Închide

EXCLUSIV Bucureștenii de la Eco Sud i-au blocat lui Tișe funcționarea centrului ecologic de depozitare a deșeurilor. Investiția uriașă stă de pomană

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 15, 2020 0 1539

Consiliul Județean Cluj s-a grăbit să semneze contractul de operare pentru noul Centru de Depozitare a Deșeurilor cu Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), patronată de Consiliul Local Cluj Napoca, fără a organiza în prealabil o licitație publică.  Compania bucureșteană Eco Sud – care administrează groapa de gunoi din  Vidra, Ilfov – a depus contestație la CNSC și a câștigat suspendarea procedurii de atribuire a contractului. În consecință, noul centru ecologic de depozitare nu va putea fi utilizat, până când instanța nu se va pronunța în sensul acesta.

Cum a început blocajul?

Administrația județeană clujeană reușea, la jumătatea lunii mai, să finalizeze o investiție uriașă – după așteptări și întârzieri de mai bine de trei ani – respectiv depozitul ecologic de deșeuri. Investiția de aproximativ 70 de milioane de euro are ca obiectiv principal gestionarea deșeurilor de pe întreg teritoriul județului în sistem integrat, închiderea și ecologizarea vechilor gropi de gunoi neconforme. În baza unui Ordin emis de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, Consiliul Județean a atribuit contractul de operare a noului centru de depozitare RADP-ului, fără o licitație prealabilă, prevalându-se de faptul că rampa temporară de la Pata Rât este supraaglomerată de deșeuri, Clujul nemaiavând alternativă pentru dezpoitarea gunoiului.

Compania bucureșteană Eco Sud avea de asemenea interes să participe la licitația privind preluarea administrării noului centru de depozitare însă în lipsa unei proceduri deschise și transparente de atribuire a contractului, s-a adresat Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC).

Conform datelor de la CNSC, Eco Sud a obținut câștig de cauză. CNSC nu recunoaște „situația de urgență” invocată de Consiliul Județean Cluj și dispune anularea procedurii prin care contractul de operare a fost atribuit RADP-ului.  Consiliul Județean are termen până în 23 iunie să atace decizia CNSC în instanță. Până când instanța se va pronunța, noul centru de depozitare al Consiliului Județean nu poate fi folosit.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a precizat că centrul fusese deja predat RADP-ului. Atât instituția lui Tișe, cât și RADP-ul așteaptau decizia CNSC pentru demararea operațiunilor de colectare și depozitare a deșeurilor. Urma să fie realizată recepția finală a investiției și să fie emisă autorizația integrată de mediu – demers complet blocate în acest moment. Întreaga investiție va sta nefolosită, până ce se soluționează litigiul cu Eco Sud. În cazul în care instanța menține decizia CNSC, Consiliul Județean Cluj va avea obligația să anuleze înțelegerea cu RADP și să organizeze licitație publică.

Investiția de la Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, este cel mai mare centru de acest tip din România, cu o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri. Obiectivul cofinanțat din fonduri europene va asigura depozitarea, în condiții ecologice, a deșeurilor menajere de pe teritoriul întregului județ. Afacerea privind administarea acestui centru este considerată a fi una de proporții, pe de-o parte pentru că preia monopolul în privința stocării gunoiului menajer din tot județul Cluj, iar pe de altă parte,  pentru că deține o capacitate de depozitare uriașă, de peste 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri. 

Presa locală a relatat în repetate rânduri despre maniera în care administrația clujeană s-a înțeles cu RADP să preia în gestiune noul centru de depozitare a deșeurilor, omițând procedura licitației publice.

În acest moment, Eco Sud administrează groapa Vidra, Ilfov care preia mare parte din gunoiul din capitală. De asemenea, mai gestioenază și alte puncte de depozitare din țară.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare