Închide

Armătura SA își raportează situația financiară pe 2018 peste o lună

Economie by Actual de Cluj - ian. 28, 2019 0 139

Una dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului, cu un picior în groapă din cauza datoriilor imense acumulate, anunță că își raportează situația financiară preliminară pe anul trecut peste fix o lună.
Vorbim despre producătorul de robinetărie Armătura SA, listat la Bursa de Valori București și astfel obligat să anunțe, între altele, situația sa financiară și data când o va publica. În cazul situației de anul trecut, aceasta va fi publicată, în varianta preliminară, în 28 februarie, în vreme ce raportarea situațiilor financiare finale pe anul trecut va trebui aprobată de adunarea generală a acționarilor și publicată la sfârșitul lunii aprilie.

E de așteptat ca rezultatele financiare anuale să fie foarte proaste căci situația la sfârșitul trimestrului trei arăta pierderi, de 814.000 de lei, chiar dacă semnificativ mai mici decât cele din anul precedent, dar și veniturile s-au diminuat cu aproape o treime față de 2016, de la 9.7 milioane la 6,84 milioane. Datoriile uneia dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului, fabrica de robinetărie Armătura, au ajuns să fie mai mari cu jumătate decât totalul activelor.

Armătura SA tranzacționează pe piața de capital un număr de 40 milioane de acțiuni la o valoare nominală de 10 bani.

total active – 23.575.809 lei
total datorii curente – 34.692.246 lei
pierderea netă în T3 2018 – -814.028 lei

Amintim, un raport de audit publicat în primăvara anului trecut a arătat că firma are angajat un împrumut de cinci milioane de euro, care trebuia rambursat încă din iulie 2016. Auditorul firmei spune că există „o îndoială semnificativă cu privire la continuarea funcționării acestei entități de interes public”, după ce a aflat că societatea nu dispune de bani ca să restituie împrumutul iar auditorul nu a primit nici documente cu privire la prelungirea termenului de rambursare cel puțin până în anul curent. Împrumutul e garantat cu imobilele firmei. „Auditorul a solicitat în scris un răspuns din partea societății cu privire la modul în care intenționează să rezolve această problemă, precum și copii după documentele doveditoare. Conducerea societății nu a răspuns la această solicitare”, arată raportul auditorului. Totuși firma a aflat că Armătura SA a fost chemată în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena pentru nerestituirea împrumutului.

În plus auditoriul a constatat că activul net al societății – diferența între valoarea activelor și totalul datoriilor firmei – s-a diminuat la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social. Auditorul a cerut explicații în scris, dar nu le-a primit, astfel că „aceste situații, prezentate mai sus, indică existența unei incertitudini semnificative care ar putea genera îndoieli semnificative cu privire la capacitatea companiei de a-și continua activitatea. Situațiile financiare nu prezintă în mod adecvat aceste aspecte”. De exemplu firma nu a înregistrat provizionul pentru litigii, de jumătate de milion de lei, pentru procesul de la Viena, ce ar fi majorat datoriile pe termen lung, și nici provizioane pentru pensia angajaților, de 54.000 lei.

Armătura SA a fost înființată în 1884 și producea armături de gaz, apă și abur. A fost premiată în numeroase rânduri, inclusiv pentru o inovație mondială, robinetul cu închidere prin bilă, în 1934. Între 1949 și 1960 a fost singurul producător de armături pentru instalații sanitare din România. E cotată la Bursa de Valori București din 1997 iar din 2004 principalul acționar e Herz Armaturen Austria.

Citește și:

Armătura SA Cluj, ciucure de datorii, riscă să pună lacătul

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare