Închide

Ce „fețe” noi apar pe pietonalele din Cluj pentru a marca anul Centenarului Marii Uniri

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 05, 2018 0 1646

Inițiativele propuse în Cluj pentru marcarea anului Centenarului Marii Uniri strânse de Primărie în proiectul Cluj 100 vor fi centralizate și făcute publice în luna februarie, după ce se va da liber la finanțarea acestora.

Primarul Emil Boc a anunțat încă din mai 2017 că administrația își dorește  un proiect embelamtic al orașului pentru 2018 când se sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire din 1918 care să cuprindă  inițiative de la toate instituțiile din oraș și care să fie bugetat de către Primărie.

Boc spunea atunci că s-a primit o propunere de la universitățile clujene pentru realizarea unui monument al Marii Unirii cu figuri emblematice de rectori care au marcat învățământul universitar clujean – câteva busturi, plăcuțe comemorative, poate chiar un fel de alee a “vedetelor” universitare care au influențat evoluția Clujului din 1918 până în prezent. Un amplasament posibil, potrivit declarațiilor de anul trecut ale primarului, ar putea fi strada Kogălniceanu pe care administrația locală dorește să o transforme în zonă pietonală.

Acum, edilul-șef a spus că proiectul Cluj 100 cu toate inițiativele va fi făcut public la finalul lunii februarie 2018, când se va da drumul și finanțărilor de la Primărie pentru proiecte culturale și nu numai.

Emil Boc a ținut să anunțe că în proiectul fanion al orașului pentru anul Centenarului Marii Unirii vor apărea statui noi în Cluj-Napoca.

Una emblematică a Cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit la Alba Iulia proclamația de unire a Transilvaniei cu România „mică”, va fi amplasată, potrivit primarului, pe semipietonalul Eroilor din centrul orașului.

De asemenea, tot anul acesta va apărea și o statuie a defunctului mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania. Despre aceasta, primarul nu a spus deocamdată unde va fi amplasată.

Vezi și:

Cluj 100. Boc lansează apel de proiecte pentru anul Centenarului Marii Unirii

Emil Boc a făcut declarații despre proiectul Cluj 100 în emisiunea Dimineți în Realitate difuzată pe  postul radio Realitatea FM Cluj. 

Mai citiți și:

Patimile Cardinalului Iuliu Hossu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.