Închide

Ce mai fac scriitorii? Întâlnire cu poet clujean joi, la librărie

ActualitateCultură by Actual de Cluj - feb. 17, 2016 1 259

Librăria Cărtureşti din Iulius Mall continuă seria de întâlniri cu scriitori, la evenimentul de joi publicul avându-l ca interlocutor cu poetul turdean Andrei Doboş. Întâlnirea are loc joi, 18 februarie, de la ora 19.00

Absolvent al Facultății de Litere din Cluj, redactor Echinox în timpul studiilor, Doboş e în prezent doctorand.
Timp de câțiva ani a fost redactor de carte la editura Casa Cărţii de Ştiinţă, e membru în Club literar, Nepotu’ lui Thoreau şi Discuția Secretă. Andrei Doboş e autor al volumelor mănăştur story (editura Vinea, 2007); carnetul Apă tulbure, antifoane etc. (colecţia undergorund no name, 2009), Inevitabil (editura Casa de pariuri literare, 2011) și Valea rea (editura Cartea Românească, 2015).

„Este frumos să scrii poezie, dar şi să porţi măşti de silicon. Cel mai mult îmi place să mă plimb ore în şir, nu prea contează unde, pe munte sau în mijlocul aglomeraţiei intoxicate din oraş. Îmi plac păsările, vrăbiuţele şi corbii mai ales. Îmi plac florile, soarele şi furtunile de vară, dar singura bucurie reală o găsesc în aceste texturi şi sonuri afective, în zgura informă a experienţelor pe care o orchestrez ca din interiorul unui pian stricat”, spune despre el Andrei Doboş.
Părerile unor colegi de generație:

Inevitabil, Andrei Doboş este printre cei mai buni poeţi ai momentului: bucolic într-o epocă tehno, diarist conştiincios într-un timp al sincopei. Eroul poemelor sale – şi îmi convine asta – are graţia unui prof de ştiinţe naturale altoită cu înţelepciunea unui mandarin.” (Ştefan Manasia)

„Înarmat cu o cameră video sofisticată, Andrei Doboş transpune noaptea pe hîrtie ceea ce filmează: scene uimitoare din acest uriaş decor urban pe lîngă care noi, oamenii grăbiţi, trecem zilnic uitînd pe ce lume trăim.” (v. leac)

„Andrei Doboş are ochiul celui care respiră nemişcat, dar imers într-o complicatio cosmică. Personajul poemelor e lumea deja dintotdeauna trecută, cu ramuri mici şi strîmbe. Însă trucurile acesteia – cinematice, dereglante nu au cum să ţină căci în inima ei, inevitabil, se întinde the view from nowhere”. (Vlad Moldovan)
CE MAI FACI, SCRIITORULE? e continuarea, sub un nume și o imagine noi, a dialogurilor cu scriitori pe care Cărtureștiul le-a propus în ultimii ani. „Niște întâlniri tihnite și fără fasoane, cu oameni în carne și oase pe care-i aducem în fața voastră pentru părerile și ideile lor. Îi întrebăm despre scris și literatură, dar și despre stil de viață, pasiuni, dileme, politică și societate. Și ne închipuim că genul ăsta de întâlniri au loc peste tot unde există o viață literară normală”, spun reprezentanţii Cărtureşti.

Un comentariu

Scrie un comentariu