Închide

Unde se dorește, din nou, un crematoriu uman în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 20, 2016 0 1676

Primăria este pe ultima sută de metri cu aprobarea proiectelor urbanistice pentru amenajarea noului cimitir care urmează să ocupe 20 de hectare situate în partea estică a municipiului, în cartierul Someșeni, în vecinătate unității militare, accesul făcându-se prin prelungirea străzii Moș Ioan Roată. În incinta acestui cimitir urmează să se studieze și posibilitatea construirii unui crematoriu uman, mai ales că terenul ar permite amenajarea la distanțele optime de zona de locuințe. O investiție similară a fost pusă la punct de primărie în 2011 când s-a făcut o asociere cu o firmă care urma să amenajeze un crematoriu în capela din cimitirul Grădini-Mănăștur. Biserica ortodoxă și locuitorii din zonă s-au opus, așa că administrația a renunțat la respectivul proiect.

Consilierii locali vor discuta la ședința ordinară din 20 decembrie un proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru amenajarea cimitirului din cartierul Someșeni. Comisia de Urbanism s-a întrunit special doar pentru acest proiect în 13 decembrie și l-a avizat. Deja, la ședința ordinată de luna trecută, Consiliul Local a aprobat și Planul Urbanistic Zonal pentru acest cimitir.

Potrivit documentațiilor, cimitirul va fi amenajat treptat, pe sectoare, pe un total de 20 de hectare. În total sunt preconizare circa 5500 de locuri de veci. Inițial, la începutul acestui an, când s-a discutat proiectul, propunerea proiectanților de la Civitas Proiectare a fost criticată de specialiști care au catalogat-o ca una fără viziune care ar aduce un cimitir înghesuit și plin de betoane și nu unul grădină-parc așa cum s-a anunțat de către primărie.

Noul cimitir promis în Cluj e înghesuit și plin de betoane. Nici poveste să fie un model sau un prim cimitir parc

De atunci, proiectul a mai fost modificat. În PUZ se arată că în incintă se vor amenaja, pe lânfă locurile de vezi, alei, platforme, puncte gospodărești, o capelă, locuri de odihnă, plantații perimetrale de protecție sanitară (vegetație înaltă), de fixare a terenului și de agremet (arbori și arbuști care dezvoltă coranament bohat). De asemenea sunt fixate circulațiile exterioare și interioare, felul în care se va realiza parcarea, etc.

cimitir-2

extras PUZ cimitir – sursa, primariaclujnapoca.ro

Prin PUD, se specifică că cimitirul va fi unul verde, că va avea o zonă de morminte, dar și una columbar (pentru urne cu cenușa celor incinerați). Aceasta zonă, prevăzută în legislație, a fost cerută expres la ședința trecută a Consiliul Local de consilierul local UDMR, Racz Levente Zsolt. A fost, de astfel, prima sa luare de cuvând în plen din 5 iunie de când și-a preluat mandatul. Consilierul este asociat în firma Proignis (cu Mircea Dunca), cea care a deschis în 2014 un crematoriu uman în comuna Moldovenești. De altfel, Racz și Dunca sunt cei care dețineau firma RDK Cremation, cea care în 2011, în timpul administrației Apostu, a făcut o asociere cu primăria clujeană pentru a amenaja un crematoriu uman în Cluj-Napoca, în capela din cimitirul Grădini-Mănăștur. Afacerea a picat deorece biserica ortodoxă și locuitorii din zona cimitirului s-au opus și au bombardat primăria cu memorii și amenințări. S-a renunțat la crematoru iar cei doi asociați s-au reorientat către zona rurală.

 

sursa: primariaclujnapoca.ro

extras PUD cimitir, sursa: primariaclujnapoca.ro

Ideea unei crematoriu în Cluj-Napoca nu a fost, însă, abandonată, chiar dacă proiectul din 2011 a picat. Acum, cu proiectul noului cimitir, se ia în calcul identificarea unei zona în incintă unde să poată fi realizat acest proiect. Cel puțin asta spun sursele Actualdecluj.ro. Ideea este cu atât mai fezabilă cu cât noul amplasament are șansa să ofere distanțele față de zonele de locuințe pe care le cere o astfel de amenajere.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare