Închide

Ce câștigă orașul din două proiecte imobiliare, unul de pe strada Dunării și celălalt de pe platforma industrială Mucart

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - oct. 26, 2020 0 2217

Orașul va primi două promenade micuțe pe malurile a două pâraie din Cluj, Nadăș și Becaș, ofertă a unor investitori pentru a li se permite edificarea unor proiecte imobiliare pe platforma Mucart, dar și într-o zonă de prelungire a străzii Dunării-Calea Someșeni. Omul de afaceri Ovidiu Turcu oferă un spațiu de 500 de mp municipalității și o promenadă de 4400 de mp la pârâul Nadăș, ambele asumate pe cheltuială proprie într-un proiect imobiliar pe platforma fostei fabrici de cartoane Mucart cu 11 imobile preponderent de locuințe din care majoritatea vor avea 10 niveluri supraterane.

Pe strada Dunării, trei persoane fizice vor oferi orașului o promenadă (în proiect nu se spune exact suprafața acesteia) la pârâul Becaș, iar în schimb vor putea contsrui pe un teren de 4200 mp din zona străzii Dunării 136 de apartamente într-un imobil cu 6 etaje.

Pentru ambele proiecte s-a permis un Coeficient de Utilizare a Terenului de 2,8.

Consilierii locali vor dezbate la ședința din 27 octombrie – prima ședință ordinară din noul mandat 2020-2024- două proiecte de hotărâre pentru aprobarea a două documentații de urbanism prin care orașul urmează să primescă două promenade de amenajare pe cheltuiala beneficiarilor pe malul unor pâraie din oraș.

Este vorba despre Planul Urbanistic Zonal de restructurare de pe str. Războieni – str. Gladiolelor prin care se propune edificarea a 11 imobile de locuințe pe fosta platformă a fabricii de carton Mucart de 3,6 hectare din nordul orașului, dar și despre Planul Urbanistic Zonal de restructurare urbană de pe Dunării, latura estică, prin care se propune un imobil de locuințe pe o parcelă de 4200 de mp situată în sudul orașului, în prelungirea străzii Dunării.

La comisia de urbanism, pentru ansamblul de pe platforma Mucart de 3,6 hectare, arhitectul Adrian Iancu de la Arhimobil a propus locuințe și birouri cu 8 etaje plus unul retras, argumentând că în acest fel orașul va câștiga o zonă verde parc la pârâul Nadăș de 5000 mp.  Dar și că proiectul mai aduce un loc de joacă de 3000 mp și că limitează traficul auto spre Nadăș și propune un pod nou pietonal. Cei din comisie (arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță) i-au amintit că ar trebui să facă șase etaje, așa cum spune PUG-ul și să nu meargă mai sus, așa cum au primit toate proiectele din jur (Liberty Technologies Park). Iancu a replicat că poate să coboare regimul de înălțime și să meargă pe regulament, dar asta înseamnă că va face o zonă mult mai mică de verde spre Nadăș. Mureșan i-a semnalat că procentul pe locuire propus de proiect, 40%, vine cu aceeași obligație de asigurare a zonei verzi și de dotări și că nu va genera mai puțin verde în zonă. În schimb, Boc l-a susținut discret cu etajele, militând pentru nediminuarea spațiului verde, în timpul în care era în sala de ședințe. Cei din comisie n-au mai insistat cu etajele. Au mai adus în discuție chestiuni legate de continuitatea accesului peste Nadăș din zona vecinilor de la Liberty Techonogies Park (care și-au adus aleile din incintă spre pârâu), dar nu au reglementat chestiunea privind necesitatea unui pod peste Nadăș – nici cine îl va face, element care urmează să aducă circuitul și oamenii spre apă. Doar s-a sugerat că ar trebui totuși să fie unul pentru acces auto, nu doar pietonal.

Cei de la urbanism s-au arătat interesați dacă la fața locului s-a montat un panou informativ pentru informarea vecinilor, însă Iancu i-a replicat că viitorul ansamblu mixt propus la Mucart se învecinează cu străzi și cu o zonă industrială. În final, fără Boc de față, propunerea lui Iancu pentru restructurarea de la Mucart a fost parafată de arhitectul-șef care a spus că de principiu, cu mici reglaje, proiectul e avizat dacă „nu se schimbă ceva major”.

Pe ordinea de zi a Consiliului Local, omul de afaceri Ovidiu Turcu, cel care deține Mucart, și-a asumat prin contractul de restructurare să ofere orașului o promenadă la pârâul Nadăș de 4400 de mp și un spațiu de 500 de mp într-unul dintre imobilele din anasamblul imobiliar. De asemenea au fost asumate și o serie de investiții privind amenajarea unor sensuri giratorii, regularizarea unor artere și asigurarea unor legături pietonale pestre Nadăș. În schimb, va edifica imobile de locuințe cu 10 niveluri supraterane (Parter, 8 Etaje plus unul Retras). Promenada se va amenaja prin coleborare cu o firmă specializată.

În 2016, terenul de 3,6 hectare de la Mucart era de vânzare pentru peste 6 milioane de euro, potrivit unor anunțuri imobiliare.

(www.primariaclujnapoca.ro, proiect HCL PUZ restrcturare Războieni-Gladiolelor)

(www.primariaclujnapoca.ro, proiect HCL PUZ restrcturare Războieni-Gladiolelor)

(proiect imobiliar Mucart, Arhimobil, primariaclujnapoca.ro)

Detalii despre proiectul de pe platforma fostei fabrici de cartoane Mucart: Pac-pac! Boc a rezolvat într-o singură ședință două grădinițe/creșe și o primărie de cartier construite pe banii investitorilor pentru oraș

Pe strada Dunării, trei persoane fizice, Marius Ioan Sîncrăianu, Petru și Viorica Suciu, vor face regularizări de străzi concomitent cu donarea terenului necesar către Primărie, dar vor amenaja și o promedană pe malul pârâului Becaș situat în estul proiectului, promenadă pe care o vor dona orașului.

În proiect nu se precizează exact despre ce teren este vorba. Doar că există obligația amenajării ei cu o firmă specializată. Pe proprietățile numiților apare o zonă de protecție a pârâului de 93 mp care e păstrată prin proiect. În contractul de restructurare se vorbește despre un loc de joacă de 61 mp pe care beneficiarii îl vor amenaja.

În proiect apare o suprafață de spațiu verde de sol natural de 837 mp și o suprafață totală de spații verzi libere de peste 1800 mp.

În schimb, aceștia vor edifica un imobil cu 136 de apartamente și spații comerciale la parter și vor dona teren și pentru regularizarea arterelor Dunării (prelungire) și Calea Someșeni.

(sursa primariaclujnapoca.ro, proiect HCL Puz restructurare Dunării est)

((sursa primariaclujnapoca.ro, proiect HCL Puz restructurare Dunării est)

Imobilul de pe Dunării a fost proiectat de firma Endorfina Concept și de arhitecta Alida Vișan, soția consilierului local Ovidiu Vișan. De partea de urbanism a proiectului s-a ocupat Linie și Punct și arhitecta Corina Moldovan. La urbanism, arhitectul șef al orașului s-a pronunțat că parcela ar fi supraconstruită, însă alți arhitecți din comisie au optat pentru ocuparea performantă a terenului, cu indici maximali. În urma discuțiilor din comisia de urbanism s-a prefigurat ideea ca beneficiarii să amenajeze promenada la pârâul Becaș (care figurează ca teren privat) și să o doneze orașului.

Detalii:

Arhitectul șef din Cluj-Napoca a negociat pentru oraș cu soția unui consilier local: un loculeț pentru montarea unei mese de șah în schimbul unui proiect „gras” cu apartamente

(simulare imobil strada Dunării, primariaclujnapoca.ro)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.