Închide

Cealaltă opțiune din piața imobiliară: proprietățile executate silit

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 18, 2016 0 493

O garsonieră în zona centrală, cu 29.400 euro sau un apartament de trei camere pe strada Coastei (actuală Nicolae Ivan), în Mărăști, de 87 mp cu 76.000 de euro – sunt oferte de proprietăți în Cluj, scoase la licitație prin executare silită. Portalul Imobiliare.ro adună câteva astfel de oferte într-o secțiune și vrea să fie intermediar între bănci și clienți. Procedura e mai complicată decât la achiziția directă dintre ofertele din piață, dar și prețurile sunt mai mici. Asta în contextul în care în Cluj-Napoca, prețul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns luna precedentă la 1.198 de euro pe metru pătrat util – ceea ce marchează un avans anual de 13,8%, de la 1.053 de euro pe metru pătrat în 2015, potrivit Imobiliare.ro.

Deocamdată, la secțiunea „Executări”, ofertele pentru Cluj nu sunt foarte multe: câteva apartamente, câteva terenuri. Printre terenurile aflate în intravilan – o suprafață de 1673 mp în Făget cu un preț de pornire de 14.668 de euro sau unul în zona Becaș, de 425 mp, cu 15.000 de euro.

Portalul prezintă aproximativ 2.600 de proprietăți direct de la bănci în Platforma de Executări Silite (PEX). „Secțiunea specializată a site-ului oferă băncilor posibilitatea de a-și promova proprietățile din portofoliu atât către potențialii cumpărători, cât și către agenții imobiliari – totul în baza unui success-fee. Pentru gestionarea raporturilor cu potențialii clienți, reprezentanții instituțiilor bancare se vor putea baza fie pe call-center-ul dedicat din cadrul Imobiliare.ro (pentru anunțurile postate pe site), fie pe serviciile brokerilor imobiliari (pentru ofertele preluate de către aceștia)”, spun reprezentanții Imobiliare.ro.

„Ne propunem să folosim tehnologia pentru a acționa ca departament de marketing și vânzări pentru bănci. Putem expune orice ofertă unui volum mare de consumatori finali, precum și către peste 4.000 de agenți imobiliari din toată țara. În call-center-ul propriu vom oferi asistență și servicii de lead-management pentru a aduce clienți calificați la licitație”, spune Daniel Crainic, director de marketing în cadrul Imobiliare.ro.

Pentru consumatorul final, proprietățile executate silit prezintă o atractivitate sporită, spun cei de la Imobiliare.ro, care vor să intre pe această piață. „Acestea oferă, în primul rând, avantajul prețului, în condițiile în care prețul de pornire poate fi cu până la 50% mai mic decât valoarea evaluată. Procedura de achiziție este accesibilă tuturor celor interesați, iar metodele de finanțare sunt variate – se acceptă nu doar plata cash, ci și prin credit ipotecar sau chiar Prima Casă. În plus, la încheierea unei asemenea tranzacții cumpărătorul nu trebuie să plătească comision. Comparativ cu piața liberă însă, accesul la ofertele de pe acest segment este, deocamdată, obscur și dificil. Potrivit estimărilor Imobiliare.ro, din cele peste 14.000 de proprietăți aflate în procedura de executare silită (potrivit datelor publicate pe site-urile băncilor), doar aproximativ 7% (adică mai puțin de 1.000 de imobile) ajung să fie preluate de către agenți imobiliari; o pondere ceva mai mare, de 16% (circa 2.200 de anunțuri), sunt promovate pe site-urile specializate, în vreme ce 46% (în jur de 6.500 de oferte) merg către notarii publici și alte autorități”, susțin reprezentanții Imobiliare.ro.

Printre băncile care au folosit până acum Imobiliare.ro ca platformă de promovare se numără BCR, CEC Bank, Banca Românească, Piraeus, Garanti.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare