Închide

VIDEO Fundația Alt Art face o nouă campanie pentru dotarea centrului comunitar Khetane, destinat romilor din Pata Rât/ Funcționează într-un container și a fost pictat de OKU

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - nov. 29, 2023 0 115

Noul centru comunitar de tip container deschis pentru romii de la Pata Rât (groapa de gunoi a Clujului) funcționează din luna septembrie, arată Fundația Alt Art care lucrează de 10 ani în Pata Rât. Centrul, botezat Khethane, are nevoie acum de mobiliere. Fundația a lansat până în 7 decembrie o campanie de donații și de strângere de fonduri pentru dotarea acestui centru, vitatal pentru comunitate.
La Pata Rât a funcționat un centru comunitar timp de patru ani, realizat în 2015 din donații, Căsuța Verde, însă acesta s-a degradat în timp și a fost nevoie să se renunțe la construcția din lemn care îl adăpostea,  Oficiali ai Fundației Alt Art, care lucrează de 10 ani pe proiecte și granturi în comunitatea de romi, spun că au reorientat proiectul cu fonduri norvegiene prin care s-a înființat radioul celor din Pata Rât, astfel că s-a reușit cumpărarea unui container mobil unde să fie înființat un nou centru comunitar destinat copiilor și adolescenților care trăiesc aici. Doar așa, mai arată Elena Greta, adolescenții și copiii care trăiesc înghesuiți în camere de 16 metri pătrați, printre gunoaie, au o șansă să se integreze în Cluj-Napoca. „Pata Rât e cea mai mare pungă de sărăcie a orașului”, arată reprezentanții fundației.
(centrul Khetane, Pata Rât, Cluj-Napoca, sursa Alt At)
UPDATE: Deja, în primele ore după lansarea campaniei s-au strâns „mese, scaune, cărți, pantofi și 1480 lei”, potrivit reperezentanților Alt Art.
„Apelul pentru donații este deschis până pe 7 decembrie! Cu ce ne lăudăm: am organizat deja acolo zeci de ateliere culturale și educative cu copii, un concert, un botez, un party de Halloween, o conferință. Tocmai am terminat și libretul Grand Opera Pata Rât, finanțat printr-un program susținut de un lanț de magazine, în partenriat cu Goethe-Institut București.OKU ne-a vopsit centrul magistral! Direcția de Asistență Socială și Medicală subvenționează curentul și apa. Mai trebuie să echipăm centrul comunitar, care e gol. Avem nevoie de: scaune, mese, cărți, rafturi, un dulap, un cuier, o sobă, bani pentru lemne, o cameră de supraveghere.
Pentru obiecte (mulțumiim!) dați un semn pe 0724510464 (István). Dacă-s bani (mulțumiiim), virați-le pe BT Pay pe numărul 0724510464 sau în cont RO23BTRL01301201961656XX (István Szakáts), cu mențiunea Khetane. Vă facem o plăcuță de onoare, lipită direct pe Centru, ca la intrare în marile bănci”, arată inițiatorul campaniei, activistul István Szakáts, de la Fundația Alt Art.
Organizația non profit clujeană lucrează de 10 ani cu romii la Pata Rât. În 2021, au lansat un post de radio, Radio Pata, pentru locuitorii de la fosta groapă de gunoi Pata Rât din Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect cu finanțare din fonduri norvegiene. Fundația a organizat și un festival la Pata Rât, Khetane, care, în 2024, va avea o a două ediție, inedită, printr-un parteneriat cu Opera Națională Română din Cluj.
vezi și:

O fundație clujeană și facilitatori romi din Pata Rât pun bazele unui centru comunitar mobil pentru tinerii care trăiesc la groapa de gunoi a Clujului/Cer sprijin clujenilor pentru ca acest centru, botezat Khetane (Împreună), să poată funcționa

A doua ediție a Festivalului Khetane (Împreună), lansată din foaierul Operei Naționale din Cluj-Napoca/Este programată în 2024 și are în program o operă specială în care vor cânta și romi de la Pata Rât

Nici un comentariu

Scrie un comentariu