Închide

Ce avea la el primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, când a fost prins de polițiștii din Germania

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - nov. 29, 2023 0 272

Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, fugit din țară chiar înainte să fie condamnat definitiv la închisoare, a fost prins marți, 28 noiembrie, seara în Germania. Patru documente de identitate și mii de euro cash avea în buzunare în momentul în care a fost capturat de polițiștii germani.

Cherecheș a fost prins în Augsburg, Germania. Cătălin Cherecheș a fugit din țară cu taxiul. Polițiștii spun că acesta avea peste 3.000 de euro la el, în momentul în care a fost capturat, dar și foarte multe documente, între care o carte de identitate din Italia, Cătălin Cherecheș fiind rezident în această țară din 2022. Polițiștii aveau suspiciunea că el plănuia să ajungă în peninsulă, iar faptul că avea la el acest document confirmă bănuielile. De asemenea, avea la el un buletin românesc, o legitimație pentru cadre militare în rezervă, dar și o legitimație de parlamentar care, însă, nu mai este valabilă din 2012.

În 29 noiembrie, Cătălin Cherecheș ajunge în fața magistraților germani pentru confirmarea mandatului de arestare, urmând să se stabilească când va fi adus în România. Rămâne însă  fie adus în România. Dacă refuză extrădarea, procesul poate dura și jumătate de an.

Între timp, ies la iveală noi detalii despre cum și-a pregătit primarul din Baia Mare fuga. Ani de zile a cărat bani în Germania si a vrut să-și cumpere proprietăți în Italia ajutat de întreaga familie, potrivit declarațiilor făcute în proces. El a scos din țară, potrivit propriilor declarații, peste 1,5 milioane euro, bani proveniți de la mama sa (după vânzarea unui teren), în tranșe de câte 10.000 de euro, și i-a dus într-un seif la o mătusă din Germania.

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, miercuri, 29 noiembrie, că fugarul Cătălin Cherecheş poate fi adus în 10 zile în ţară, dacă consimte la predare, iar în al doilea scenariu, în care refuză, termenul este de 60 de zile. Ea a precizat că decizia de predare nu aparţine statului român, ci exclusiv instanţei din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit Cherecheș. Gorghiu a mai spus că Germania se află pe locul doi cu privire la numărul de persoane predate în România, după Marea Britanie, relatează News.ro.

„Al doilea scenariu este cel pe care îl prezintă decizia cadru şi anume varianta în care acesta nu consimte la predare, refuză practic predarea şi atunci decizia cadru prevede un termen de 60 de zile. Este foarte important să înţelegem că decizia de predare nu aparţine, statului român, nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiţiei din Germania ci aparţine exclusiv instanţei din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul”, a precizat Alina Gorghiu, citată de aceeai sursă.

sursă foto: Politia Româna/Colaj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare