Închide

Primăria Florești, somată să nu mai aprobe nicio construcție în baza Planului Urbanistic General actual, care e expirat de mai bine de un an

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 07, 2018 0 3437

Inspectoratul de Stat în Construcții  (ISC) a notificat Primăria Florești să nu mai eibereze niciun certificat de urbanism/autorizație de construire, având în vedere că Planul Urbanistic General al comunei e expirat încă din 11.01.2017. De asemenea, toate proiectele care s-au autorizat în ultimul an vor fi controlate/verificate de inspectorii ISC.

Reprezentanții Consiliului Județean Cluj au făcut mai multe sesizări la ISC prin care arătau că Primăria Florești aprobă pe bandă rulantă proiecte imobiliare, în baza unui PUG expirat. Conform procedurilor legale, în lipsa unui PUG administrația locală avea obligația să admită proiecte imobiliare doar dacă acestea erau fundamentate de niște Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri), care să asigure soluțiile cele mai viabile de amenajare, pentru zonele aflate în construcție/dezvoltare. Numai că obligația elaborării PUZ-urilor, presupunea automat ca fiecare proiect în parte să treacă, spre autorizare, și prin Comisia de Urbanism de la nivelul Consiliului Județean Cluj, procedura peste care Primăria Florești a făcut tot posibilul să sară.  De aici și mulțime controverselor între Primăria Florești și specialiștii Consiliului Județean, pe tema modului haotic în care se construiește la nivelul acestei comune.

Noul PUG în așteptare

Trebuie precizat că Primăria Florești are în derulare lucrările pentru elaborarea noului PUG, însă nu este clar cât va mai dura până când acesta va fi instituit, oficial. Documentul ar urma să reglementeze  condițiile de dezvoltare/construire pentru fiecare zonă de pe teritoriul comunei. De elaborarea noului PUG se ocupă UBB Cluj, prin arhitectul Radu Spânu, de la departamentul urbanism/amenajări teitoriale, al Facultății de Geografie. Reamintim că la Cluj Napoca, definitivarea noului PUG a înregistrat o întârziere de mai bine de doi ani.

Între timp, Primăriei Florești i s-a interzis să mai emită certificate de urbanism/autorizații de construire, în lipsa noului PUG. Pentru proiecte de anvergură se pot emite autorizații în baza unor PUZ-uri, care în prealabil trebuie autorizate de Direcția de Urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare