Închide

Ce ni se pregătește pe strada Frunzișului

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 24, 2015 0 3222

Un sens giratoriu în curbă a fost asumat de Consiliul Local odată cu avizarea unei documentații de urbanism pentru amenajarea a trei turnuri cu trei nivele de subsol, parter, 14 etaje și unul retras pe strada Frunzișului. Documentația a stârnit nemulțumirea primarului Emil Boc în momentul în care a fost discutată la urbanism, având în vedre diferențele de nivel din zonă dar și funcțiunile propuse.

Proiectul (Planul Urbanistic Zonal – PUZ) dezvoltat pe societatea Napopark cu proiectanții de la Arhimar pe un teren de aproape 6 hectare pe strada Frunzișului unde urmează să se amenajeze trei turnuri cu 15 nivele a fost aprobat de consilierii locali la ședința din 22 septembrie. Ca funcțiune, aceasta este mixtă, cuprinzând locuințe și un spațiu comercial la parter. PUZ-ul are ca valabilitate perioada de 3 ani. Vorbim de un proiect care are două Hotărâri de Consiliu în ultimii 7-8 ani prin care s-a dat undă verde proiectului, întâi cu un pod denivelat care să rezolve circulația în zonă, apoi cu un sens giratoriu la jumătatea străzii Frunzișului, soluții care urmau să rezolve circulațiile noului ansamblu. În martie 2015 proiectanții au semnalat primăriei că niciuna dintre aceste variante nu este fezabilă și au cerut o modificare a documentației în sensul amenajării unui sens giratoriu în curba de pe strada Frunzișului.

CITEȘTE ȘI 

Turnuri cu sens giratoriu, în curbă, pe Frunzișului. Ce ne spune bunul simț despre proiect?

Consilierii locali și-au însușit propunerea după ce proiectanții au primit și un aviz de la Comisia de sistematizare a circulației. Ca să se amenajeze sensul giratoriu, beneficiarii de la Napopark au fost de acord să cedeze teren pentru regularizarea străzii Frunzișului și amenajarea sensului giratoriu din curbă. De asemenea, sociattea și-a asumat să realizeze drumurile aferente noilor construcții până la strat de uzură (în două etape, profil de 11 metri, cu două trotuare, și profil de 23 de metri, cu două trotuare).

De altfel, o obiecție a proprietarilor din zonă formulată în momentul în care s-a supus consultării publice proiectul s-a legat de circulațiile propuse în PUZ și de realizarea acestora fără ziduri de sprijin și în așa fel încât ele să poată fi prelungite spre parcelele din partea de sud a străzii Frunzișului, în așa fel încât acestea să poată fi accesate.

Condițiile de realizare a drumurilor

giratoriu frunzisului 1

Primarul Emil Boc a strânbat din nas în momentul în care PUZ-ul modificator Napopark a fost discutat prima dată la comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism. A fost de părere că o girație pe strada Frunzișului va bloca zona, că aceasta este una sensibilă chiar pentru construirea cu piloți forați, dar și că nu va frecventa niciodată un magazin situat în respectiva zonă chiar dacă locuiește în apropriere, în cartierul Zorilor.

În 2010, când s-a discutat proiecte de turnuri pe strada Frunzișului, arhitecți din comisia de urbanism a primăriei puneau la îndoială fezabilitatea unor turnuri cu locuințe în zonă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.