Închide

Cel mai important proiect de pietonalizare din centrul Clujului a intrat în licitație. Contractul este estimat la peste 38 de milioane de lei

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 03, 2020 1 1241

Primăria a lansat licitația pentru transformarea și pietonalizarea parțială a altor zece străzi din centrul orașului. Este vorba despre zona Kogălniceanu, care va deveni pietonală în urma unui concurs de soluții, dar și de artera Iuliu Maniu (strada în oglindă), proiectul fiind suplimentat cu această zonă după ce, în urma bugetării participative, clujenii au cerut ca și această zonă să devină pietonală. Contactul scos la licitație este evaluat la peste 38,5 milioane lei și un termen de execuție de 19 luni.  Licitația se va derula la începutul lunii octombrie. Din cele peste 300 de locuri de parcare care există în toată această zonă urmează să mai rămână câteva locuri de parcare, mai prezis 13, din care cele mai multe în zona Kogălniceanu.

Data limită pentru depunerea ofertelor în cadrul contactulului „Lucrari de amenajare urbana strada Mihail Kogalniceanu, strada Universitatii si strazile adiacente” scos recent la licitație de Primăria din Cluj este ziua de 5 octombrie. Criteriul de evaluare este prețul ofertei (90%) și componenta financiară, adică garanția oferită pe lucrare (10%). Perioada minimă de garanție din caierul de sarcini este de 3 ani. Contactul este evaluat la peste 38,5 milioane lei și un termen de execuție de 19 luni, mult mai puțin decât estimările făcute de proiectanți.

Proiectul de modernizare a zonei Kogălniceanu – Iuliu Maniu este cel mai așteptat proiect de pietonalizare din centrul orașului. Pentru el se face lobby de mai bine de 10 ani.

Lucrările de modernizare vizează străzile Mihai Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac, Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor și Iuliu Maniu.

Proiectul mai prevede deschiderea curții Primăriei din Piața Unirii și realizarea unei legături pietonale pe acest traseu pe Eroilor și zona Kogălniceanu. De asemenea, urmează să fie plantați circa 260 de copaci în aceste zone.

Din cele peste 300 de locuri de parcare care există în toată această zonă urmează să mai rămână câteva locuri de parcare. Adică 11 parcări plus două stații de încărcare pentru mașini electrice în zona Kogălniceanu și 3 locuri de parcare plus alte două stații încărcare mașini electrice în zona Iuliu Maniu. Accesul riveranilor va fi permis pe toate arterele.

Zona Koglniceanu a făcut obiectul unui concurs de soluții organizat de Primărie în parteneriat cu Ordinul Arhitecților și câștigat de Mossfern, firma arhitectului Arnol Makalik. Primăria a contractat serviciile biroului de proiectare și pentru transformarea străzii Iuliu Maniu din centrul Clujului.

Potrivit proiectului Mossfern, în centrul Clujului vor apărea pe una dintre cele mai frumoase străzi din Cluj, două zone exclusiv pietonale (una între Universității și Emanuel de Martonne și cealaltă între Herman Oberth și Gal Gabor) gândite în așa fel încât oamenii să își dorească să utilizeze pietonal spațiul în detrimentul mașinilor. Urmează să dispară locurile de parcare, demarcația între trotuare și carosabil, se va reorganiza vegetația dar și mobilierul urban.

În cifre, pe aceste artere urmează să se contabilizeze 240 de arbori la finalul lucrărilor, o suprafață cu iarbă înaltă, locuri de parcare pentru mașinile electrice și doar 11 locuri de parcare din cele 134 care există în prezent.

În ceea ce privește strada Iuliu Maniu, abordarea va fi similară și zona va fi transformată în shared-space prin renunțarea la actualele locuri de parcare (81 de parcări) în favoarea pistelor de biciclete și a spațiului pietonal. De asemenea, urmează să fie plantați 20 de copaci, în condițiile în care acum nu există niciunul pe această stradă.

Vezi și: Cea mai frumoasă stradă din centrul Clujului e aproape de pietonalizare. Cine a câștigat concursul pentru transformarea zonei Kogălniceanu-Cipariu și care e viziunea propusă

Ce își doresc pentru 2018 clujenii în oraș prin Bugetarea Participativă

Strada în oglindă devine pietonală cu bani europeni, la pachet cu zona Kogălniceanu

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.