Închide

Ceasul din turnul Primăriei din Cluj-Napoca are program special azi, cântă o piesă specială pentru a marca ziua de naștere, la Cluj, a lui Matei Corvin

Administrație by Actual de Cluj - feb. 23, 2024 0 178

Ceasul din turnul Primăriei din Cluj-Napoca are program special azi, cântă o piesă specială pentru a marca ziua de naștere, la Cluj, a lui Matei Corvin.

Astăzi, 23 februarie, pentru a marca ziua de naștere la Cluj a regelui Matei Corvin, al doilea fiu al voievodului Iancu de Hunedoara, ceasul din turnul sediului Primăriei de pe strada Petru Maior cântă ”La Primavera” de Giorgio Mainerio, de cinci ori în decursul zilei .

Mai exact, la orele 9, 12, 15, 18 și 21 fix, anunță municipalitatea.

Matei Corvin a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei. În timpul domniei sale Ungaria a cunoscut cea mai vastă întindere din istoria sa, din sud-estul Germaniei până în Dalmația și în Bulgaria de astăzi. A fost un rege cult – se cuvine mențiunea aceasta căci în rândurile nobilimii și aristocrației care îl înconjura numitorul comun era ignoranța, ba chiar și analfabetismul. Istoricul Pál Engel: „curtea renascentistă a lui Matia a fost o insulă mică în mijlocul oceanului unei culturi străine: inițiativa deosebită a unei personalități extraordinare care nu avea nimic în comun cu nivelul cultural al elitei și mai puțin cu al țării, asupra cărora nici nu a avut vreo influență”.

Statuia lui Matei Corvin tronează impunător în punctul 0 al orașului în care s-a născut, de peste o sută de ani – ansamblul statuar datează din anul 1902, dar trebuie spus că ideea amplasării unei statui în cinstea acestuia datează încă din 1882, când Consiliul Legislativ Orășenesc – echivalentul de acum al Consiliului Local – a aprobat realizarea acesteia. Doi ani mai târziu același for aproba macheta statuară realizată de artistul Janos Fadrusz iar în 1900 macheta câștiga și Marele Premiu al expoziției mondiale din Paris.
La multă vreme după depășirea termenului inițial, în 1902 ansamblul statuar a fost adus cu trenul de la Budapesta și transportat de la Gara din Cluj până în piața centrală a orașului cu trenul ce servea drept tramvai. Festivitățile au avut loc în 12 octombrie 1902. Ansamblul statuar îl înfățișează pe Matia Corvin, căpitanul de oști Blasiu Magyar, banul Timișoarei Pavel Chinezu, palatinul Ungariei Ștefan Zapolya și voievodul Transilvaniei Ștefan Bathory.
După unirea din 1918 s-a pus problema înlăturării acesteia, sau mutarea la Hunedoara, locul de naștere a tatălui lui Matia. Istoricul Nicolae Iorga e cel care a reușit soluția de compromis care a împăcat pe toată lumea – amplasarea unei plăcuțe trilingve cu mesajul „biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită”. Aceasta a fost îndepărtată de regimul comunist și repusă doar în 1992, de primarul Gheorghe Funar. După reabilitarea ansamblului statuar plăcuța – sau mai bine zis o copie, căci originalul nu mai există – a fost amplasată pe iarba din fața soclului.

 

Citește și:

Cine a fost regele Ungariei născut în Cluj, cu casă și statuie în centrul orașului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu