Închide

Ce îi nemulțumește pe cei 500 de istorici adunați în congres la Cluj

Istorie by Actual de Cluj - aug. 29, 2016 0 327

Cei aproape 500 de istorici prezenți în weekend la Cluj la primul congres internațional al acestei ramuri în 40 de ani cer mai multe ore de istorie în programa școlară, dar și obligativitatea unei probe de istorie la examenul de bacalaureat.

Cei 450 de istorici prezenți la Cluj s-au arătat deranjați de emisiunile cu caracter istoric de la televizor ori de articolele de gen publicate în mass-media, astfel că cer o „reconsiderare”. Congresul istoricilor din România insistă pentru schimbarea ponderii istoriei în curricula şcolară, cel puţin două ore, la gimnaziu şi liceu, indiferent de profil, precum şi obligativitatea acestei discipline la examenele de capacitate şi bacalaureat.

„O atenție specială trebuie să fie acordată formării cadrelor tinere, după cum se impune multiplicarea trimiterilor la stagii de documentare și perfecționare în străinătate a resursei umane din domeniul istoriografiei”, susțin istoricii.

Congresul a avut loc între 25 și 28 august la universitatea „Babeș-Bolyai” iar la acesta au participat aproximativ 450 de istorici-profesori, cercetători științifici, muzeografi, alți iubitori de istorie, din diverse centre academice ale României, dar și din Republica Moldova, Ucraina, Marea Britanie, Serbia, Ungaria, Austria sau Italia.  Lucrările congresului s-au desfășurat pe 47 secțiuni și 19 mese rotunde.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare