Închide

Proiecție accesibilă și pentru nevăzători la Cinema Victoria în 3 decembrie/Se proiectează documentarul „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”/Persoanele cu deficiențe de vedere trebuie să vină cu telefonul mobil, cu căști și să își instaleze o aplicație specială

ActualitateAdministrațieCultură by Actual de Cluj - nov. 29, 2023 0 211

De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, duminică, 3 decembrie, unul dintre cele mai iubite documentare ale anului, proaspăt lansat la cinema: De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin (r. Carla-Maria Teaha) va putea fi urmărit și de persoanele cu deficiențe de vedere la Cinema Victoria din Cluj de la ora 15:00, în proiecții simultane deschise publicului larg cu alte patru orașe din România: Iași, Sfântu Gheorghe, București și Timișoara.

„Cu ajutorul tehnologiei, persoanele nevăzătoare vor beneficia de o experiență captivantă a acestui documentar în sala de cinema și îl vor savura la unison cu restul spectatorilor din sală. Astfel, cei care vor putea veni la proiecție vor sprijini și crea un sentiment de comunitate pentru persoanele nevăzătoare invitate, care vor putea urmări filmul prin instalarea aplicației mobile MovieReading pe smartphone, în avans. Vom viziona împreună același film, doar că unii dintre noi îl vor experimenta diferit (prin intermediul aplicației). Evenimentul este o inițiativă inovatoare parte din proiectul Cinema Together, care s-a născut din dorința de a le oferi un sentiment de apartenență celor care nu pot beneficia în mod obișnuit de experiența unui film în sala de cinema. Filmul va fi proiectat cu subtitrare în limba maghiară la Cluj-Napoca și Sfântu Gheorghe, pentru a veni și în întâmpinarea persoanelor doritoare de a-l experimenta astfel la nivel lingvistic”, au anunțat organziatorii.

Pentru a urmări documentarul, este necesar ca fiecare persoană cu deficiențe de vedere să-și aducă propriul smartphone și căștile personale și să-și instaleze în avans aplicația Movie Reading pe mobil (disponibilă în App Store și Google Play). În meniul aplicației, spectatorii vor selecta mai întâi țara (România) apoi filmul dorit (De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin), care se va regăsi apoi la secțiunea „filmele mele”. Accesibilizarea filmului este oferită de Fundația Cartea Călătoare.

Cu premiera internațională la TIFF 2023 și printre cele mai iubite titluri din festival, documentarul De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin este un portret cald al poetei, romancierei și traducătoarei Nora Iuga.

„Nora e un om care te învață să iubești viața. Deși e o scriitoare fascinantă, nu trebuie să-i fi citit poezia sau proza pentru a înțelege că ai în față un superpersonaj. Are o lumină interioară care te atrage chiar dacă nu știi cine e.” – regizoarea Carla-Maria Teaha pentru Films in Frame. Documentarul este distribuit în România de Bad Unicorn.

Proiecția din Cluj are loc în cadrul proeictului Cinema Together (2023-2024), primul proiect câștigător în rețeaua cinematografelor de artă Europa Cinemas cu parteneri doar din România.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare