Închide

Ce purică Corpul de Control al premierului la Spitalul Județean: „schimbarea a produs multe nemulțumiri”

SănătateTop News by Mihai Prodan - dec. 20, 2016 0 491

Corpul de control al premierului verifică la Cluj modul în care s-a implementat reducerea masivă a numărului de paturi pentru internări încă din urmă cu doi ani, la secțiile Spitalului Județean, fapt ce a produs nemulțumiri în rândul celor care voiau să se angajeze în instituție.

Am vorbit cu directorul de îngrijiri al spitalului județean, Monica Costin, și am întrebat-o ce verifică de ieri corpul de control – și de ce verificările se întind pe aproape trei ani. Răspunsul – se verifică abordarea pacienților cu politraumă, adică a celor care suferă accidente în care sunt afectate mai mult de două organe. Există un protocol în aceste cazuri, acesta trebuie respectat, și deocamdată, de ieri și până azi, pe această temă „s-au purtat doar discuții pe protocol”, după cum spune aceasta.

Dar în acest caz n-ar fi nevoie de verificarea activității pe nu mai puțin de doi ani anteriori – așa că ce anume s-a putut întâmpla la începutul anului 2014? S-au produs modificări masive în organigrama spitalului județean, la câteva luni după ce la șefia spitalului a ajuns noul manager, Petru Șușcă. Cea mai mare modificare, de altfel singura fundamentală – tăierea „din pix” a zeci de locuri de spitalizare care de fapt nici nu existau. Ar părea o decizie de bun-simț: ” aceste paturi care s-au redus ca număr – nu s-au luat paturile, pentru că practic acestea nici nu erau, doar pe hârtie, și s-au transformat în paturi de spitalizare de zi”, spune Costin, și completează: „internarea de o zi este oarecum o modalitate de internare în trend, până la urmă trebuie să reducem internarea de lungă durată, cu costuri foarte mari, dacă starea pacientului permite să avem posibilitatea internării de o zi, mult mai umană și care e și cu costuri mai mici și poate fi până la 12 ore”.

Totuși, apucă aceasta să spună, tăierea paturilor – e vorba de nu mai puțin de 222 de locuri tăiate în cele 43 de secții ale spitalului, ceea ce a lăsat instituția în acest moment cu aproximativ 1.500 de locuri de internare – „a produs multe nemulțumiri”. Cine să fie nemulțumit? Pacienții – nu, căci aceștia oricum nu se puteau interna, având în vedere că paturile există doar pe hârtie. Doctorii nici atât, astfel că am cerut explicații. „Pentru că paturile clinice sunt mână în mână cu normarea și numărul de posturi – care nu au mai rămas vacante și nu rămâneau blocate la nesfârșit”, spune Costin. E vorba, în acest caz, de sute de posturi blocate, mai exact nu mai puțin de 500.

O dată cu tăierea numărului de paturi cu 222 a crescut numărul locurilor pentru spitalizarea de o zi, cu 165, și s-a suplimentat numărul cabinetelor din ambulatoriul integrat, la cererea Ministerului Sănătății. Adevărata miză – ministerul explica în 2014, când a făcut această solicitare, că reorganizarea nu implică reducerea personalului, „întrucât există un deficit de circa 500 de posturi vacante blocate”.

Poate fără legătură, amintim cazul soției fostului senator Alexandru Cordoș, Mihaiela, referent la spitalul județean Cluj când a fost săltată de procurori pentru că ar fi primit șpagă ca să faciliteze angajări în spital.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.