Închide

A doua ediție a Festivalului Khetane (Împreună), lansată din foaierul Operei Naționale din Cluj-Napoca/Este programată în 2024 și are în program o operă specială în care vor cânta și romi de la Pata Rât

ActualitateAdministrațieCultură by Actual de Cluj - sept. 21, 2023 0 173

Cu un buget de 100.ooo de euro prognozat, Fundația AltArt a pus la cale o a doua ediție a festivalului romilor de la Pata Rât, Khetane. Ediția este programată în mai 2024 și de data aceasta se va cânta operă la festival. Una specială și o premieră absolută, după cum a arătat conducerea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. 

 

Mai precis, se va compune o operă specială și reprezentativă pentru comunitatea de romi care trăiește la Pata Rât, între gunoaie și spectacolul se va pune în scenă împreună cu artiști de la Opera Națională din Cluj și romi selectați dintre cei care știu să cânte.

Waste Side Story” este titlul provozoriu al puesei, trimitere la groapa de gunoi a Clujului u de trăiesc peste 2000 de oameni.

“Vom avea 8 luni de ateliere de scriere libret, de compoziție muzicală, de exerciții instrumente, documentare a contextului social, de mișcare scenică, iar premiera va avea loc în 10 mai 2024 la Opera Națională Română Cluj-Napoca și, bineînțeles, un spectacol va avea loc și la Pata Rât”, a spus Istvan Szakats, într-o conferință de presă.

”Avem 1000 de copii în comunitate. Activitățile culturale oferă copiilor posibilitatea de a învăța despre artă, teatru, despre operă, le oferă oportunități de a interacționa cu alți copii și adulți din oraș. În loc de a juca printre gunoaie, mai bine să participe la ateliere și la astfel de activități. Opera este o idee genială, pentru că, de obicei, societatea nu se asociază cu romii și muzica și cultura lor, iar Grand Opera Pata Rât este o dovadă că elitele nu sunt atât de snoabe și se pot coborî la nivelul oamenilor din comunitate”, a spus Alex Fechete, facilitator comunitar.

 

Libretul operei va fi scris de Mara Căruțașu iar muzica va fi realizată de doi compozitori germani care vor veni în noiembrie la Cluj. Unul dintre ei compune muzică de film la Hollywood, iar celălalt compune muzică de jaz.

”Îmi doresc ca oamenii din Pata Rât să aibă o voce, voi face un atelier de scriere creativă cu cei din comunitate, dar și exerciții de ascultare active cu ei. Va fi o ocazie de a vorbi cu oamenii de acolo, iar în urma discuțiilor va fi scris libretul. Sper ca prin textul care urmează să fie scris poveștilor lor să fie auzite, iar comunitatea marginalizată să fie adusă în centru pentru a fi văzută de oameni”, a menționat Mara Căruțașu.

Directorul Operei Naționale Române din Cluj, Florin Estefan a arătat că opera va fi o premieră absolută. ”Vom avea 3 soliști de la Opera Română Cluj-Napoca și de 4 din comunitatea romă de la Pata Rât. Cerința noastră a fost să fie o operă ascultabilă, cu muzică plină de emoție”, a msi spus Florin Estefan.

Regizorul viitoarei opere va fi Dan Vasile. Libretul și muzica urmează să fie gata în februarie 2024, după care vor debuta repetițiile.

Bugetul Festivalului Khetane 2024 este în jur de 90.000 – 100.000 de euro.

Proiectul este împreună cu Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Goethe Institut și Fundația ”Friedrich Naumann”  de Fundaţia AltArt și finanţat prin programul În Stare de Bine, susţinut de Kaufland România și implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Prima ediție a Festivalului Khetane a avut loc în 2022 în Pata Rât.

Vezi detalii:

Ketane Mucho. Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică

 

O fundație clujeană și facilitatori romi din Pata Rât pun bazele unui centru comunitar mobil pentru tinerii care trăiesc la groapa de gunoi a Clujului/Cer sprijin clujenilor pentru ca acest centru, botezat Khetane (Împreună), să poată funcționa

VIDEO Solistul trupei Impex, Andrei Dinescu, prezent la Pata Rât, la festivalul romilor din Cluj: „Favele de dimensiunea asta, n-am mai văzut. E sinistru ce este aici. Mă bucur că sunt două zile de bucurie, cu muzică”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu