Închide

Ce spune Boc că urmează de luni în Cluj-Napoca, după ce se termină starea de urgență și începe starea de alertă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 12, 2020 0 1696

Primarul Emil Boc a anunțat că de vineri după ce se va termina starea de urgență, în Cluj-Napoca purtarea măștilor la deplasarea cu mijloacele de transport în comun va fi obligatorie. Oficialul a mai spus că deja în oraș s-au aplicat o serie de măsuri anunțate de Guvern pentru următoarea perioadă, după ridicarea strării de urgență. Boc susține că până acum clujenii au dat dovadă de responsabilitate individuală și că începând din 18 mai, masca este o formă de respect reciproc în Cluj-Napoca.

Boc a spus la ședința de Consiliu Local din 12 februarie că este gata dezinfecția la blocurile din oraș și că operațiunea a costat mai puțin decât se credea inițial. S-au dezinfectat 3171 de blocuri cu mai mult de 6 apartamente, în total 6068 de scări pentru care compania Coral a încasat peste 281.000 lei cu tot cu TVA. „Avem 2426 de persoane peste 65 de ani în Cluj-Napoca fără niciun sprijin. Dintre acestea, 854 beneficiază de sprijin prin Directia de Asistență Socială a Primăriei și a asociațiilor și fundațiilor. Avem peste 180 de locuri pentru persoanele fără adăpost din care 137 sunt ocupate. Deja în Cluj-Napoca noi am implementat câteva măsuri pe care Guvernul le-a anunțat după terminarea stării de urgență și instituirea stării de alertă”, a explicat primarul.

Printre măsuri:

  • s-au cumpărat deja tablete scolare pentru ca elevii care nu aveau mijloace pentru a parcipa la cursuri online, 2098 tablere cumpărate, potivit situațiilor și cererilor venite prin intermediul școlilor din oraș.
  • toate școlile și grădinițele sunt dotate cu recipiente pentru dezinfectant, doar trebuie ca unitățile să asigure lichidul dezinfectant, mai ales că urmează o perioadă cu examene și înscrieri.
  • parcurile din oraș n-au fost închise pentru că cetățenii au respectat regula să nu vină în grupuri mai mari de trei persoane, la fel și cimitirele.

Începând de luni, 17 mai, pe mijloacele de transport în comun se vor marca locurile pentru asigurarea distanțării sociale, la distanțe de 1 m. „Va exista obligația de a avea masca în mijloacele de transport în comun. Avem deja o sumă propusă la rectificare pentru a asigura măști celor fără venituri sau cu venituri mici aflați în evidența noastră. Vorbim de 1000-1500 persoane și o sumă de 300.000 lei. Urcarea se va face pe ușa din față. La fiecare 4 ore se vor dezinfecta mijloacele de transport în comun. Facem un apel la toți clujenii care nu merg la serviciu sau nu au urgențe medicale să nu folosească mijloacele de transport în comun până la ora 8.30, tocmai pentru ca primele categorii să poată circula în siguranță. Prin stațiile de difuzare vom transmite informații privind prevenirea infecțiilor”, a mai explicat primarul.

Boc a spus că până acum clujenii au dat dovada de responsabilitate individuală, că după ridicarea stării de urgență ea va fi la fel de importantă, dar și că purtarea măștilor de protecție este o formă de respect reciproc care ar trebui să funcționeze în oraș.

Primarul a mai spus că municipalitatea va cumpăra și termometre pentru măsurarea temperaturii angajaților Primăriei dar și pentru cei care lucrează în învățământ, precum și pentru elevi, avand în vedere că va începe perioada înscrierilor și examenelor de capacitate și Bacalaureat.

El a mai anunțat ca vizitele la medicii de familie și cei stomatologi se vor face cu programare telefonică.

„Se va decala și programul de începere a activității Primăriei, de la 8, 9, 10.00, funcționarii putând să opteze pentru una dintre aceste ore, se va extinde telemunca unde fișa postului permite pentru că susținem procesul de digitalizare. Vom lua și măsuri suplimentare în piețe pentru păstrarea distanțelor și va exista obligativitatea purtării de măști. Se va relua și procesul de eliberare a certificatelor de naștere, a celor de deces, a cărților de identitate. Vom avem corturi de triere la Direcția de Evidență a Persoanelor unde să se poată completa dosarele, apoi, cu păstrarea distanțării sociale, vor putea accesa ghișeele. Avem două intrări separate”, a mai spus primarul.

El a mai precizat că în 15 mai vor fi gata și trei obiective de investiții, așa cum a anunțat, strada Bună Ziua, prima stradă smart din țară, Molnar Piuariu, dar și parcul Între Lacuri. De asemenea, a mai spus Boc, artera Ferdinand din centrul orașului este terminată. „Mai trebuie corelate lucrări cu celelalte artere din proiect”, a mai spus Boc.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare