Închide

Cea mai veche fabrică din Cluj încheie prima jumătate a anului cu profit cât o garsonieră, cifra de afaceri scade cu o treime, creditele se triplează

EconomieTop News by Mihai Prodan - aug. 24, 2018 0 868

Cea mai veche fabrică din Cluj încă funcțională încheie primul semestru al anului cu profit, chiar dacă modest, pe fondul datoriilor în creștere.
Remarul „16 Februarie” e cea mai veche fabrică din Cluj ce funcționează încontinuu încă din urmă cu 150 de ani și în primul semestru al anului a făcut profit de 271.400 de lei, adică 46.000 euro – cât o garsonieră în Cluj-Napoca. Cifra de afaceri a scăzut cu aproape o treime, la 22,6 milioane de lei față de 32,2 milioane în prima jumătate a anului trecut. Motivul, spun oficialii firmei – schimbarea structurii de producție, în care produsele cu ciclu lung de fabricație au crescut ca pondere. De exemplu firma a cheltuit un sfert de milion de lei pentru modificarea fluxului de reparații a automotoarelor, dar a investit și în modernizări de instalații – 65.000 lei – reabilitări de hale și birouri – 60.000 lei – și cumpărarea de mașini, calculatoare și utilaje de alt sfert de milion de euro, scule și dispozitive de 20.500 lei.
În plus față de scăderea veniturilor Remarul a constatat și o creștere semnificativă a cheltuielilor financiare, din cauza creditelor suplimentare contractate pentru finanțarea producției. Creditele s-au triplat ca valoare în ultimul an, de la 3,9 milioane în S1 2017 la 9,8 milioane în S1 2018, bani din care o treime s-au dus în investiții iar două treimi au fost folosiți pentru finanțarea activităților curente. Vestea bună pentru acționari e că în acest prim semestru firma a aprobat dividende de un milion de euro și, în plus, susține conducerea firmei, capacitatea de producție a fabricii e asigurată pentru următoarele 12 luni.
Acționariatul firmei a rămas neschimbat în ultima vreme: cu câte 32% din participații, Monica Băiculescu și Transferoviar Grup SA, acesta din urmă aparține controversatului om de afaceri Călin Mitică, cei doi acționari dețin doă treimi din participații.

Remarul „16 Februarie” e cea mai veche fabrică ce funcționează neîntrerupt, în Cluj, din 1870 – are deci în acest an 148 ani de activitate. Grevele la fabrică sunt frecvente în ultimii ani, în numeroase rânduri muncitorii au întrerupt lucrul după ce nu și-au primit salariile.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Tags