Închide

Ce faci în gară când nu iei trenul: scenă în spațiul "uitat" din Piața Gării

Economie by Kristina Reştea - iun. 26, 2014 0 420

 

Una dintre intrările în oraș, spațiu de tranzit, dar amplasat în apropierea zonei centrale, spațiu uitat, spun arhitecții, și care are nevoie de intervenții de reabilitare, se transformă în spațiu de evenimente. Pentru câteva zile, în toamnă.

Scena Urbană, concept de evenimente lansat de filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România, se mută pentru următoarea ediție în zona gării. La gară și în Piața Gării, mai precis în spațiile în care publicul are acces și poate fi în siguranță, precizează organizatorii. „Acest loc de primire al orașului poate fi readus în gândul și preocupările noastre. Este atât de aproape de centru și poartă amintirile tuturor generațiilor! Revitalizarea acestei zone, aprecierea ei, ar aduce beneficii importante în special axei ce o leagă de zona centrală. În marea majoritate a orașelor europene, Strada Gării este una din cele mai „scumpe”. Este ciudat să uităm un spațiu de primire cu grad de reprezentativitate considerabil”, a subliniat Daniela Maier, arhitect și coordonator al evenimentului Scena Urbană.

Evenimentele se vor desfășura în 10-12 octombrie și se vor adresa tuturor categoriilor de vârstă și multor tipuri de interese, spun organizatorii. Artistul elvețian Marc Aymon va susține un concert, iar în agenda pentru gara de octombrie mai apar operă, concerte, intervenții de land art, evenimente și activități dedicate celor mici, expoziții și prezentări, dar și dezbateri. „Ne dorim să putem face toate acestea într-un spațiu pe care-l vom pune în valoare așa cum încercăm în fiecare din evenimentele noastre. Acest spatiu va fi prezentat și va fi centrul nostru de interes în acest an”, a completat Maier.

Gara Cluj-Napoca este clasată în lista monumentelor istorice, dar are multe carențe în ceea ce privește organizarea zonei, serviciile și legătura cu orașul. „Este un spațiu dezorganizat din punct de vedere urbanistic, iar ca patrimoniu în afară de clădirea gării nu are mare lucru cu care să rețină atenția publicului. Din punctul de vedere al traficului, zona are probleme care ar fi trebuit rezolvate în urmă cu câțiva ani printr-un studiu de trafic, care a murit însă. După ’89, comunitatea europeană era dispusă să contribuie la reabilitarea a 16 gări din țară pentru crearea unor „eurogări”, ceea ce ar fi însemnat să apară servicii pentru public. Singura gară unde s-au făcut intervenții în cadrul programului a fost cea din Sighișoara. Gara din Cluj este un spațiu care nu se ridică la înălțimea exigențelor europene”, a sintetizat arhitectul Vasile Mitrea, care este și membru în Comisia Națională a Monumentelor Istorice.

Deocamdată, primăria a dat drumul unor intervenții pentru reabilitarea infrastructurii în zonă: în aceste luni se lucrează la pasajul pietonal de sub strada Horea și urmează să intre în licitație și lucrările de proiectare și execuție pentru o legătură între acest pasaj și pasajul gării.

Scena Urbană este o iniţiativă a Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania care are ca scop reactivarea spaţiilor urbane. Primul eveniment din această serie s-a derulat în octombrie 2012, sub numele de Scena Cetăţii, anul 2013 a fost dedicat revitalizării Grădinii Botanice “Alexandru Borza”, iar în luna mai a acestui an Scena Urbană s-a instalat cu evenimente pe strada Kogălniceanu.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.