Închide

Cea mai contestată licitație a Județului din ultimul an e în faza de evaluare a ofertelor tehnice. Două firme se bat pentru contractul de peste 406 milioane lei pentru administrarea Centrului de Deșeuri al Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 23, 2021 0 1009

Supercom și Eco Sud (în asociere cu BS Recycling) se bat să administreze Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Cluj. Contractul pus la bătaie de Consiliul Județean din Cluj vizează delegarea prin concesionare a serviciului public de operare a CMID Cluj în următorii 10 ani fiind evaluat la peste 406 milioane de lei. În prezent, licitația e în faza de evaluare a ofertelor tehnice.

 

 

Supercom, compania deținută de Ilie Ciuclea, supranumit de presă lordul gunoaielor, cu legături în America și apropiat de Mișcarea Populară, a mai câștigat recent mai multe contracte de salubrizare în județul Cluj – contracte pe 10 ani pentru a ridica gunoiul în Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla și cele 32 de comune limitrofe, adică unul de peste 130.564.ooo lei, respectiv peste 134.000.000 lei), dar și unul cu Primăria Cluj-Napoca (un acord cadru la valoarea de peste 74,5 milioane lei pentru 5 ani pentru salubrizarea a jumătate din oraș).

În 2014, Supercom a mai câștigat o dată contractul de salubrizare cu Primăria lui Emil Boc în valoare de 30 de milioane de lei pentru tot orașul.  Însă a pierdut acest contract după ce Consiliul de Soluționare a Contestațiilor a stabilit în urma plângerilor înregistrate de firmele care dețineau contractele, Brantner și Rosal, că societatea a fost favorizată de municipalitate la licitație, iar instanțele au mers pe mâna deciziei și au scos societatea din cărți.

Acum, la cea mai contestată licitație din ultima perioadă, cea pentru operarea Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Cluj în următorii 10 ani, lansată anul trecut de CJ Cluj, Supercom se bate cu Eco Sud (în asocierea cu BS Recycling – firmă deținută de Ciprian Bot, cel care a dezvoltat și o rețea de clinici de estetică, dar are și afaceri cu utilaje de construcții) pentru contracul de 406.416.278 lei.

Județul a atribuit anul trecut în mai prin negociere directă Regiei Primăriei din Cluj-Napoca – Autonomă a Domeniului Public – contractul pentru operarea CMID Cluj pentru o perioadă de doi ani, profitând de starea de urgență și de pandemie, însă Eco Sud a acuzat favoritisme și a contestat decizia de a atribui contractul prin încredințare directă. Pentru scurt timp a reușit să blocheze deschiderea centrului de deșeuri și semnarea contractului cu RADP, însă apoi a pierdut în instanță. Conflictul s-a stins, mai ales că CJ CLuj scosese la licitație acest contract pentru delegarea prin concesionare a serviciului public de operare a CMID Cluj (în 10 aprilie 2020).

Eco Sud administrează groapa Vidra, Ilfov care preia mare parte din gunoiul din capitală. De asemenea, mai gestioenază și alte puncte de depozitare din țară, printre care cel din Craiova. Eco Sud SA este deţinută în acte de Elena Şontelecan (65%) şi de Cristian Cantemir (35%), aşa cum reiese din datele termene.ro. Până acum trei ani, societatea avea însă acţionariat ascuns, cu acţiuni la purtător după metoda Tel Drum, după cum arată presa centrală.

Investiția „Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor” are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, fiind realizată de Consiliul Județean și cofinanțată din fonduri europene. Centrul realizat la Cluj este cel mai mare de acest tip din România, având o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri. Obiectivul e medit să asigure depozitarea, în condiții ecologice, a deșeurilor menajere de pe teritoriul întregului județ. Afacerea privind administarea acestui centru este considerată a fi una de proporții, pe de-o parte pentru că preia monopolul în privința stocării gunoiului menajer din tot județul Cluj, iar pe de altă parte,  pentru că deține o capacitate de depozitare uriașă. Este și motivul pentru care societatea bucureșteană Eco Sud SA a făcut demersuri pentru a câștiga serviciile de operare. 

De anul trecut, caietul de sarcini și licitația ua fost contestate de nenumărate ori, s-au făcut modificări ale documentației și, în linia dreaptă, s-a intrat abia de la începtul acestui an, din luna ianuarie. În SEAP, procedura are 22 de erate (corecții și modificări, inclusiv pentru teremenele de ofertare).

