Închide

Exteme imobiliare în „orășelul” Floreşti: apartamente scoase pe piață cu prețuri de la 26.000 euro la 150.000

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 22, 2018 0 2545

 

 

Cu toate carenţele de urbanism şi infrastructură care le dau încă bătăi de cap locuitorilor, „orăşelul”-satelit de lângă Cluj-Napoca a tot crescut: datele statistice arată că, în ultimii 11 ani, piaţa din Floreşti a fost alimentată cu peste 18.000 de locuinţe. Având în vedere preţurile tot mai prohibitive din municipiu, localitatea vecină a devenit alternativă pentru cei care nu pot să dea peste 1000 euro/mp, pentru o locuinţă. Sunt, şi aici, extreme: proprietari care cer 26.000 euro pe un apartament sau, la celălalt capăt – până la 150.000 euro.

 

„Cu peste 18.000 de locuinţe construite în ultimii 11 ani, din care 1.330 doar anul trecut, localitatea clujeană Floreşti a urcat în topul celor mai active zone de pe piaţa imobiliară românească. Acest lucru se datorează preţurilor imobiliare sub media naţională (884 euro/mp – Floreşti, 1.200 euro/mp – naţional, 1.523 euro/mp – Cluj-Napoca) şi proximităţii faţă de municipiul Cluj-Napoca. Situaţia este valabilă şi în cazul chiriilor, preţurile fiind 50-100 euro/tip unitate locativă, mai mici decât cele cerute în oraş. Cu o populaţie ce a crescut de la 7.600 de locuitori în 2007, la peste 33.000 în 2017, cea mai mare comună din ţară se transformă încet, dar sigur, într-un nou oraş”, arată reprezentanţii portalului CompariImobiliare.ro, într-o analiză.

Conform unor date recente Colwell Banker, cele mai multe locuințe finalizate în 2017 în cele mai mari piețe rezidențiale din România, incluzând și regiunea București – Ilfov, au fost amplasate în localitățile limitrofe marilor orașe – aproximativ 54% din total. Datele vin de la INS. Cele mai mari suburbii după numărul de locuinţe livrate în 2017 au fost Bragadiru (Bucureşti), cu mai multe locuinţe finalizate comparativ cu Braşov, Floreşti (Cluj-Napoca), localitate în care în ultimii 11 ani s-au finalizat aproape 18.000 de locuinţe, mai mult ca în oricare dintre marile oraşe analizate, cu excepţia Bucureştiului, şi Năvodari (Constanţa), Dumbrăviţa (Timişoara) şi Cisnădie (Sibiu), care au trecut în premieră în 2017 de pragul de 1.000 de livrări.

 

Extremele

Reprezentanţii portalului CompariImobiliare.ro au întocmit o listă cu câteva exemple: cele mai mici şi cele mai mari preţuri solicitate pentru apartamente din Floreşti.

La limita de sus se află un apartament de trei camere din Floreşti (zona reprezentanţei Volo), pentru care un proprietar cere… 150.000 euro. Adică 2.300 euro/ mp. Da, în Floreşti! Descris ca „apartament de lux”, acesta este situat la parterul unui imobil de patru etaje, are o suprafata utilă de 65 mp şi 3 camere semidecomandate: o bucătărie cu living, o baie, două camere si o terasă. Apartamentul e realizat cu finisajele „de tip lux”, se vinde mobilat si utilat „lux”. În zonă, un alt apartament de trei camere şi 75 mp, tot cu „finisaje de lux” (după cum se arată în descrierea anunţului) e scos pe piaţă pentru 125.000 euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.