Închide

S-au întors vecinii la urbanism și demonstrațiile de forță ale primarului. Boc a găsit vinovații pentru întârzierile la avizare imputate Primăriei: „Dragi proiectanți, nu mai dați vina pentru întârzieri pe Primarie când voi propuneți proiecte care nu se pot aproba!”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mai 12, 2020 0 1672

Pe strada Câmpina nr.10 un beneficiar privat a cerut permisiunea pentru a construi un imobil mixt, preponderent de locuințe, cu 7 niveluri supraterane (2S+P+4E+2R). În total, pe 1500 mp s-au propus 42 de apartamente. Proiectul a fost contestat de vecini, care s-au plâns că regimul de înălțime prea mare va afecta însorirea, dar și nivelele de subsol vor pune probleme tehnice locuințelor învecinate. Specialiștii din comisie au făcut observații privind calitatea slabă a arhitecturii, dar și cea a proiectului din perspectiva funcționării viitoarei clădiri. Ei au apreciat că e prea mult pentru parcela în cauză ca să se asigure calitatea locuirii.

Primarul Emil Boc, la sugestia fostei arhitecte șefe a orașului, Ligia Subțirică, a condamnat proiectanții că cedează la presiunile beneficiarilor și forțează proiecte nefuncționale. Beneficiarul, după moda clasică de la Cluj, a spus că a respectat ceea ce i s-a cerut și că va veni la consultări la Primărie înainte sa mai propună altceva. Boc i-a răspuns să își ia proiectanții care îi spun adevărul le-a transmis proiectanților să nu mai umble cu „vrăjeala” și să nu mai dea vina pe Primărie pentru întârzierile la avizarea proiectelor cât timp ei propun proiecte proaste.

Proiectantul, arhitectul Ladislau Hanga de la Plan Trade, a propus o clădire mixtă cu două nivleuri de subsol, parter, 4 etaje și două retrase pe o parcelă de 1542 mp de pe strada Câmpina la a treia ședință de urbanism derulată online în 11 mai.

S-au propus 61 de parcări la subsol, parter comercial, etajul 1 cu birouri și restul locuințe, indicii urbanistici fiind de 60% POT și CUT de 3,2.

Arhitectul șef, Daniel Pop, a remarcat că accesul la locul de joacă e prost configurat. Primarul Boc s-a interesat despre vecinătăți. Aflând că sunt locuințe cu maximum două niveluri subterane, a cerut justificarea regimului de înălțime propus. ”Suntem în zona de urbanizare care permite regula respectivă și e front continuu”, a replicat arhitectul.

Vecini ai proiectului au intervenit în discuții și au semnalat că vor rămâne fără soare, că viitoarea clădire le va afecta stabilitatea caselor, că va genera aglomerație pe stradă în condițiile în care deja există o clădire autorizată la nr. 10 B fără parcări ai căror locuitori parchează pe stradă. Levente Dozsa de pe Cîmpina nr. 8 a spus că are o singură sursă de lumină iar blocul i-o va lua și pe aceasta.

„Vrem stim la parterul cu spații comerciale și la nvielul 1, birouri, ce activități deranjante vor fi. Cine va răspunde pentru poluarea fonică și praful generat de acest șantier? Ar trebui să se facă și canalizarea străzii, se strânge și așa apa pe stradă când plouă. Acest proiect va mai aduce încă 50 de automobile care și acestea cu siguranță vor parca tot pe stradă”, a semnalat Ciprian Olar, riveran la nr. 10b.

Proiectanții au răspuns că au studiu de însorire și că nu afectează însorirea imobilelor vecine. „Avem avizul DSP emis pe baza acestui studiu”, a adăugat Hanga.

Primarul Emil Boc a condus ședința și s-a arătat din start deranjat că la dosar nu există studiul de însorire depus iar proiectul a ajuns pe ordinea de zi. „Să învețe să și le depună, nu să cerem documente în ședințe. Apoi Direcția Juridică să analizeze dacă e legal. Mergem pe lege pentru că e unică pentru toți”, a completat Boc.

Ladislau Hanga le-a mai răspuns oamenilor că se vor utiliza piloți forați, că vor exista distanțe tehnice la fundare și că nu vor fi probleme. Arhitectul șef al orașului, Daniel Pop a explicat că, oricum, proiectanții vor avea obligația la faza de autorizare să facă o expertiză tehnică. Șefa Direcției de Urbanism, Corina Ciuban, a avansat ideea ca vecinii să își facă asigurări, tocmai pentru a fi protejați.

„Aici discutăm despre ce se poate face legal. La biserică se fac recomandări. Dacă zice expertiza să aibă asigurare, atunci da. Mă înșel Alina?”, a intervenit primarul. Alina Rus,  șefa de la juridic, a fost din nou invitată în Sala de Sticlă de unde Boc și Tarcea conduceau Comisia de Urbanism, având în vedere că avea conexiune prostă la internet la ea în birou.

Rus a spus că asigurările sunt chestiuni care îi privesc pe beneficiari și vecini și că Primăria nu poate impune să axiste asigurări.

După vecini și partea legală, a fost rândul arhitecților din comisie să se pronunțe cu privire la imobilul propus. Arhitectul Vlad Negru a spus că legea privind asigurarea calității în construcții, 10, obligă proiectantul și executantul să aibă oricum o asigurare. Despre proiect, a spus că aduce un regim de înălțime prea mare pe strada Bene Antal, că, în condițiile în care configurează corect parcările și adăpostul de protecție civilă de la subsol, atunci nu va mai putea asigura necesarul de parcări, și că, deși el este adeptul indicilor maximali care implică folosirea eficientă și judicioasă a terenurilor din Cluj-Napoca, proiectul de față aduce un CUT prea mare, 3,2 pentru a se putea asigura calitatea vieții.

Arhitectul Voicu Bozac s-a declarat de acord cu Vlad Negru și a completat că respectiva clădire ar trebui să aibă o altitudine față de colț și un parter cu spații configurate corect. El a remarcat că în forma propusă, curtea imobilului e tăiată în două de rampa de acces la garaj care ar trebui reconfigurată, tocmai pentru a asigura accesul spre locul de joacă. „Arhitectura aș lăsa-o la urmă. Trebuie clar să revină la comisia de estetică urbană. Colțul și volumul general trebuie regândite”, a recomandat Bozac.

Arhitectul Adrian Iancu s-a declarat de acord cu colegii care au vorbit până la el. În plus, el a remarcat că ar fi trebuit ca proiectantului să i se ceară un PUZ. „Să zicem că nu li s-a cerut, atunci trebuie luat în calcul faptul că strada Buda Antal e prea îngustă, 9 metri, și că ar trebui lățită la 12 metri, să aibă un trotuar lateral rezonabil. Sunt de acord cu adâncimea de la stradă de 18 metri de la strada principală și atunci rămâne acoperirea calcanului de la sud cu o clădire izolată. Accesul la spațiul verde nu e rezonabil, rampa de acces în parcare de 6 metri nu asigură dublu sens pentru mașini, CUT-ul e prea mare. N-am văzut mai mult de 2,8 pentru astfel de proiecte”, a spus Iancu.

Arhitetcul șef l-a completat că rampa are 6,6 metri, nu 6 cât a remarcat Iancu.

Mihai Racu s-a declarat și el de acord cu ceilalți colegi și a completat că birourile sunt mai mari decât maximum admis.

Arhitectul județului, Claudiu Salanță, a remarcat că a văzut inclusiv că balconul propus iese în afara limitei de proprietate, pe domeniul public. „Discutăm de o poziție dominantă, însă intersecția e la 100 de metri, nu aici. E o parcelă supraconstruită”, a spus Salanță.

Arhitecta Ligia Subțirică a sugerat că și proiectantul știe tot ce s-a remarcat, dar că a cedat la presiunile beneficiarului. „Am văzut probleme la construcții cu piloți. Nici nu încape în discuție ca administrația să facă asigurări. E o negociere între investitor și vecini la care nu putem fi parte”, a spus Subțirică.

Cu mingea ridicată la fileu, primarul Boc atât a aștepat. După ce a apreciat corectitudinea profesională a Ligiei Subțirică (arhitectă șefă a orașului fără concurs, în prezent pensionară, dar în continuare angajată la primărie), primarul a indicat vinovații pentru toate relele din urbanismul clujean. „Dragi proiectanți, nu cedați! Nu mai dați vina pentru întârzieri pe Primărie când voi propuneți proiecte care nu se pot aproba”, a sintetizat primarul.

S-au mai pronunțat și Corina Ciuban și viceprimarul Dan Tarcea cu privire la proiect. Ciuban a recomandat să există aviz de la siguranța circulației înainte de reconfigurarea proiectului. Tarcea a cerut ca accesul la parcările pentru biciclete să nu se facă dintr-un loc de parcare.

Bucuros, arhitectul șef a anunțat că a desenat pe planșe cam ce au spus vecinii. În discuție a intervenit și beneficiarul proiectului -Mircea Olar-  care a spus că a cumpărat terenul foarte scump și că i se pare absurd să o ia de la zero și să facă chiar două clădiri cum a recomandat comisia.

Primarul Boc l-a certat că a cerut maximum din start și că proiectanții i-au ținut isonul. „Trebuia să vă spună că nu puteți cere maximum din start. Mă păcălești, mă duci cu pluta, trebuia să îi spuneți asta. Luați-vă arhitecți buni care nu vă îmbrobodesc și umblă cu vrăjeală. Proiectanul nu v-a informat corect. Se acordă maximum în situații excepționale. Arhitecții din comisie au spus în unanimitate asta. V-am spus să vă luați proiectanți care spun adevărul pentru că așa nu veți pierde timp și bani. Nu închide nimeni ochiul la lege aici pentru că toți din comisie știu că răspund legal. Tot mapamondul poate vedea această ședință”, a mai spus Boc.

Beneficiarul a luat-o ca pe o invitație și a sugerat că va veni la Primărie să se consulte înainte de a veni cu o nouă variantă a proiectului. Boc i-a replicat să nu vin nicăieri, să depună doar documentele. „Acum nu mai circulă oamenii, doar hârtiile”, a mai completat primarul.

Plan Trade e o firmă veche care proiectează în Cluj. Proiectanții nu s-au apărat în nici un fel și nu i-au răspuns primarului. În final, proiectul nu a primit avizul și urmează să revină într-o formă reconfigurată, cu toate observațiile făcute de comisie.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.