În prezent procedura este în faza de evaluare a ofertelor tehnice, după cum a informat Consiliul Județean.

Vezi și: EXCLUSIV Bucureștenii de la Eco Sud i-au blocat lui Tișe funcționarea centrului ecologic de depozitare a deșeurilor. Investiția uriașă stă de pomană

Firma bucureșteană Eco Sud, învinsă în instanță de Consiliul Județean Cluj. Noul centru ecologic devine funcțional

Ce presupune contractul pentru CMID Cluj și care sunt criteriile de evaluare

120 de luni

„Serviciile minime care fac obiectul procedurii de delegare sunt:
Activități:
a) Administrarea Centrului de Management Integrat al deșeurilor Cluj Napoca
b) Operarea și întreținerea celulei I a depozitului de deșeuri din cadrul CMID Cluj Napoca, inclusiv a instalațiilor și clădirilor aferente (stația de epurare, instalația de colectare și tratare a biogazului, stația de combustibil, clădirea administrativă etc)
c) Inchiderea celulei 1 de depozitare
d) Operarea și întreținerea stației de sortare a deșeurilor reciclabile menajere și similar
e) Operarea și întreținerea stației de tratare mecano-biologică (atât a liniei de compostare cât și a celei de tratare a deșeurilor reziduale)
f) Operarea și administrarea centrului de colectare pentru fluxurile speciale de deșeuri (periculoase menajere, voluminoase, construcții și demolări) 
Valoarea estimată a contractului de delegare este de 406.416.278 lei fara TVA. Valorile estimate pe cele trei componente ale serviciului sunt: – Valoare estimată componenta depozitare – 141.184.114 lei fara TVA – Valoare estimată componenta sortare – 93.127.785 lei fara TVA – Valoare estimată componenta TMB – 172.104.379 lei fara TVA

II.2.5) Criterii de atribuire:

Cel mai bun raport calitate – cost
Componenta financiara 1 : Tarif preluare deseuri municipale reziduale in vederea depozitarii – (Tarif depozitare) – pondere 40%
Componenta financiara 2 : Tarif preluare deseuri reciclabile colectate separat în vederea sortării (Tarif sortare) – pondere 10%
Componenta financiara 3 : Tarif preluare deșeuri amestecate în vederea tratării în TMB (Tarif TMB) – pondere 40%
90 %
Invers proportional
Algoritm de calcul: 1. Pentru Componenta financiara 1 : Tarif preluare deseuri municipale reziduale in vederea depozitarii – (Tarif depozitare), punctajul se acordă astfel : a) Pentru cel mai scăzut Tarif depozitare deșeuri dintre ofertele admisibile se acordă punctajul maxim alocat; b) Pentru celelalte Tarife punctajul P(Td) se calculează proporțional, astfel: P(Td) = (tarif minim ofertat / Tarif oferta n) x punctaj maxim alocat. 2. Pentru Componenta financiara 2 : Tarif preluare deseuri reciclabile colectate separat în vederea sortării (Tarif sortare), punctajul se acorda astfel : a) Pentru cel mai scăzut Tarif sortare dintre ofertele admisibile se acordă punctajul maxim alocat; b) Pentru celelalte Tarife punctajul P(Ts) se calculează proporțional, astfel: P(Ts) = (tarif minim ofertat / Tarif oferta n) x punctaj maxim alocat. 3. Pentru Componenta financiara 3 : Tarif preluare deșeuri amestecate în vederea tratării în TMB (Tarif TMB), punctajul se acordă astfel : a) Pentru cel mai scăzut Tarif TMB dintre ofertele admisibile se acordă punctajul maxim alocat; b) Pentru celelalte Tarife punctajul P(Ttmb) se calculează proporțional, astfel: P(Ttmb) = (tarif minim ofertat / Tarif oferta n) x punctaj maxim alocat.
Factor tehnic
Componenta tehnica 1 : Preluarea riscului 27 din caietul de sarcini asociate operării stației de sortare: ”Cantitatea de deşeuri la intrarea în instalaţie este mai mare decât cea planificata”
5 %
Invers proportional
Algoritm de calcul: Pentru Componenta tehnica 1 : Preluarea riscului 27 din caietul de sarcini asociate operării stației de sortare: ”Cantitatea de deşeuri la intrarea în instalaţie este mai mare decât cea planificata”, punctajul se acordă astfel : – Pentru preluarea ricului de către Concesionar în procent de 60%, ceea ce implică ca măsură de management al riscului asumarea de concesionar că este îndeptățit să solicite aprobarea unei modificări a tarifului doar în situația în care creșterea cantității conduce la costuri cu influență mai mare de 6%, pe o perioadă de 3 luni consecutive – 1 punct – Pentru preluarea ricului de către Concesionar în procent de 70%, ceea ce implică ca măsură de management al riscului asumarea de concesionar că este îndeptățit să solicite aprobarea unei modificări a tarifului doar în situația în care creșterea cantității conduce la costuri cu influență mai mare de 7%, pe o perioadă de 3 luni consecutive – 2 puncte – Pentru preluarea ricului de către Concesionar în procent de 80%, ceea ce implică ca măsură de management al riscului asumarea de concesionar că este îndeptățit să solicite aprobarea unei modificări a tarifului doar în situația în care creșterea cantității conduce la costuri cu influență mai mare de 8%, pe o perioadă de 3 luni consecutive – 3 puncte – Pentru preluarea ricului de către Concesionar în procent de 90%, ceea ce implică ca măsură de management al riscului asumarea de concesionar că este îndeptățit să solicite aprobarea unei modificări a tarifului doar în situația în care creșterea cantității conduce la costuri cu influență mai mare de 9%, pe o perioadă de 3 luni consecutive – 4 puncte – Pentru preluarea ricului de către Concesionar în procent de 100%, ceea ce implică ca măsură de management al riscului asumarea de concesionar că este îndeptățit să solicite aprobarea unei modificări a tarifului doar în situația în care creșterea cantității conduce la costuri cu influență mai mare de 10%, pe o perioadă de 3 luni consecutive – 5 puncte
Factor tehnic
Componenta tehnica 2 : Preluarea riscului 31 din caietul de sarcini asociate operării stației de tratare mecano-biologică: ”Cantitatea de deşeuri la intrarea în instalaţie este mai mare decât cea planificata”
Algoritm de calcul: Pentru Componenta tehnica 2 : Preluarea riscului 31 din caietul de sarcini asociate operării stației de tratare mecano-biologică: ”Cantitatea de deşeuri la intrarea în instalaţie este mai mare decât cea planificata”, punctajul se acordă astfel : – Pentru preluarea ricului de către Concesionar în procent de 60%, ceea ce implică ca măsură de management al riscului asumarea de concesionar că este îndeptățit să solicite aprobarea unei modificări a tarifului doar în situația în care creșterea cantității conduce la costuri cu influență mai mare de 6%, pe o perioadă de 3 luni consecutive – 1 punct – Pentru preluarea ricului de către Concesionar în procent de 70%, ceea ce implică ca măsură de management al riscului asumarea de concesionar că este îndeptățit să solicite aprobarea unei modificări a tarifului doar în situația în care creșterea cantității conduce la costuri cu influență mai mare de 7%, pe o perioadă de 3 luni consecutive – 2 puncte – Pentru preluarea ricului de către Concesionar în procent de 80%, ceea ce implică ca măsură de management al riscului asumarea de concesionar că este îndeptățit să solicite aprobarea unei modificări a tarifului doar în situația în care creșterea cantității conduce la costuri cu influență mai mare de 8%, pe o perioadă de 3 luni consecutive – 3 puncte – Pentru preluarea ricului de către Concesionar în procent de 90%, ceea ce implică ca măsură de management al riscului asumarea de concesionar că este îndeptățit să solicite aprobarea unei modificări a tarifului doar în situația în care creșterea cantității conduce la costuri cu influență mai mare de 9%, pe o perioadă de 3 luni consecutive – 4 puncte – Pentru preluarea ricului de către Concesionar în procent de 100%, ceea ce implică ca măsură de management al riscului asumarea de concesionar că este îndeptățit să solicite aprobarea unei modificări a tarifului doar în situația în care creșterea cantității conduce la costuri cu influență mai mare de 10%, pe o perioadă de 3 luni consecutive – 5 puncte

Nici un comentariu

Scrie un comentariu