal în scandalul Nassar în această lună, când deținătoarea aurului olimpic și campioana mondială trei ani consecutivi Simone Biles a scris pe Twitter că gândul de a trebui să se întoarcă la fermă pentru a se antrena pentru jocurile din 2020 „îmi rup inima și mai mult””, relatează USA Today. „Pentru trei decenii, Ferma Karolyi de lângă orașul East Texas a avut o prezență izolată, aproape invizibilă în comunitate. Ascunsă de drumuri de pământ în pădurea Sam Houston, ferma era izolată iar fondatorii săi, soții Karolyi, erau rar văzuți prin oraș. Știrile că acum prorpietatea e în centrul unei investigații locale și statale pentru presupus atac sexual asupra a zeci de gimnaste a venit ca un șoc de talie nucleară în comunitate. „Sunt total surprins”, a spus judecătorul Danny Pierce, cel mai important administrator din zonă. Pierce a spus că niciodată în cei 15 ani ca judecător nu i-a întâlnit pe soții Karolyi în persoană și nu i-a văzut la evenimente sociale. Poliția nu au spus că și soții Karolyi sunt obiectul investigației”, mai relatează USA Today.

Un material publicat de ABC News în 2016 arată că la ferma Karolyi se antrenau până la 300 de tinere gimnaste. Huffington Post relatează că federația de gimnastică a Statelor Unite, care a folosit Ferma Karolyi ca loc de antrenament pentru echipa națională din 2001, a tăiat orice legătură cu aceasta la începutul acestui an, după ce nu mai puțin de 140 de femei l-au acuzat pe fostul doctor al echipei Larry Nassar că le-a abuzat sexual. Nassar era deja în închisoare la momentul acestui proces, fusese condamnat la 60 de ani de închisoare pentru pornografie infantilă.

În urmă cu jumătate de secol, absolvent de Cluj fiind, Bela Karolyi s-a înscris în echipa de rugby a Universității Cluj până să fie repartizat în Vulcan, orașul de baștină al tatălui său, și apoi la Onești, de unde povestea e cunoscută.

Bela Karolyi i s-a destăinuit jurnalistului sportiv Ioan Chirilă, care a publicat cartea “Nadia” în 1977, cu patru ani înainte de fuga acestuia din țară, în SUA. Ar fi trebuit să ajungă inginer la Cluj, la îndemnul tatălui său, șef de lucrări la catedra de tehnologie a universității de profil. A preferat să se înscrie la Institutul de Educație Fizică din Cluj-Napoca. Relatează pentru Ioan Chirilă: “Eram mai tot timpul pe stadion. Pe Radu Demian (atunci rugbyst la Universitatea Cluj-n.red.) îl priveam ca pe un idol. Îl vedeam mereu cum aleargă de la rugby la baschet și de la baschet la polo, arătându-mi de fapt care e cel mai frumos sfârșit de săptămână. Parcă-l văd și astăzi pe Radu, mereu pe bicicletă. Făcea naveta tot timpul. Și nu era singurul în Clujul acelor ani… Așa am încercat să fac și eu. Eram atlet, boxer, handbalist. Am vrut să devin și rugbyst. Și n-am stat mult pe gânduri. Ciocanul mă împlinise. Ajunsesem să am 114 kilograme, Bebe Manoileanu, antrenorul de rugby al Universității m-a zărit într-o zi în grămada juniorilor: “Bravo, puștiule! Ești tare!”. Eram fericit. Pentru aceste câteva vorbe. De ce? Pentru mine, Manoileanu era un om superior, un poet al sportului, un argument în disputa mea neîncheiată cu tata. Spre iarnă, am plecat cu U la Timișoara, pentru meciul de rugby cu Universitatea de acolo. Jucam la juniori, dar călătoream în tren împreună cu seniorii. Meciul meu s-a jucat dimineața. Eram în teniși, că așa se obișnuia la juniori. După-amiază, a venit rândul seniorilor. Dârdâiam pe bancă. Meci aprig, dur. Teren greu, noroios. Grămezi “de fier”. După o încrucișare în viteză, Gebefugi rămâne jos. Se ridică greu. Păr răvășit. Fața plină de noroi. Tricou rupt. Îl văd că vine spre nea Bebe: “Scoateți-mă! Dacă mai rămân pe teren, îl omor!””. Antrenorul simte că-i un moment greu. Intervine. Se ridică. Gebefugi așteaptă, întunecat. Manoileanu se uită spre mine: “Intri tu, puștiule! Du-te cu el în vestiar. Schimbă-te!”. Am alergat. Gebefugi m-a urmat cu pas greoi. A intrat bombănind. A lepădat totul, în câteva secunde. Am început să mă echipez repede. Totul era ud. Ciorapii erau leoarcă. Șireturile ghetelor erau pline de noroi. Chiloții – storși în cadă. Tricoul – rupt. Noroc că aveam umeri lați, care îl împiedicau să cadă. Am ieșit în fugă. Am intrat direct. N-am așteptat ordine de la cei mari. M-am băgat în grămadă. Mă simțeam tare. Minutele s-au scurs ca în vis. Un vis tulbure. Îmi dădeam seama că nu prea mă leg cu ceilalți, dar alergam unde mi se părea că stă gata să se rupă digul. După joc, Manoileanu m-a bătut pe spate: “Bine, mă! Cred că prinzi echipa!”. Vorba asta mi-a dat aripi. În primăvară am jucat multe meciuri. M-am legat foarte repede. Atunci am înțeles, pentru prima oară, că dacă ești puternic la trup și mai ales călit îți iese totul mult mai ușor, chiar dacă e vorba numai de îndemânare. Aș putea spune că un om bine călit, chiar dacă are degetele groase, bagă ața mai ușor prin urechile acului”.

Accidentarea de la calul cu mânere l-a țintuit pe Karolyi la pat nu mai puțin de opt luni, plus perioada ulterioară de refacere. În 1963 e licențiat la Institutul de Educație Fizică din Cluj și repartizat ca profesor de sport în Vulcan, orașul de baștină al tatălui său. Logodnica sa Marta îl însoțește, căci e repartizată la 12 kilometri, în Lupeni. Începe cariera de antrenor de gimnastică pentru fostul rugbyst al Universității Cluj.

TXRangersAtKarolyi Ranch 01302018 by Eleanor Dearman on Scribd

Citește și:

De la el a început totul: istoria antrenorului care a pus gimnastica din România pe harta lumii și cum era să ajungă handbalist la Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu