Închide

Ce a cerut o comună de lângă Cluj de la dezvoltatorii unui complex de evenimente pe un teren agrigol, situat în extravilan

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - oct. 06, 2022 0 5319

Un dezvoltator privat a cerut avizul Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj un proiect (Plan Urbanistic Zona – PUZ) de introducere în intravilan a unui teren de 10 hectare situat în extravilanul comunei Feleacu, în vedere construirii unui complex cu hotel și săli de evenimente. Potrivit proiectanților, autoritățile din Feleacu au agreat propunerea și au cerut de la investitori ca viitorul complex să aibă un banzin de înot și terenuri de sport care să deversească locutirii din comună. Proiectul urbanistic (pentru a cărui oportunitate specialiștii s-au pronunțat încă din septembrie 2020) a fost discutat la ședința din 6 octombrie, fiind avizat cu o serie de condiționări.

 

„Vorbim despre un teren de aproximativ 10 hectare în Feleacu. Terenul are destinație de pășune momentan și este în administarrea composesoratului din localiatate cu care investitorul are un contract. Pe teren  se dorește realizarea a trei săli de evenimente, un bazin de înot, terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, etc. Primăria din Feleacu a agreat proiectul și a cerut ca el să includă bazinul de înot și terenurile de sport, cu acces public. Pe teren se mai dorește și construirea unei clădiri cu spații de cazare, Beneficiarul va moderniza și drumul de acces”, a explicat arhitectul George Gaveniuc, cel care se ocupă de documentație, la ședința Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean din 6 octombrie. Acesta a mai arătat că investitorul va realizat în primă fază drumul de acces la parcelă, dar și că, având în vedere declivitatea terenului, sălile de evenimente s-au propus să fie semiîngropate. În cazul hotelului, a mai arătat Gaveniuc, acesta urmează să aibă un acoperiș terară, toate construcțiile urmând să fie deservite de ziduri de sprijin, cu taluz.

Dezvoltator este societatea Imosteel din Cluj-Napoca (specializată în construcții de hale și confecții metalice, care a raportat în 2021 o  cifră de afaceri de peste 25,9 ilioane lei și un profit de peste 1,2 milioane lei, realizat cu o medie de 35 de angajați).

Terenul pe care se dorește construirea complexului pentru evenimente se află în Feleacu, pe ruta Cluj Napoca – Turda, la intersecția DN1 cu drumul județean 103T. Potrivit PUZ-ului (pentru care CJ s-a pronunțat ca oportun în septembrie 2020) urmează să fie realizate 3 săli de evenimente ( cu regim de înălțime parter și mezanin) și un hotel cu demisol, parter și un etaj. Complexul urmează să fie deservit de peste 140 de locuri de parcare.

Față în față cu proiectul, speciliștii din comisia de urbanism a CJ Cluj au cerut repoziționarea uneia terenurilor de sport și construcției, propuse de proiectanți în vecinătatea cu o zonă împădurită, sugerând variante alternative pentru reamplasarea respectivelor funcțiuni și spațiilor de parcare în cadrul viitorului complex. Potrivit celor din comisiei, zona respectivă s-ar preta mai bine pentru dotările de loc de joacă. În cadrul ședinței, arhitectul șef a făcut și sugestii în acest sens, marcate pe planșele prezentate de proiectanți. De asemenea, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a cerut ca parcarea care va deservi sala de evenimente să fie delimitată de o perdea verde, spre drumul județean.

De asemenea, arhitectul Radu Spânu a remarcat că proiectanții cu au prezentat soluțiile pentru dezvoltarea utilităților arătând că nu își explică cum o astfel de documentație a trecut de cei de la Mediu în condițiile în care, pe planșe, nu apare microstația de epurare care urmează să deservească complexul. Arhitectul George Gaveniuc a arătat că este o eroare a sa, însă că aceasta există configurată ca poziție și va reapărea pe planșe. Spânu a cerut ca documentația să fie rectificată și prezentată corect, de la situația existentă, la reglementările urbanistice plus propunerile de asigurare a utilităților.

În final, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a propus un aviz favorabil pentru proiect, însă cu condiționările amintite. Membrii comisiei au fost de acord cu propunerea, cu condiția ca proiectanții să modifice proiectul și să îl redepună la Consiliul Județean, ulterior arhitectul șef urmând să redacteze avizul favorabil.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu