Închide

Ce cred eu, cetățeanul, despre depozitarea gunoaielor: domnilor oficiali, nu ați pus nicio secundă interesul meu înaintea intereselor dumneavoastră!

Opinie by Luminiţa Silea - feb. 10, 2015 0 618

Ca ziarist, acum doi ani și ceva, urma să mă pitesc într-o mașină de gunoi ca să demonstrez că gunoaiele se depozitează ilegal la Cluj-Napoca, tot în vechea groapă de la Pata Rât. Tot atunci urma să se mărească prețul de depozitare în rampă. Demersul nu s-a mai materializat. Pentru că toată lumea știa, de la operatori la oficiali ai instituțiilor de control și situația a fost acceptată tacit, prin artificii legale. Așa că…

Pornesc de la o starea de fapt:

Trăim în orașul în care primarul vorbește cu țestoasele din biroul său de la primărie, în care prefectul vrea să facă pace în lume, fostul președinte al Consiliului Județean este în arest la domiciliu, un fost primar este după gratii și cel mai inverșunat candidat pentru fotoliul județului a fost implicat într-un scandal cu prostituate. Un oraș care vrea să fie Capitală Culturală Europeană, dar în care în fiecare an se trezește cu o criză a gunoaielor.

De ce tocmai acum s-a sistat depozitarea deșeurilor la Pata Rât unde se depozitează ilegal gunoaiele din 2010, când garda de mediu a închis cu portăreii accesul la groapa de gunoi? Știau operatorii, știau prefecții, știau oficialii care s-au perindat la conducerea județului, știu și cei de la cârma orașului, știau și cei de la instituțiile de mediu și cele de control. Tacit s-a accepta situația. Au mai plecat oameni din funcții și au venit alții. A fost prima criză în 2010. Și de atunci tot s-au propagat în lanț. A mai fost o criză a gunoaielor în 2012 când, la fel, s-a mai sistat depozitarea. A mai fost una când Salprest rampă a oprit depozitarea și a ținut gunoiele la poarta rampei. De fiecare dată s-a invocat interesul clujenilor și s-a acceptat o soluție de compromis. Astăzi s-a întâmplat la fel. Gunoaiele se vor depozita tot în zona Pata Rât încă 6 luni.

Eu ca cetățean cred acum că ce se întâmplă este o luptă de imagine, una politică, dar, ce-i drept, una cu legea în mână. Problema este că legea nu funcționează cum ar trebui. EU nu mai am încredere. Acum e lupta PSD-ului în prag de alegeri parțiale pentru șefia județului și în anul preelectoral dinaintea alegerilor locale din 2016 cu miză primăria Clujului. Asta nu înseamnă, domnule prefect, că vreți să rezolvați o problemă socială din județ și că ceilalți sunt cei care au pus alte interese înainte când au acceptat depozitarea ilegală a deșeurilor.

Greu poți să-i clatini scaunul lui Boc. Iar gunoaiele depozitate ilegal din 2010 la Pata Rât sunt o pârghie la îndemână. De asta cred că au venit acum oficialii de la București din nou să facă ordine la Cluj. Dacă actualul prefect-fost înregimentat politic în PSD punea interesele clujenilor pe primul plan, acum era rezolvată chestiunea retrocedărilor din livada Palocsay și cea a stațiunii de cercetare cu datorii istorice de milioane de lei la bugetul statului și cu teren valoros și mare în intravilanul orașului. Sau nu mergea anul trecut în pre-campanie electorală pe șantierul-mini al autostrăzii din Gilău cu Ponta, mitropolitul și mai-marii PSD. Unde nu prea era nimic de arătat, după cum spunea unul dintre regii asfaltului care se ocupa de lucrare: luați avionul, la ce vă trebuie autostrăzi?!

Nici pe primarul Boc nu cred că-l interesează profund chestiunea gunoaielor. El s-a spălat pe mâini și l-a păcălit pe Seplecan în trecătorul său mandat de câteva zile de președinte al județului să preia rampa de la Pata Rât, fără amenajările pe care trebuia să le aibă. La fel, același primar cu mandate la activ a permis extinderea gropii pe terenuri private, fără a avea lămurită situația juridică a terenurilor, fără a da nimic în schimb zecilor de proprietari-revendicatori cărora li s-a instalat pe proprietăți o bombă ecologică. S-au depozitat tone de gunoaie la Pata Rât, s-a introdus colectarea selectivă de formă în contractele primăriei când noul depozit nu era prevăzut să primească gunoiul preselectat. E aceași ipocrizie a celui care ocupă o funcție ales fiind de clujeni: avem o problemă și trebuie să găsim o soluție. Păi problema nu e de luni, 9 februarie 2015.

La Consiliul Județean e și mai grav. Din 2009 încoace, deci în aproape șase ani, nu s-a reușit construirea unei prime celule ecologice de depozitare a deșeurilor. Amplasamentul e prost ales, însă deștept, în apropierea actualei gropi, dar cu probleme geotehnice. S-a atribuit contractul unei firme care a ajuns în faliment, s-a săpat fără cap. S-a dus dealul în altă parte și s-au trezit cei de la Consiliul Județean că a fost mutat la aeroport, după ce l-au căutat câteva săptămâni. Apoi a fost scandalul de corupție și s-a decapitat conducerea județeului și cea a firmei clujene care lucra, de fapt, pe șantier. Nimeni nu și-a mai asumat nimic. Acum a fost chemat din nou DNA-ul să rezolve și problema gunoaielor.

Cineva trebuie să plătească, cu capul, cu funcția, suportând sancțiuni bănești pentru situația dezastruosă la care s-a ajuns în Cluj la capitolul depozitare a deșeurilor. Alții decât cel care spune asta, fie că e prefectul, primarul, președintele CJ, șeful de la Gardă, șeful de la mediu, șefii de la firma care administează rampa. Și totdeuna problema se rezolvă temporar, prin compromis.

Pînă acum singurul care și-a asumat răspunderea și a depozitat gunoiul la Pata Rât a fost gunoierul-șef al orașului Eugen Vereș. Și a făcut-o de-adevăratelea și în interesul clujenilor. Că ei erau cei care plăteau serviciile. Dumnezeul să-l ierte! După capul lui și interesele de om care se pricepea la gunoie a făcut bine și orașului. Nu aveați decât să inițiați proiecte de lege, să faceți licitații și proiecte normale și să izbândiți. Din păcate a murit și ați rămas, domnilor oficiali, fără țapul ispășitor.

Așa că, stimabili conducători, mai bine puneți mâna pe lopată și vă apucați de construit celula ecologică că ne-am tot săturat de exercițiile de imagine. Sau puteți să donați o sumă simbolică într-un fond de rezervă al nepuținței dumneavostră în funcții. Să-i spunem un fond pentru prejudiciul de imagine pe care ni-l aduceți nouă, clujenilor, în fiecare zi. Ca să avem garanția recuperării prejudiciului, dacă peste ani chiar se va aplica legea în interesul cetățenilor și atunci nu veți mai avea funcții de conducere sau averi cu care să plătiți în cazul în care vi se va dovedi vinovăția.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.