Închide

Parkingul public cu peste 860 de locuri de parcare de la Aeroport este în șantier/Trebui să fie gata într-un an de zile

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 22, 2023 0 169

Parcare publică de tipul Park& Ride (lași mașina și utilizezi transportul public pentru a accesa orașul) pe care Consiliul Județean a anunțat că vrea să o construiască în aeroportul din Cluj dar apoi a invocat lipsa de fonduri iar investiția a fost preluată de Primărie a intrat în șantier.
Anul acesta, Primăria a contractat firma TCI Contractor pentru 14,6 milioane de euro cu TVA pentru a construi acest parking suprateran. Termenul de realizare este de un an de zile, potrivit municipalității.
„Astăzi am verificat în teren lucrările la Park & Ride, obiectiv de investiții realizat de Primăria Cluj-Napoca în zona str. Traian Vuia (nr. 149-151). Proiectul prevede:
-amenajarea unei platforme de parcare și a accesului din drumul național, amenajare stații de transport în comun, amenajarea unui terminal tip autogară, incluzând construcția unui corp de clădire pentru terminalul de transport, cu copertină pentru călători și autocare și amenajarea unei piațete publice. Dar și amenajarea de
 spații verzi perimetral și între locurile de parcare. În total sunt prevăzute 863 locuri de parcare: 37 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice și hibride, 788 locuri de parcare pentru autovehicule, 8 peroane pentru autobuze.În privința reamenajării străzii Traian Vuia, proiectul cuprinde zona de acces în Park&Ride, sensul giratoriu, trotuare, respectiv relocare stație pentru transportul în comun”, a arătat primarul Emil Boc.
Șantierul este gestionat de firma TCI Contractor General, contractul fiind de 14.633.392 euro (TVA inclus). Durata contractuală de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

„Prin această investiție se urmăreşte îmbunătăţirea sistemului de transfer între diversele moduri de transport public, prin realizarea unui terminal tip autogară (P+1), având ca funcţiune principală activităţi specifice personalului Terminal autogară. Proiectul propune o platforma cu locuri de parcare, accese auto si pietonale cu dotarile aferente, o statie de bike sharing cu dotarile si infrastructura aferenta. Pentru mijloacele de transport s-au organizat statii echipate cu dotarile si infrastructura necesara desfasurarii activitatilor specifice. Accesul a fost asigurat din Strada Traian Vuia catre platfoma pentru stationare si catre zona de autogara. S-au amenajat spatii verzi perimetral si intre locurile de parcare. In incinta amenajata au fost prevazute 863 de locuri de parcare: 37 de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilitati ; 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice si hibride ; 788 locuri de parcare pentru autovehicule ; 8 peroane pentru autobuze”, arăta Primăria în caietul de sarcini al achiziției.

Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat în iunie 2020 indicatorii pentru park&ride-ul de la aeroport despre care conducerea județului a anunțat că e un proiect de suflet care va fi realizat în baza unui buget fazat, multianual. Ulterior, oficialii CJ Cluj au anunțat că nu mai au fonduri pentru pornirea proiectului. La finalul anului 2021, terenul de peste 4,8 hectare de pe strada Traian Vuia, la nr. 149-151 (din zona aeroportului) a fost transferat Primăriei Cluj-Napoca pentru a finanța ea realizarea obiectivului.

De studiul de fezabilitate s-a ocupat firma Hentza Business SRL în baza unui contract cu CJ Cluj de 830 000 lei, fara TVA (studiul de fezabilitate, documentația pentru obtinerea autorizatiei de construire, documentație tehnică de execuție și asistență tehnică). Obiectivul a fost estimat inițial la peste 51,6 milioane lei fără TVA, societatea oferind și o serie de randări cu viitoarea investiție, făcute publice de CJ Cluj.

Foto: randări parking/CJ Cluj, Primaria Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare