Închide

Primăria ridică plafonul pentru gratuitățile pensionarilor la transport, dar impune ca ei să nu circule înainte de 08:30, decât dacă își cumpără bilet

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 12, 2020 0 1045

Plafonul de la care se vor acorda gratuitățile pentru pensionarii din Cluj-Napoca pe mijloacele de transport în comun a fost actualizat. Gratuitățile vor intra în vigoare, însă, după intervalul 08:30 în zilele lucrătoare, a anunțat primarul Emil Boc. Măsura vine ca urmare a numeroaselor plângeri venite de la părinți sau angajați pe care Primăria le-ar fi primit de-a lungul timpului prin care oamenii se plângeau că din pricina gratuităților acordate pensionarilor, autobuzele și restul mijloacelor de transport în comun sunt arhipline și nu se poate circula dimineața. De gratuitățile de la Primărie beneficiază peste 63.000 de pensionari.

Plafonul de la care se acordă gratuități pensionarilor din Cluj-Napoca pe mijloacele de transport în comun s-a actualizat, de la 1700 de lei la 2150 lei pentru gratuitate pe toate liniile și de la 1900 de lei la 2400 lei pentru gratuitate o singură linie Adică, de acum, pensionarii cu pensii până la 2150 lei vor primi gratuitate la transport pe toate liniile iar cei cu pensii între 2150 și 2400 lei, pe o singură linie.

Primarul Emil Boc a spus că municipalitatea a actualizat plafoanele, dar că abonamentele gratuite ale pensionarilor nu vor putea fi folosite în intervalul  06:30- 8:30 în zilele lucrătoare. În schimb, în weekend ele vor putea să opereze și în acest interval. Viceprimarul Dan Tarcea, în numele grupului PNL, a propus ca pe perioada vacanțelor școlare să opereze abonamentele gratuite și în intervalul amintit, având în vedere că traficul nu este la fel de aglomerat. UDMR a susinut propunerea.

Corina Croitoru, consiliera PSD, a cerut soluții pentru pensionarii care își duc nepoții la școală, dar și măsuri în intervalele în care angajații se întorc de la muncă. Primarul i-a răspuns că există alternativa autobuzelor școlare dar și că întoarcerea de la muncă e mult mai flexibilă, oamenii merg la cumpărături și nu au un interval fix, la fel ca cel de începere a activității la locul de muncă.

Dan Morar, de la PSD, a cerut ca restricțiile să opereze după ridicare măsurilor impuse pe timpul pandemiei, însă Boc a fost ferm și a menționat că există foarte multe observații primite pe această temă, a aglomerației de pe mijloacele de transport în comun dimineața, așa că măsura este una permanentă. ”Dacă plătesc bilet, vor putea circula”, a mai spus primarul.

Potrivit Casei Județene de Pensii Cluj, numărul pensionarilor din sistemul public de pensii din municipiul Cluj-Napoca era, în luna octombrie 2019, următoarea: 77.671 pensionari, din care 33.348 sub 70 ani. Adică:
  •  4.911 persoane beneficiare de indemnizație socială (”pensia minimă”); 
  • 53.070 pensionari cu pensii până la 2.150 lei inclusiv; 
  •  5.243 pensionari cu pensii curpinse între 2.151. -2400 lei; 
  • 14.447 pensionari sunt cu pensii de peste 2.400 lei. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare