Închide

Ce filme aduce la Cluj cel mai mare festival de gen din România, anul viitor

Cultură by Actual de Cluj - dec. 02, 2019 0 157

Organizatorii celui mai mare festival de film din România, cel de la Cluj, anunță colecția de filme multipremiate pe care o proiectează la următoarea ediție, cea de anul viitor.

Festivalul Internațional de Film Transilvania a ajuns la a 19-a ediție iar anul viitor are loc între 29 mai și 7 iunie. Pe listă – o colecție de filme multipremiate cu Roman Polanski, Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas sau Jean Dujardin, dar și și actori tineri cu ascensiuni spectaculoase, majoritatea în secțiunea Supernova. Iubite de public și apreciate de critică, filmele vin din selecțiile festivalurilor de la Veneția, San Sebastian și Toronto.
”J’accuse (An Officer and a Spy)”, noul film al lui Roman Polanski despre afacerea Dreyfus, câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția, a umplut sălile de cinema din Franța, dar a redeschis controversa legată de viața personală a celebrului regizor. Opinia publică oscilează între laudele aduse filmului și performanței memorabile a lui Jean Dujardin și noile acuzații îndreptate împotriva lui Polanski.
Celebrități franceze aduce și ”La verité”, primul film al maestrului Hirokazu Kore-eda realizat în afara Japoniei, într-o altă limbă. „Unul dintre cele mai bune roluri din cariera sa”, titrează The Times despre Catherine Deneuve, în ipostaza de celebritate și mamă confruntată de propria fiică, rol jucat de Juliette Binoche, după ce își publică memoriile. Deneuve a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, în 2008.
Inspirat din fapte reale, „Corpus Christi”, în regia lui Jan Komasa, urmărește transformarea unui tânăr care vrea să devină preot, în ciuda cazierului său, și care preia o parohie pretinzând că este trimisul Bisericii.
Relația complexă dintre părinți și copii e tema a două filme puternice selectate la Veneția și Toronto. ”Madre”, al cincilea film al lui Rodrigo Sorogoyen, câștigătorul trofeului Transilvania în 2014, cu ”Stockholm”, încorporează scurtmetrajul omonim nominalizat la Oscar în 2017 și continuă povestea mamei care și-a pierdut fiul pe când avea 6 ani. Zece ani mai târziu, ea se mută în orașul în care acesta a dispărut și cunoaște un adolescent de 16 ani care îi aduce aminte fizic de fiul ei.
Debutul ”Babyteeth” (foto) are la bază tot o istorie dramatică, însă regizoarea australiană Shannon Murphy o infuzează cu umor, emoție și un stil dinamic. Doi părinți descoperă că fiica lor de 16 ani (Eliza Scanlen, starul seriei HBO ”Sharp Objects”), bolnavă de cancer, s-a îndrăgostit de un dealer de droguri. Ce faci mai departe? „Cel mai proaspăt și mai surprinzător film din competiția de la Veneția”, scrie Variety. Cu el, Toby Wallace a câștigat Premiul Marcello Mastroiani pentru actor tânăr.
Pe umor mizează și regizorul fenomenului mondial de acum 20 de ani, ”The Full Monty”, Peter Cattaneo, în comedia ”Military Wives”, prezentată în premieră mondială la Toronto. Bazat pe povestea reală a unor femei care, în lipsa soților plecați în Afganistan, și-au făcut singure un cor care a luat pe sus topurile britanice de muzică, ”Miliary Wives” „e un film onest despre oameni care se simt bine împreună, râzând”, după cum îl descrie chiar Cattaneo. Pe afiș: Kristin Scott Thomas.
Un film cu totul special va face deliciul cinefililor: ”La Virgen de Agosto” (The August Virgin), de Jonás Trueba. O tânără de 33 de ani decide să-și petreacă vara în Madridul pustiit de căldură. Nopțile ei de conversații, de petreceri și de dor evocă stilul lui Eric Rohmer, într-un film tineresc, melancolic și tandru, proiectat la San Sebastian și distins cu mențiune specială la Karlovy Vary.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu