Închide

Doi fermieri din Cluj transmit un mesaj către partidul de guvernare pe două hectare care se vede din avion UPDATE Poliția le cere să-l șteargă

Actualitate by Mihai Prodan - iul. 20, 2018 1 3312

Doi agricultori din Cluj pregătesc cel mai mare banner publicitar din lume, care se vede din avion, pe un teren agricol – și e un mesaj adresat guvernanților.

Alexandre Lacaille s-a mutat în România în urmă cu 15 ani și acum e agricultor pe suprafețe mari, în total cultivă 200 de hectare în zona Clujului. Vecin cu el – un alt agricultor, Sorin Bobiș, care cultivă plante la ghiveci pe 3,5 hectare. Pe acesta din urmă poate îl știți pentru protestele pe care le-a inițiat împotriva coaliției de Guvernare și a demersurilor sale de a modifica legile justiției: a pornit pe jos până în București și și-a instalat un cort în piața Unirii, unde a rămas zile întregi. Acum Bobiș are ideea de a adresa guvernanților un mesaj de mari dimensiuni, pe terenul agricol al lui Lacaille. Bobiș explică pentru actualdecluj.ro: „inițial noi am vrut alt mesaj dar l-am văzut al celor care au venit din străinătate și am fost foarte impresionați, vă dați seama ca să faci asemenea plăcuță trebuie timp pierdut la Poliție, trebuie bani (imagini cu o mașină ce poartă numărul de înmatriculare identic cu mesajul de pe miriștea din Cluj, înregistrat în Suedia, au devenit foarte populare în România în ultimele zile-n.red.). Pentru noi a fost mai ieftin și a ieșit și mai mare. E prima dată când am făcut și a trebuit un pic să înțelegem cum se face, nu ne-a ieșit din prima.nu e așa ușor. Noi când facem asta nu facem nicio idee de ansamblu, faci litere mergând. Dar ne-am folosit de GPS, am trasat niște axe, am poziționat niște puncte după care ne-am orientat mai departe. Toată treaba e făcută pe vreo două hectare Prima dată trebuie să stabilești locul, să fie potrivit, pentru că dacă nu e suficient de uniform trenul apar umbre, litere care nu se văd cum trebuie. A trebuit să identificăm locul, să stabilim mărimea literelor. Alexandre Lacaille e francezul cu care eu am făcut majoritatea lucrurilor. e fermier. El e pionul principal, el are terenul, are utilajul. Suntem în plin câmp, destul de departe de sat. Suntem noi doi toată ziua, de aici facem relele (râde-n.red.)”.

„Vă spun sincer, e doar o probă”, completează Lacaille pentru actualdecluj.ro. „Mâine vrem în alt loc, care se vede și din DN16, ăsta e pentru noi, să îl vedem când ne trezim dimineața la cafea, nu se vede din drum, mâine facem altul”. Lacaille s-a mutat în România în urmă cu 15 ani, iar în Ardeal locuiește de cinci ani și cultivă pe 200 de hectare de teren grâu, rapiță, floarea soarelui, soia, porumb și altele.

UPDATE Cei doi au fost abordați de forțele de ordine, telefonic, care i-au rugat să șteargă mesajul. „Nu au venit personal, au vorbit la telefon”, spune Bobiș. „Inițial a fost poliția locală de la noi din comună, din Cămărașu, apoi ne-a sunat Poliția din Apahida cu care n-avem treabă. A fost o discuție civilizată, mai degrabă o rugăminte, că s-ar putea încadra la contravenție fiindcă e un cuvânt obscen. Am apelat la prieteni care sunt juriști să ne spună dacă e sau nu contravenție. Vrem să știm, e proprietate particulară. Nu e o pancartă, e o arătură pe câmp”.

 

O literă are 60 de metri înălțime și 3 metri grosime iar mesajul a fost realizat pe o miriște de aproape două hectare după ce rapița cultivată a fost strânsă.

Un comentariu

  1. Superb, toata stima pentru francez si pentru Sorin Bobis, asta simtim ca trebuie sa dam PSDului.O MU.E.Trebuie sa vada si martienii si din drumul national trecatorii si americanii si cei care circula cu avionul cum se reprezinta guvernarea.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.