Închide

Ce preţuri se cer pe locuinţele din localităţile-„satelit” ale municipiului

EconomieTop News ian. 28, 2019 0 1012

 

Pentru a munci sau studia în Cluj-Napoca, oraşul în care media preţurilor pe metru pătrat a trecut de 1.500 de euro, reprezentanţii unui portal imobiliar dau ca „alternativă convenabilă” de locuire localităţile limitrofe, aflate la câţiva kilometri de oraş. Dacă eşti dispus să locuieşti în afara oraşului, mai ai şanse să găseşti preţuri de sub 1.000 de euro/mp la apartamente. Şi în Apahida, Floreşti şi Baciu, preţurile au crescut semnificativ în ultimul an.

Județul  Cluj avea în 2017 o populație de 727.000 de persoane, iar aproximativ 60% din total este concentrată în zona metropolitană, arată raportul “Pact de mobilitate Urbană”, lansat recent în cadrul conferinţei Dialoguri Urbane organizată de Centrul Cultural Clujean.

Dacă alegi să locuieşti în afara municipiului, dezavantajele nu sunt deloc neglijabile, după cum atrag atenţia chiar cei din piaţă: haosul urbanistic (de care nu e ferit, totuşi, nici oraşul), depărtarea de locul de muncă, infrastructura de transport deficitară, acces problemati la servicii. Cu toate acestea, preţurile tot mai restrictive din Cluj-Napoca fac din opţiunea „localitate limitrofă” una de luat în considerare.

Preţurile au ajuns la 866 de euro/ mp la început de 2019 în Floreşti, localitatea-satelit spre care s-au îndreptat în anii recenţi mulţi dintre cetăţenii cu locuri de muncă în Cluj-Napoca sau veniţi să studieze aici. În urmă cu un an, media preţurilor era de 845 de euro/mp. Ceva mai scumpe sunt apartamentele din Baciu, unde media preţurilor cerute a crescut de la 900 de euro/mp în 2018 la 923 de euro/ mp, cât se înregistrează în acest început de an. Cele mai mari preţuri din vecinătăţi se cer în Apahida: 936 de euro/ mp. În acest caz se marchează şi cea mai mare creştere: de 163 euro/mp la interval de un an.

 

Grafic: CompariImobiliare.ro

 

Orașul Cluj-Napoca concentrează 45% din totalul populației județene, conform datelor citate în „pactul de mobilitate urbană”. Populația județului a avut o creștere de 5,2% față de momentul recensământului în 2011, zona metropolitană concentrând majoritatea acestei creșteri.Populația din zona metropolitană a crescut cu 15,7%, adică cu aproape 14 mii de persoane, în timp ce populația din Cluj-Napoca a stagnat.

 

Extremele: de la 25.000 de euro la 140.000 euro

Există şi în aceste localităţi extreme: cumpărătorii pot găsi în Apahida un apartament de două camere cu doar 36.000 de euro, dar şi o ofertă cu 60.000 de euro – pentru o locuinţă în centrul localităţii, mobilată şi utilată. În Baciu, găseşti un apartament cu două camere la 35.000 de euro, dar şi o locuinţă de 4 camere pentru care se cere un preţ impresionant până şi pentru Cluj-Napoca: 120.000 de euro. Apartamentul are 97 mp şi anunţul e pe piaţă de un an. Găseşti şi în Floreşti apartament de două camere pentru care se cere 24.500 de euro, iar, la cealaltă extremă un apartament pentru care proprietarii cer 140.000 euro. Această ofertă ar fi chiar „sub preţul pieţei”, susţin reprezentanţii EDIL, agenţia care intermediază vânzarea.  Apartamentul este situat în zona Polus, are 4 camere şi o suprafaţă utilă de 117 mp.

 

Citeşte şi:

Exteme imobiliare în „orășelul” Floreşti: apartamente scoase pe piață cu prețuri de la 26.000 euro la 150.000

 

„Dacă îţi doreşti să stai la casă, ceva mai departe de agitaţia oraşului şi într-o zonă cu mai multă verdeaţă, poţi încerca să cumperi un teren în localităţile limotrofe municipiului Cluj-Napoca”, adaugă reprezentanţii CompariImobiliare.ro

 

Preţuri terenuri de vânzare:

Apahida – 34 €/mp

Baciu – 40 €/mp

Floreşti – 70 €/mp

Gilău – 30 €/mp

 

Sursa foto sus: www.proprietarcluj.ro, Baciu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu